Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Μία ημέρα μετά τα τανκς, αλλαγή στάσης από το Βερολίνο;

Δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου, ενώ το Βερολίνο μόλις τη Δευτέρα είχε πάρει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, καλώντας τις δύο χώρες να τα βρουν μεταξύ τους.
Μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, από την οποία μάθαμε από τον Γερμανό καγκελάριο ότι η χώρα μας στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, το Βερολίνο παρουσιάζει μερική αλλαγή στάσης από την σχεδόν ουδέτερη προσέγγιση που είχε μέχρι πρότινος στα ελληνοτουρκικά.
Σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες, δήλωσε «ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους».
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, για να συμπληρώσει «η Γερμανία ήδη κατά το παρελθόν υποστήριξε ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παραμένουμε βεβαίως πρόθυμοι να το στηρίξουμε αυτό, εφόσον θεωρείται επωφελές από τους εμπλεκόμενους. Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών - μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης».
Κατά τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έδειξε στον καγκελάριο χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», ενώ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής προέβη σε δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά.
Αξίζει, σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσουμε ότι μόλις της Δευτέρα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν είχε κρατήσει προσεκτική στάση αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ της χώρας μας για την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».
«Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου. Και ισχύει ασφαλώς - μπορώ να το πω γενικά - ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», δήλωσε η κυρία Χόφμαν, η οποία, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται η έκκληση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και σε αυτήν δεν έχει κάτι να προσθέσει. «Οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: