Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Επισήμως από σήμερα Turkiye η διεθνής ονομασία της Τουρκίας

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την οποία ζητά πλέον η χώρα να μην αναφέρεται με λατινικά γράμματα ως Turkey, αλλά ως «Türkiye».
Προφανής στόχος της Άγκυρας να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της και μέσω της αλλαγής του ονόματος από Turkey (που στα αγγλικά σημαίνει και γαλοπούλα) σε Türkiye.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Στέφαν Ντούρατζιτς, η νέα ονομασία θεωρείται ισχύουσα «από τη στιγμή που ελήφθη η επιστολή».
Τον Δεκέμβριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να αλλάξει η διεθνής ονομασία της χώρας σε αυτή που υιοθετήθηκε το 1923, όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της, υποστηρίζοντας ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα τον τουρκικό πολιτισμό και τις τουρκικές αξίες, ενώ έδωσε εντολή στα προϊόντα που εξάγονται να αναγράφεται πλέον «Made in Türkiye». Επίσης, τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν σε επίσημα έγγραφα την ονομασία «Türkiye».
Έχει ενδιαφέρον το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του κρατικού τουρκικού δικτύου TRT World, που άλλαξε από τους πρώτους την ονομασία της χώρας, όπου μεταξύ άλλων εξηγεί τους λόγους της αλλαγής. Όπως αναφέρεται, αν κάνει κάποιος αναζήτηση στο Google της λέξης Turkey, βρίσκεται μπροστά σε ένα «μπερδεμένο σύνολο εικόνων, άρθρων και ορισμών λεξικών που συγχέουν τη χώρα με το είδος Meleagris – αλλιώς γνωστό ως η γαλοπούλα, ένα μεγάλο πουλί ιθαγενές στη Βόρεια Αμερική – το οποίο φημίζεται για το ότι σερβίρεται στα χριστουγεννιάτικα μενού ή στα δείπνα των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ.
Και προσθέτει ότι στο Cambridge Dictionary ο όρος Turkey παραπέμπει σε «κάτι που αποτυγχάνει με άσχημο τρόπο» ή σε «ανόητο ή ηλίθιο πρόσωπο».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: