Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψεύδεται ο κ. Οικονόμου για τις αγροτικές επιδοτήσεις του κ. Μητσοτάκη» - Το βίντεο που τον «καίει»

Ψεύδεται, σύμφωνα μα το ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν δηλώνει σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις που παίρνει ο κ. Μητσοτάκης πως: «Δεν υπάρχει διαδικασία κάποιος να αιτηθεί εξαίρεση από αυτά τα δικαιώματα».
Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπει ξανά βίντεο από όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του Γιάννη Οικονόμου δήλωνε χαρακτηριστικά, πως «τα ιστορικά δικαιώματα είναι μία διαδικασία που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της στην ελληνική παραγωγή».
Όπως αναφέρει η βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς και Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, «αν και ο κ. Οικονόμου διατέλεσε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μάλλον δεν έμαθε ακόμη πως για να επιδοτηθεί κάποιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αιτηθεί ο ίδιος στο ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των ιστορικών δικαιωμάτων».
Και προσθέτει: «Προφανώς και δεν υπάρχει διαδικασία υποχρέωσης δήλωσης ΟΣΔΕ. Ο πρωθυπουργός κληρονόμησε τα ιστορικά δικαιώματα που ενεργοποιεί ανελλιπώς 10 χρόνια, όπως αποκαλύπτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να παίρνει επιδοτήσεις.
Ο βαθύπλουτος πρωθυπουργός, αν σεβόταν τον ιδρώτα των αγροτών, θα μπορούσε να μην κάνει αίτηση ΟΣΔΕ για να παίρνει αγροτικές επιδοτήσεις. Αυτό, αυτόματα μετά από δύο χρόνια, χωρίς αντίστοιχη αίτηση, θα επέστρεφε τα ιστορικά του δικαιώματα στο Εθνικό Απόθεμα και θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε κάποιον κατά κύριο επάγγελμα νέο αγρότη.
Όμως, ο κ. Μητσοτάκης των 36 ακινήτων έχει μάθει να σιτίζεται από το Ελληνικό δημόσιο, συνεχίζοντας το "κληρονομικό δικαίωμα" της οικογενείας τα τελευταία 100 χρόνια».
Τι έλεγε ο κ. Οικονόμου, το βίντεο
Την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σχετικά με την αποκάλυψη και τις σφοδρές αντιδράσεις που ξεσήκωσε, επικαλέστηκε για τα 8.500 ευρώ επιδότησης που έλαβε ο Κ. Μητσοτάκης, ότι δεν μπορούσε να πράξει και διαφορετικά, εξαιτίας «των ιστορικών δικαιωμάτων».
Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του Γιάννη Οικονόμου, υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τότε, δήλωνε χαρακτηριστικά, πως «τα ιστορικά δικαιώματα είναι μία διαδικασία που όλοι θα συμφωνήσουμε πως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της στην ελληνική παραγωγή. Έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορα πράγματα ως προς την κριτική τους. Ήταν μία πραγματικότητα που χωρίς αμφιβολία δημιούργησε μία σειρά από στρεβλώσεις ακόμη και στην ίδια περιφέρεια (σσ. δικαιωμάτων) στην οποία καταβάλλονται και που η εμπειρία δείχνει ότι δεν διευκολύνει ούτε την είσοδο νέων αγροτών στο επάγγελμα, ούτε νέας καλλιεργητικής εκμετάλλευσης στο σύστημα. Η άποψή μας ως πολιτικής ηγεσίας και της τωρινής και της προηγούμενης είναι πως πρόκειται για διαδικασία που έχει κλείσει τον κύκλο της. Η απόφαση για την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων είναι ειλημμένη».
Ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας τότε σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι, δήλωνε μάλιστα ότι η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων αποτελούσε πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: