Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Πράσινο φως από ΗΠΑ για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στον πλανήτη. Μία από τις συνέπειες είναι και η προσέγγιση δύο άσπονδων εχθρών μέχρι πρότινος: των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με το Reuters –που επικαλείται πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα–, οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτρέψουν στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA και την ισπανική Repsol SA να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα έχει η Ευρώπη λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό αργό.
Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ανταλλαγές «πετρελαίου με χρέος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, οι οποίες σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια όταν η Ουάσιγκτον προχώρησε σε κυρώσεις κατά της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Έτσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα λάβουν πετρέλαιο σε αντάλλαγμα για δισ. δολάρια σε συσσωρευμένα χρέη από τη Βενεζουέλα.
Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να μεταφέρουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, σημείωσε μία από τις πηγές του Reuters: οπότε η επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια. Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια συμβολική ώθηση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, καθώς και να παρακινηθεί ο Μαδούρο να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση στη χώρα του.
Η αλλαγή στρατηγικής
Η προσέγγιση ΗΠΑ - Βενεζουέλας είχε ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, με αιχμή του δόρατος βεβαίως τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Έτσι, η Ουάσιγκτον έχει όλο αυτό το διάστημα έχει χαλαρώσει κάποιες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Καράκας, προκαλώντας θετικές δηλώσεις από τον Μαδούρο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαιρέτισε τα «μικρά αλλά σημαντικά μέτρα» που έλαβαν οι ΗΠΑ για να «δώσουν άδεια» σε πετρελαϊκές εταιρείες προκειμένου αυτές να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του. «Πριν μία εβδομάδα οι ΗΠΑ έλαβαν μικρά αλλά σημαντικά μέτρα δίνοντας άδεια στην (αμερικανική εταιρεία) Chevron, την (ιταλική) Eni και την (ισπανική) Repsol για να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής αερίου και πετρελαίου στη Βενεζουέλα προκειμένου να τα εξάγουν προς τις αγορές τους», επεσήμανε ο Μαδούρο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής, αποσπάσματα του οποίου αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του Βενεζουελάνου προέδρου στο Twitter.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποίησε συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο με το Καράκας τον Μάρτιο, ενώ η Βενεζουέλα απελευθέρωσε δύο από τους τουλάχιστον 10 φυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις εκλογικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Πάντως, ο Μαδούρο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για την ημερομηνία επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και ορισμένοι Δημοκρατικοί συνάδελφοί τους, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε άμβλυνση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι στο Μαδούρο, επικρίνουν την προσέγγιση των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα ως υπερβολικά μονόπλευρη.
Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η περαιτέρω ελάφρυνση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο προς τη δημοκρατική αλλαγή και τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση στη χώρα του.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: