Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Παναθηναϊκοί αμφορείς από το Τορόντο του Καναδά στη γενέθλια γη

919.5.148: Αττικός μελανόμορφος παναθηναϊκός αμφορέας με παράσταση Αθηνάς Προμάχου και ιπποδρομίας. Αποδίδεται στον ζωγράφο του Ευχαρίδη. Γύρω στο 490 π.Χ. Δεξιά, 915.24: Αττικός μελανόμορφος παναθηναϊκός αμφορέας με παράσταση Αθηνάς Προμάχου και αθλητές σε αγώνα δρόμου. Αποδίδεται στον ζωγράφο του Ευχαρίδη. 525-500 π.Χ.
Τα εκθέματα θα παραμείνουν έως τις 8/1/23.
Εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν μέχρι σήμερα την πόρτα του για να θαυμάσουν τα μοναδικά εκθέματα από τον Βράχο, διακρίθηκε με βραβεία και επαίνους, γνωρίζει τη σκληρή κριτική και έχει μπει στην καινούργια φάση διεύθυνσης με γενικό διευθυντή τον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, ο οποίος διαδέχθηκε τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή που παραμένει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα γενέθλια των δεκατριών χρόνων λειτουργίας του και την προσεχή Δευτέρα (20 Ιουνίου) προσκαλεί το κοινό στους χώρους του με μειωμένο εισιτήριο (5 ευρώ) για ολόκληρο το ωράριο λειτουργίας του (8 π.μ. έως 4 μ.μ.). Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα παίξει μουσική στο ισόγειο (στις 3 μ.μ.) ενώ η επετειακή ημέρα είναι η εναρκτήρια για την παρουσίαση δύο αμφορέων υπό τον τίτλο «Των Αθήνηθεν άθλων. Παναθηναϊκοί αμφορείς από το Τορόντο του Καναδά στη γενέθλια γη».
Οι παναθηναϊκοί αμφορείς, εξαιρετικής τέχνης, κατασκευασμένοι στην Αττική πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια, ήταν αγγεία τα οποία γεμάτα λάδι απονέμονταν ως έπαθλα στους νικητές των αγώνων της γιορτής των Μεγάλων Παναθηναίων. «Στη μία όψη είναι διακοσμημένα με τη μορφή της Αθηνάς Προμάχου και στην άλλη με σκηνές σχετικές με τα αγωνίσματα για τα οποία δόθηκαν ως βραβεία», αναφέρει η περιγραφή του μουσείου. Ο ένας αμφορέας φέρει παράσταση της Αθηνάς Προμάχου και αθλητών σε αγώνα δρόμου. Αποδίδεται στον Ζωγράφο του Ευχαρίδη, γύρω στο 525-500 π.Χ., όπως και ο δεύτερος με παράσταση της Αθηνάς Προμάχου και ιπποδρομίας που αποδίδεται στον ίδιο ζωγράφο, γύρω στο 490 π.Χ.
Οι αμφορείς ήρθαν από το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο (θα παραμείνουν έως τις 8/1/23) και τοποθετημένοι στην Αίθουσα του Παρθενώνα συνδιαλέγονται με τη ζωφόρο του μεγάλου ναού, στην οποία ο Φειδίας, οι βοηθοί και μαθητές του εργαστηρίου του λάξευσαν αριστουργηματικά την πομπή της γιορτής των Παναθηναίων. Η παρουσίασή τους στο μουσείο αποτελεί παράλληλη δράση με το Μουσείο του Οντάριο, όπου από τον Μάρτιο του 2022 εκτίθεται η Κόρη της Ακρόπολης 670. Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ του Μουσείου Ακρόπολης με μουσεία του εξωτερικού.
 
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: