Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Προεκλογικές κορώνες και πρόκληση της λογικής από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Μια εξωραϊσμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα επιχείρησε να πλάσει για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη συζήτηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά... αυτοθαυμάστηκε για το έργο το δικό του και της κυβέρνησής του, να προβεί σε γενικόλογες προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά και να εμφανιστεί ανυποχώρητος σε θέματα που δρομολογεί το Μαξίμου αν και ήδη έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς κομμάτων και κοινωνίας.
Με την ακρίβεια να καλπάζει, τον πληθωρισμό στα ύψη και τις τιμές των καυσίμων να σπάνε καθημερινά ρεκόρ, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να ισχυριστεί πως η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους.
«Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ισχυρίστηκε επίσης πως η χώρα είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τα οσονούπω αναμενόμενα υψηλότερα επιτόκια και απέδωσε το συγκεκριμένο γεγονός στο ότι η χώρα έχει χαμηλές υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, αλλά και πως η εικόνα της διεθνώς, το brand, έχει ουσιωδώς βελτιωθεί. «Το ρίσκο Ελλάδα έχει πλέον μειωθεί δραστικά» είπε ο πρωθυπουργός, που επέμεινε πως περιβάλλει τις ελληνικές επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη λόγω της ανθεκτικότητας τους.
Ειδικότερα, για τις τιμές των καυσίμων προέκρινε στοχευμένες παρεμβάσεις, που –όπως υποστήριξε– θα είναι κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές. Επανέλαβε, δε, ότι οι κυοφορούμενες παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης (που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα)δεν θα είναι οριζόντιες, ως προς τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να μην επιβραβευθούν, έστω και εμμέσως, όλοι όσοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της τρέχουσας επιβάρυνσης. Όλα αυτά τη στιγμή που η αύξηση των τιμών στα καύσιμα ουσιαστικά αφορούν όλους τους πολίτες, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις ανακοινωθούν θα είναι πλέον κατόπιν εορτής και αναμένεται να καλυφθούν από τις συνεχείς ανατιμήσεις.
Ανυποχώρητος...
Αφού για ακόμα μια φορά υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023, δήλωσε ότι «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμα έως το τέλος της 4ετίας». Εκτός από τις ξεκάθαρες προεκλογικές εξαγγελίες στις οποίες προέβη (όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών), ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η Παιδεία και η Δικαιοσύνη.
Παρά τις σύσσωμες και μαζικές, σφοδρές αντιδράσεις για το νέο νόμο πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση –με πιο πρόσφατο, το ηχηρό «χαστούκι» από πλευράς πρυτάνεων στην αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως–, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ν/σ ως πραγματική επανάσταση και ισχυρίστηκε μάλιστα πως για πρώτη φορά σπάμε τα στεγανά «τα Πανεπιστήμια από τη μία και οι επιχειρήσεις από την άλλη».
Δήλωσε επίσης πως μία από τις κεντρικές προτεραιότητες μιας δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του είναι η μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης. «Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως μία τέτοια μάχη μπορεί να κερδηθεί μέσα σε μία 4ετία, πρόκειται για μία διαρκή μάχη. Στην περίπτωση της περικοπής των αναβολών στις δίκες σηκώνουμε συντεχνιακή σκόνη, θα το ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι δικηγόροι βρίσκονται επί ποδός για το πλαφόν στις αναβολές και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν αποσυρθεί η σχετική διάταξη που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κι εάν δεν πραγματοποιηθεί διάλογος από μηδενική βάση με το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: