Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Οι Ρώσοι τουρίστες διχάζουν την Ευρώπη

Οι Ρώσοι δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειονότητα των χωρών του μπλοκ έχουν ήδη θεσπίσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις αλλά δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ουκρανία επιμένει πεισματικά να πιέζει τα κράτη της γηραιάς ηπείρου να απαγορεύσουν την είσοδο Ρώσων τουριστών αλλά το αίτημά της συναντά ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένες χώρες της ΕΕ να συμφωνούν και άλλες να αντιστέκονται σθεναρά.
Ήδη ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτονεύουν με τη Ρωσία απαγορεύουν τις αιτήσεις βίζας ή περιορίζουν όσες εκδίδονται από τις δικές τους υπηρεσίες. Όμως, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει άλλη άποψη και απορρίπτει την ιδέα της απαγόρευσης. Και η Πορτογαλία είναι αντίθετη με τις απαγορεύσεις.
Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα και η Κύπρος αντιτίθενται στην πρόταση των απαγορεύσεων.
Η Σουηδία δεν έχει λάβει δημόσια θέση για το θέμα και η Δανία έχει δηλώσει ότι αναμένει να υπάρξει ευρωπαϊκή συναίνεση πριν λάβει τις αποφάσεις της.
Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα στις 31 Αυγούστου, καθώς το μπλοκ των «27» εξετάζει εάν θα καταλήξει σε μια ενιαία θέση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες βίζες. Μέχρι τότε, ο διχασμός παραμένει.
Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία σταμάτησαν να εκδίδουν νέες τουριστικές βίζες στους Ρώσους. Η Εσθονία υιοθετεί σκληρότερες μεθόδους απαγορεύοντας την είσοδο στους Ρώσους με βίζα που εκδίδουν οι υπηρεσίες της ενώ εξετάζει επίσης τη διακοπή έλευσης Ρώσων που έχουν βίζα που εκδίδεται από άλλα κράτη της ΕΕ.
Η Φινλανδία θα μειώσει, από την 1η Σεπτεμβρίου, κατά 10% τον αριθμό των ρωσικών τουριστικών αιτήσεων που θα διεκπεραιώνονται.
Οι Ρώσοι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν «βίζες Σένγκεν» που ισχύουν συνήθως σε 26 χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Οι βίζες επιτρέπουν συνήθως παραμονές έως και 90 ημερών σε κυλιόμενη περίοδο 180 ημερών. Αυτές οι 26 χώρες έλαβαν περίπου τρία εκατομμύρια αιτήσεις για «βίζα Σένγκεν», πέρυσι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: