Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Οσμή παρακράτους

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία να αποκαλύπτονται τα πιο σκοτεινά σκάνδαλα μέσα από μια λεπτομέρεια που δεν πρόσεξαν ή υποτίμησαν οι δράστες.
Αλλά αυτό που συνέβη αυτές τις μέρες με την υπόθεση της Novartis δεν φανερώνει μόνο όσα επιχειρούσε επί χρόνια η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση να συγκαλύπτει, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα και όσους βιάστηκαν να υιοθετήσουν την επίσημη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη και των υφισταμένων του ότι όλα έχουν καλώς και ότι η διερεύνηση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα εντός Ελλάδας αποτελεί προϊόν σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αποκάλυψη της παραποίησης των επίσημων εγγράφων των αμερικανικών αρχών, με την απάλειψη των ονομάτων ενεχόμενων πολιτικών και διευθυντικών στελεχών της Novartis Hellas στο κείμενο της ελληνικής μετάφρασης, γελοιοποιεί τις θεωρίες περί σκευωρίας και τεκμηριώνει την άποψη όσων μιλούσαν για σκάνδαλο και για ποινικές ευθύνες σε κυβερνητικά στελέχη της περιόδου Σαμαρά.
Σε απόλυτη αμηχανία, η κυβέρνηση ψελλίζει τώρα διάφορες δικαιολογίες που εκθέτουν ακόμα περισσότερο όσους τις διατυπώνουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραπέμπει στο υπουργείο Εξωτερικών και εκείνο αναφέρεται στον τρόπο που άλλαξε η λειτουργία της μεταφραστικής υπηρεσίας του.
Διαμαρτύρεται και το ΠΑΣΟΚ και ζητά «διερεύνηση», χωρίς βέβαια να ζητά εξηγήσεις και από το εμπλεκόμενο στέλεχός του (και υποψήφιο αρχηγό).
Ούτε λέξη για την ουσία της υπόθεσης που είναι μία: με τον πιο σαφή τρόπο η αποκάλυψη αυτή, που δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί –εφόσον πρόκειται για δύο επίσημα έγγραφα–, πιστοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός που δεν διστάζει να παραχαράξει επίσημα έγγραφα για να εξυπηρετηθεί το επίσημο αφήγημα, να καλυφθούν δηλαδή οι ευθύνες «ξένων αξιωματούχων» (όπως ανέφερε η επίσημη εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το 2020).
Με δεδομένα όσα έχουμε παρακολουθήσει σε αυτή την υπόθεση, είναι ασφαλώς αστεία η απόπειρα να αποδοθεί σε «λάθος» κάποιου «ιδιώτη» η απάλειψη των ονομάτων. Εδώ είναι φανερά τα ίχνη κάποιας οργανωμένης και φυσικά παράνομης μεθόδευσης, με σκοπό τη συγκάλυψη ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων.
Αυτή η μεθόδευση διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός παρακρατικού μηχανισμού που είχαμε πολλές δεκαετίες να δούμε να γιγαντώνεται στη χώρα μας.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: