Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Κυβέρνηση ΝΔ - ΥΠΕΣ: Αφαιρείται το δικαίωμα των επικεφαλής παρατάξεων να βάζουν θέματα προ ημερησίας - Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Αναμένεται η αντίδραση της ΚΕΔΕ
Η Κυβέρνηση με το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση, διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου»!
Αναλυτικότερα, προς ακριβή κατανόηση του τι ακριβώς αλλάζει με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης:
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
«Άρθρο 42
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 67 ν. 3852/2010
Στο τρίτο εδάφιο της παρ.7 του άρθρου 67 του ν.3852/2010 (Α’ 87) μετά από τις λέξεις «ή του δημάρχου» διαγράφονται οι λέξεις «ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης» και η παρ.7 διαμορφώνεται ως εξής:
“7. Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.”»
ΙΣΧΥΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ της παρ.7 του Άρθρου 67 του ν.3852/2010 (ως είχε τροποποιηθεί από το Άρθρο 74 του ν.4555/2018 και ισχύει) :
«7. Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι` αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.»
Επισημαίνουμε ότι και το αρχικό περιεχόμενο της παρ.7 του Άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως το είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ στον Καλλικράτη, περιελάμβανε ρητώς το εν λόγω δικαίωμα των Συμβούλων Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων.
Στην Έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση αναγράφει:
«Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας, καταστρατηγούσε τη πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.»
ΣΥΡΙΖΑ κατά ΥΠΕΣ: Καταργεί δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης
«Μία εβδομάδα δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από την απόφαση ράπισμα του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικές μετεκλογικές αλλαγές από την κυβέρνηση της ΝΔ και για άλλη μία φορά στο σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση μας αποδεικνύει την αλλεργία της στον διάλογο και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ενάμιση χρόνο πριν της Αυτοδιοικητικές εκλογές το Υπουργείο Εσωτερικών εισαγάγει προς ψήφιση άρθρο που καταργεί το δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης».
Τα παραπάνω αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι τομεάρχες Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης – Μ. Χατζηγιαννάκης κάνοντας λόγο για «πληγή για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα η νομοθέτηση Βορίδη».
Παράλληλα σημειώνουν:
Είναι πληγή για τη Δημοκρατία ο τρόπος που ασκεί πολιτική η παρούσα κυβέρνηση.
Δεν τους αρέσει η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου; Αντισυνταγματικά δίνουν τις αρμοδιότητές του στην οικονομική επιτροπή. Δεν τους αρέσει ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων; Αντισυνταγματικά τον αλλάζουν μετά τις εκλογές. Τώρα δεν τους αρέσει η κριτική εντός των δημοτικών συμβουλίων; Φιμώνουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας είναι και ο σεβασμός της μειοψηφίας. Αλλά πώς να υπάρξει σεβασμός από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί το Κράτος, τους Θεσμούς και την Αυτοδιοίκηση τσιφλίκι της.
Είναι, όμως, η ώρα της δημοκρατικής αλλαγής για το καλό του τόπου μας. Είναι η ώρα της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επιστροφή της δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση.​
Ανακοίνωση εξέδωσε και το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να αφαιρεί δικαιώματα από τις δημοτικές αντιπολιτεύσεις».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αλλεργία σε οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή και το έχει επανειλημμένως αποδείξει. Όμως, ότι θα έφτανε ο κ. Βορίδης να προτείνει, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, την κατάργηση του διαχρονικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για πρόταξη προ ημερησίας διατάξεως προς συζήτηση επίκαιρων θεμάτων, ξεπερνάει κάθε όριο.
  • Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων Θεοδωρικάκου που ανέτρεψαν τις διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι για την λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ και ουσιαστικά υποκαθιστούν το δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και ήδη κρίνονται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ,
  • ύστερα από την κατάργηση της δυνατότητας του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό,
  • κατόπιν της ψήφισης του νέου εκτρωματικού αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου όπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών εκμηδενίζοντας έτσι την αντιπολίτευση, τώρα με περισσό θράσος φιμώνουν τις μειοψηφίες και τους απαγορεύουν να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα για συζήτηση.
Χρέος άμεσο όλων των δημοκρατικών δυνάμεων είτε βρίσκονται τις διοικήσεις των Δήμων είτε στην αντιπολίτευση είναι ν’ αντιδράσουν και με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων να σταματήσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης.
KKE: Αφαιρούν από την αντιπολίτευση το δικαίωμα θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης
Με ρύθμιση που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει τις τοπικές αρχές να υλοποιούν τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. ΚΚΕ, σχετικά με την νέα ρύθμιση που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας, καταστρατηγούσε τη πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
Η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα ένταξης στην ημερήσια διάταξη επείγοντος θέματος από επικεφαλής δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης!
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, με τις νομοθετικές τους ρυθμίσεις οδήγησαν στην πλήρη ευθυγράμμιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών, με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχοντας ως αφετηρία τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.
Αφού αφαίρεσαν από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια κύριες και βασικές αρμοδιότητες, αφού μετέτρεψαν τις Οικονομικές Επιτροπές και τα άλλα εκτελεστικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών, στα πλέον αποφασιστικά όργανα κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο με ρυθμίσεις που ενισχύουν τον αυταρχισμό, όπως αυτή που συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι στην διαβούλευση.
Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση καταργείται το δικαίωμα που είχαν οι παρατάξεις να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης (!!!).
Αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση:
"Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος, το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας, καταστρατηγούσε τη πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου."
Η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει τις τοπικές αρχές να υλοποιούν τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας και να μη συζητούν στα Δημοτικά Συμβούλια τα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα, που δημιουργούν αυτές στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, η ΚΕΔΕ όπως και η ΕΝΠΕ που αποτελείται από στελέχη των αστικών κομμάτων, στηρίζουν αυτό το αντιδραστικό περιεχόμενο και την ένταση του αυταρχισμού, διαχειρίζονται με πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική. Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, τη διασύνδεση των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις ιεραρχώντας έργα σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους.
Καμιά τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή! Η κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την αντιδραστική ρύθμιση που καταργεί το δικαίωμα στις δημοτικές παρατάξεις να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
 
Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr, syneidisi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: