Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Ο απόλυτος πολιτικός τυχοδιωκτισμός

Εδώ και αρκετό καιρό η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει σε μια νέα φάση της κρίσης την οποία βιώνουμε από το 2008-2009. Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα και η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο των πιο ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.
Για την αναχαίτιση του πληθωρισμού η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε προχθές σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - τη μεγαλύτερη από το 1994. Χθες ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο οι Κεντρικές Τράπεζες Αγγλίας, Ελβετίας, Ουγγαρίας και η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ. Μία εβδομάδα πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι θεωρούν πως οι αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι αρκετές για τον έλεγχο και την πτώση του πληθωρισμού και δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν νέες το επόμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα πυροδοτούν την κρίση προκαλώντας αύξηση του κόστους του χρήματος, πρόβλημα ρευστότητας των κυβερνήσεων και νέες κρίσεις χρέους.
Την ίδια ώρα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλο, αλλά και ο ΟΟΣΑ, εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται σε πορεία συρρίκνωσης. Ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή ο υψηλός πληθωρισμός με ταυτόχρονη συρρίκνωση της ανάπτυξης, είναι προ των πυλών αν δεν είναι ήδη πραγματικότητα.
Ακόμη χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ καθώς οι αναλυτές σχεδόν προεξοφλούν ότι το 2023 -ίσως και νωρίτερα- θα εισέλθει σε ύφεση καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα φέρουν το αναμενόμενο αλλά μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε ήδη να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της οικονομίας και του εισοδήματος των πολιτών. Πράττει ακριβώς το αντίθετο καθώς εκείνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα κερδίσει τις εκλογές που σχεδιάζει να κάνει το αργότερο το φθινόπωρο.
Αν τις κερδίσει θα εφαρμόσει τις γνωστές, νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές συνταγές σκληρής λιτότητας για να συμμαζέψει, σε βάρος των εργαζομένων, ό,τι γκρεμίζει σήμερα. Αν τις χάσει θα φορτώσει τα βάρη της δικής της πολιτικής στους αντιπάλους της. Πρόκειται για τον απόλυτο πολιτικό τυχοδιωκτισμό τον οποίο ως χώρα και ως πολίτες θα πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: