Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Τσαλακώνει η αντιπολίτευση τη «μαγική εικόνα» για την έξοδο από την εποπτεία

Καθολική ήταν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η αποδοκιμασία των πανηγυρισμών και των διθυράμβων αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης για τη λεγόμενη έξοδο από το πολύχρονο καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας στα ελληνικά κρατικά ταμεία. Ένα προς ένα κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη του προοδευτικού φάσματος της αντιπολίτευσης αποδόμησαν το ειδυλλιακό αφήγημα της κυβέρνησης ΝΔ και του πρωθυπουργού για τα «καμώματά» της, που υποτίθεται οδήγησαν στην δημοσιονομική απελευθέρωση.
Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αυτή την περίοδο εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων σε συνδυασμό με τη διεθνή κατακραυγή για τα τελευταία περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, εμφανίστηκε ως άλλος σωτήρας του έθνους, επιχειρώντας να πιστώσει αποκλειστικά στη δική του κυβέρνηση τα όποια προχωρήματα έχει σημειώσει η χώρα στην διαχείριση του χρέους την τελευταία δεκαετία.
Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, καθώς και η αντιπολίτευση δεν έχουν κοντή μνήμη όμως και γνωρίζουν ότι όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του απλώς «χρυσώνουν το χάπι» της εξαθλίωσης που έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητή εξαιτίας της ακρίβειας, των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, καύσιμα και ενέργεια, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, η άλλη όψη της πολιτικής αυτής είναι οι γενναιόδωρες «εξυπηρετήσεις» σε ημετέρους, η φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις των αρπακτικών της ενέργειας την ώρα που δίνονται ψίχουλα στους πολίτες που επωμίζονται όλο το βάρος της κρίσης. Φυσικά, από το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έλειψαν οι καθιερωμένες δόσεις τρομολαγνίας και λασπολογίας κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ειδική αναφορά στο διάστημα που βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας.
Διαφορετική η «ανάλυση» των κομμάτων, αλλά σύσσωμη η αποδόμηση των πανηγυρισμών
Η πάντα παρούσα αντιπαράθεση στη Βουλή την τελευταία τριετία με επίκεντρο της παλινωδίες, τα αδιέξοδα και τις παθογένειες της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στις στις απαντήσεις των κομμάτων, που «ράπισαν» την κυβέρνηση.
Στο στόχαστρο της αντι-ΝΔ κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ωστόσο μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ για την μνημονιακή πολιτική που άσκησε στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, σημαντική στιγμή της οποίας ήταν και η υπογραφή τρίτου Μνημονίου κόντρα στη λαϊκή ετυμηγορία όπως αυτή εκφράσθηκε από το δημοψήφισμα του 2015.
Για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τοποθετήθηκε μέσω Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος... υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια από το 2018, ενώ τον κατηγορεί για ψέματα και θράσος, για να συμπληρώσει ότι «πανηγυρίζει για όσα πετύχαμε», ενώ πριν από 4 χρόνια ζητούσε πιστοληπτική γραμμή και μιλούσε για τέταρτο μνημόνιο.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος έστειλε μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πιο «αδίστακτο και χυδαίο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης» και επισημαίνοντας ότι θα μείνει στην ιστορία «για το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και την κακοποίηση του κράτους δικαίου».
Σχολιάζοντας το μήνυμα έκανε λόγο για «μια προεκλογική ομιλία με ξαναζεσταμένα ψέματα» και υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη που τρώει από τα έτοιμα, η φτώχεια αυξάνεται ξανά, καταγράφουμε διαρκώς αρνητικά ρεκόρ στην ακρίβεια και για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών ο μήνας δεν βγαίνει».
Ακόμη, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί τις δυνάμεις που χρεωκόπησαν τη χώρα, που σε ολόκληρη την περίοδο 2015-19 υποστήριζαν το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και τους πιο ακραίους των δανειστών που επιθυμούσαν την παραδειγματική τιμωρία του ελληνικού λαού. Στήριζε αυτούς που διαρκώς ζητούσαν νέα μέτρα χωρίς ποτέ να παραδεχτούν τις αποτυχίες τους. Μέχρι τέλους ζητούσε "πιστοληπτική γραμμή στήριξης". Δηλαδή νέο μνημόνιο. Με μία φράση ήταν και παραμένει εκπρόσωπος της χρεοκοπίας».
Για την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με την ευθύνη να βαραίνει κυρίαρχα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης, αφού υπογραμμίζει πως «οι διθυραμβικές αναφορές ότι δήθεν "ξεπροβάλει, ένας νέος ορίζοντας ανάπτυξης & ευημερίας για όλους" έχουν αποκλειστικό στόχο να στήσουν ένα παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα», υπενθυμίζει την πραγματικότητα, με χαρακτηριστικά τον υψηλό πληθωρισμό, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, την κυβερνητική άρνηση για μείωση των φόρων σε καύσιμα, ενέργεια και βασικά αγαθά, τη διαρκή αναβολή φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας κ.ά.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αυταπάτες της «κατάργησης των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο», καθώς και για το «τρίτο αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου».
Το ΚΚΕ σημείωσε τα εξής με αφορμή το πρωθυπουργικό διάγγελμα: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του πρωθυπουργού περί “ανάπτυξης και ευημερίας για όλους” καταρρέουν με τον πιο επίσημο τρόπο μπροστά στην ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, συνολικά μπροστά στην πολιτική που με σταθερότητα θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για την εξυπηρέτηση των λίγων».
Όσο για τον δωδεκαετή κύκλο των μνημονίων, το κόμμα του Περισσού επιτέθηκε σε όλα τα κυβερνώντα κόμματα της μνημονιακής περιόδου και επισημαίνει ότι «αυτός, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έκλεισε ποτέ, το αντίθετο, άνοιξε ακόμα περισσότερο για να χωρέσει όχι μόνο τα παλιά, αλλά και τα νέα βάρη που επιβάλλουν στο λαό οι μόνιμες δεσμεύσεις της ΕΕ μαζί με αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το νέο “υπερμνημόνιο” σε βάρος του λαού».
«Φαίνεται πως ο Αύγουστος είναι για τους μνημονιακούς διαχρονικά, ο μήνας της "εξόδου», δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. «"Έξοδο από τα μνημόνια" βάπτιζε τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας βάζοντας μας στο 4ο μνημόνιο μέχρι το 2060. "Εξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία" βαπτίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης την νέα λιτότητα και λεηλασία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες στο διαθέσιμο εισόδημα τους, με το 5ο πια μνημόνιο να είναι κι αυτό προ των πυλών με βάση και τα τραγικά δημόσια οικονομικά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κριθαρίδης εκτοξεύοντας βέλη τόσο κατά της τωρινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Αν όντως βγαίνουμε σήμερα κ. Μητσοτάκη από την Ενισχυμένη Εποπτεία σας καλούμε αύριο κιόλας να μειώσετε τον ΦΠΑ στο 15%, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κι αλλού, να θεσπίσετε μια Αυτόματη Τιμαριθμική.
Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και να αυξήσετε τις χαμηλές συντάξεις. Αν όντως βγαίνουμε για μία ακόμα φορά από τα μνημόνια δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τα "δημοσιονομικά περιθώρια". Δεν θα πράξετε φυσικά τίποτα από όλα αυτά. Γιατί όχι απλώς δεν τελείωσαν οι πολιτικές σας, της λιτότητας και της φτωχοποίησης, αλλά τις συνοδεύετε και με αυταρχισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.
Πιστή στην τακτική πόλωσης, τρομολαγνίας και παραπλάνησης η κυβέρνηση
Απτόητη από την κριτική και παρά την ευρεία κοινωνική κατακραυγή και αγανάκτηση για το σύνολο του προγράμματός της η κυβέρνηση των «αρίστων» συνεχίζει να θέτει στο ίδιο έργο θεατή την ελληνική κοινωνία με την εμπρηστική και διχαστική ρητορική της, που αψηφά χυδαία ακόμα και την ίδια την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, το κόμμα της Πειραιώς δημοσίευσε ένα αυτοαναφορικό βίντεο με θέμα την έξοδο από την Εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών, στο οποίο πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντάς τη ως τη μόνη υπέυθυνη για τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο βίντεο προβάλλονται στιγμιότυπα από ομιλίες προηγούμενων πρωθυπουργών όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι έχουν διαχειρίστηκαν ο καθένας με τον τρόπο του την μνημονιακή κρίση. Βέβαια, η «γαλάζια παράταξη» φαίνεται να «ξέχασε» τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπέγραψε το δεύτερο Μνημόνιο και επέφερε μία σειρά καταστροφικές διατάξεις για τα φτωχά στρώματα, την εργασία, τις συντάξεις και τα δημόσια αγαθά.

 

Καθώς η υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί τους τελευταίους μήνες βασικό «χαρτί» της κυβερνητικής τακτικής στον δημόσιο διάλοφο, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να απαντήσει στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τις ακραίες θέσεις που εξέφρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κατηγορώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση των Ελλήνων, με τις πιο σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου. Με το ψέμα, την εξαπάτηση, το μίσος, τον διχασμό και τους τραμπουκισμούς. Με δυσβάσταχτους φόρους και περικοπές, με το τσάκισμα της μεσαίας τάξης, με την περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Η Πειραιώς προσθέτει ότι «με σκληρή μάχη κατά του λαϊκισμού η χώρα παρέμεινε σε ευρωπαϊκή τροχιά. Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας κι έχει γυρίσει σελίδα. Παρά τις διαρκείς εξωγενείς κρίσεις βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης κι αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, με τις δηλώσεις του, το μόνο που κάνει είναι να παραπέμπει σε ένα εφιαλτικό παρελθόν, που οι Έλληνες θυμούνται με τρόμο».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: