Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Οι θέσεις της Ελλάδας «είναι γνωστές και αποδεκτές» απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Νέος γύρος αντιπαράθεσης Αθήνας – Άγκυρας μετά την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου.
«Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Αθήνας όσο και του Βερολίνου κατηγορώντας την χώρα μας πως απειλεί «την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα» της Τουρκίας ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το Βερολίνο, «να πέφτει στην παγίδα της πρόκλησης της Ελλάδας».
Τι προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας
Μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, από την οποία μάθαμε από τον Γερμανό καγκελάριο ότι η χώρα μας στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, το Βερολίνο παρουσιάζει μερική αλλαγή στάσης από την σχεδόν ουδέτερη προσέγγιση που είχε μέχρι πρότινος στα ελληνοτουρκικά.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο ηγετών, δήλωσε «ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: