Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Δήλωση στήριξης από Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά

Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι ουσιαστικά διακόπτονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έως ότου η Ελλάδα «διορθώσει τα λάθη της», το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει πάντως ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο».
Και επιστρέφοντας στην τακτική των ίσως αποστάσεων, προτρέπει «τους Συμμάχους να αποφύγουν ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».
Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε για μία ακόμη φορά την Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ανέντιμους τους Έλληνες πολιτικούς, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ματαίωση του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας με την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα πως έχει παραβιάσει τις διεθνείς συνθήκες επειδή εξοπλίζει τα ελληνικά νησιά, ανακοινώνοντας ότι «έχουμε ήδη ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη. Εάν η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά αυτά θα ξεκινήσουμε διαδικασίες για την εθνική κυριαρχία στις περιοχές αυτές. Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Να σημειωθεί ότι καταδίκη των τουρκικών απειλών και θέσεων εξέφρασε την Τετάρτη και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο καγκελάριος Σολτς «είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους».
Η δήλωση αυτή ήρθε πάντως μετά την «εν αιθρία» ανακοίνωση της Τρίτης από τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία και θα τα αντικαταστήσει με γερμανικά.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: