Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Οργή στην Τουρκία για τη στάση της Γερμανίας

Οι δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Αθήνας όσο και του Βερολίνου κατηγορώντας την χώρα μας πως απειλεί «την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα» της Τουρκίας ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το Βερολίνο, «να πέφτει στην παγίδα της πρόκλησης της Ελλάδας».
Αναλυτικά
Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα της πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου».
Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947.
Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα.
Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας.
Μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, από την οποία μάθαμε από τον Γερμανό καγκελάριο ότι η χώρα μας στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, το Βερολίνο παρουσιάζει μερική αλλαγή στάσης από την σχεδόν ουδέτερη προσέγγιση που είχε μέχρι πρότινος στα ελληνοτουρκικά.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο ηγετών, δήλωσε «ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: