Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Πήραν πίσω τη διάταξη για την επετηρίδα δικαστών μετά την κατακραυγή

Σε στροφή 180 μοιρών αναγκάστηκε η κυβέρνηση, όσον αφορά συγκεκριμένη διάταξη του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που έφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διάταξη που προέβλεπε ότι στον βαθμό του αρεοπαγίτη μπορούν να επιλέγονται εφέτες και όχι πρόεδροι εφετών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα: μια διάταξη που πήρε τελικά πίσω η κυβέρνηση μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε.
Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από ανώτερους δικαστές και εισαγγελείς που υπογράμμιζαν ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη «δίνεται η δυνατότητα “νόμιμης” παράκαμψης της σειράς της επετηρίδας» και των «ευνοϊκών προαγωγών».
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Θ. Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έκανε λόγο για «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι έπεσε στο κενό «η απόπειρα της κυβέρνησης για θεσμική χειραγώγηση της δικαιοσύνης».
Η δήλωση Ξανθόπουλου
Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μετά την ομόθυμη κατακραυγή- Απαλείφει την διάταξη για «βουτιά διαρκείας» στην επετηρίδα
Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση, μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και τις δικαστικές ενώσεις για την διάταξη με την οποία επιχειρούσε «βουτιά διαρκείας» στην επετηρίδα για την προαγωγή δικαστών στον Άρειο Πάγο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ότι θα απαλείψει την πρόβλεψη να προάγονται απευθείας εφέτες στη θέση των αρεοπαγιτών, η οποία θα παρέκαμπτε την επετηρίδα και θα δημιουργούσε ένα νέα «κονκλάβιο» εκλεκτών στο δικαστικό σώμα.
Η απόπειρα της κυβέρνησης για θεσμική χειραγώγηση της δικαιοσύνης έπεσε στο κενό. Είναι μια μεγάλη νίκη που ενισχύει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να αποτραπεί ο δικαστικός Καλλικράτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση με αμιγώς οικονομικά κριτήρια αλλά και η επιβολή τηλεματικών, εξ αποστάσεως δηλαδή, δικών ιδίως στις ποινικές υποθέσεις.​ 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: