Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Κάταγμα στη “ραχοκοκαλιά” της ΕΠΟ: Ασύμβατος με την “ολιστική μελέτη” ο προϋπολογισμός του 2023!

Η γενική συνέλευση της ΕΠΟ ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2023 από τον οποίο απουσιάζει η τακτική επιχορήγηση προς τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων και εκμηδενίζονται οι επιχορηγήσεις, που προβλέπονται μέχρι το 2022, για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα (Γ’ Εθνική), και τα πρωταθλήματα προεπιλογής εθνικών ομάδων Κ-15, Κ-17. Με άλλα λόγια καταργείται κάθε οικονομική βοήθεια, με εξαίρεση το γυναικείο ποδόσφαιρο, σε αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.
Αντιθέτως, ο προϋπολογισμός των κ.κ. Δημητρίου, Τζαφέρη και Φιλιππούση, “επενδύει” σε ταξίδια, γραβάτες, κονκάρδες, μπρελόκ και άλλα είδη δώρων, δείχνοντας με σαφήνεια ποιες είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης της ομοσπονδίας.
Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο, αφού το SoccerPlus ανάδειξε το θέμα της οικονομικής πολιτικής της ΕΠΟ σε σχέση με την (υπ)ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, να παραθέσουμε ένα αυτούσιο απόσπασμα από την ολιστική μελέτη που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των FIFA/UEFA και η οποία αποτελεί πιλότο για την αναδιοργάνωση της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου, ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ΕΠΟ απέναντι στις ΕΠΣ και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και κάτα πόσο αυτές πληρούνται από τον προϋπολογισμό, που ψηφίστηκε την 1η Ιουνίου.
Ακολουθεί απόσπασμα από την “ολιστική μελέτη”:
“Οι ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων είναι η ραχοκοκαλιά του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και προτεραιότητά τους πρέπει να είναι η ανάπτυξη του τοπικού ποδοσφαίρου και η αύξηση της μαζικής συμμετοχής.
Κάθε ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων θα πρέπει να διαθέτει στρατηγική για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και την αύξηση της συμμετοχής στην περιφέρειά της με βάση την ειδική κατάστασή της, αλλά να ευθυγραμμίζεται με την εθνική στρατηγική της ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.
Η ΕΠΟ θα πρέπει να υποστηρίζει τις ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων με όλα τα δυνατά μέσα, π.χ. ανταλλαγή γνώσεων, παροχή βοήθειας στη διοίκηση, τον προγραμματισμό κλπ. και παροχή οικονομικής στήριξης μέσω διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων. (…)
Η ΕΠΟ και η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα στήριξης των ενώσεων ποδοσφαιρικών σωματείων που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στοιχεία, ενδεχομένως με πρόσθετη υποστήριξη από τις αρμόδιες αρχές, ώστε το ποδόσφαιρο, η διακυβέρνηση, η συμμετοχή και οι υποδομές να μπορούν να αναπτυχθούν σωστά σε όλες τις περιοχές. Θα πρέπει να διοριστεί εκπρόσωπος της διοίκησης της ΕΠΟ για να ασχολείται με περιφερειακά ποδοσφαιρικά θέματα.
Μελλοντικά βήματα
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης – Μάρτιος 2021

  • Δημιουργία δομημένου προγράμματος στήριξης από την ΕΠΟ και το κράτος για τις ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη στρατηγική της ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και των υποδομών προκειμένου να αναπτυχθούν οι ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων.
  • Δημιουργία προγράμματος οικονομικής στήριξης με χρηματοδότηση από την ΕΠΟ και το κράτος στις ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων υπό ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.
ΥΓ. Θα αναζητήσουμε το απόσπασμα της ολιστική μελέτης που αφορά την επένδυση της ΕΠΟ στις γραβάτες και θα επανέλθουμε…

Πηγή: soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: