Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Πυρά της αντιπολίτευσης για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Αμείλικτη φαίνεται να είναι η στάση της αντιπολίτευσης μετά τις υπουργικές ανακοινώσεις για τα κυβερνητικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, τα οποία εντάσσονται στην τακτική του «καρότου» και «μαστίγιου» προς τους φορείς του Δημοσίου τομέα, χωρίς να αποτελούν, φυσικά, τμήμα ενός συνολικού σχεδίου περιορισμού των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, που θα σαρώσει τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν ουσιαστικά για «ανεπάρκεια», «υποκρισία» και «επιφανειακές λύσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης ΝΔ..
ΣΥΡΙΖΑ: Καμία ντροπή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Δημόσιο που «στοιχειώνει» εδώ και 3 χρόνια
Το πρώτο σχόλιο από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε με κοινή δήλωση των τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, και Εσωτερικών, Κ. Ζαχαριάδη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Χωρίς ίχνος ντροπής, αλλά με περισπούδαστο ύφος, οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη, εν μέσω ενεργειακής καταιγίδας πλέον, ανακοίνωσαν πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια που είχε σχεδιάσει και ενεργοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι κρατάνε παγωμένο εδώ και πάνω από τρία χρόνια», αναφέρουν οι δύο Τομεάρχες.
Για την «υποκρισία και η αδράνεια του επιτελικού κράτους στον κρίσιμο και νευραλγικό τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας» που «γίνεται επικίνδυνη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση κυριολεκτικά "πετάει αετό" στον τομέα αυτό», έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση και υπογράμμισε στην κυβέρνηση κάποια σημεία που συνηγορούν ως προς αυτό:
Έχει κρατήσει στα συρτάρια της εδώ και τρία χρόνια το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, το οποίο παρέλαβε το 2019 με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης και ήδη ενταγμένα πιλοτικά έργα προς δημοπράτηση. Σήμερα εξήγγειλε ξανά ότι το Πρόγραμμα ΘΑ προκηρυχθεί στις 12/9 και άρα δεν θα το υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση, παρότι είχε και διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κράτησε παγωμένη την πλατφόρμα για τον ορισμό ενεργειακών υπευθύνων στα δημόσια κτίρια, η οποία λειτουργούσε πιλοτικά από το 2018 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και θυμήθηκε να ζητήσει από τους φορείς του Δημοσίου τον ορισμό ενεργειακών υπευθύνων μόλις στις 12/07. Το είχαν ξεχάσει για τρία (3) χρόνια και ζητάνε τα ρέστα για μια υπενθύμιση στα μέσα Ιουλίου!
Η ίδια κυβέρνηση υποσχόταν στον προϋπολογισμό του 2020 ετήσια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο Δημόσιο κατά 5% με «άριστους» όμως υπουργούς η ενεργειακή κατανάλωση στο Δημόσιο αυξήθηκε.
Η ίδια κυβέρνηση δίνει την ελάχιστη δυνατή επιδότηση ρεύματος σε Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης, αφήνοντας την αυτοδιοίκηση «να τα βγάλει πέρα μόνη της» ενώ την έχει αφήσει εκτός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να τακτοποιήσει τους κολλητούς του Μαξίμου.
Παρά τη βαρύγδουπη δήλωση του Υπουργού ΠΕΝ για «Ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας», η ίδια κυβέρνηση δεν έχει αποπληρώσει την πλειοψηφία έργων Εξοικονομώ για τις κατοικίες του 2020 (!), δεν έτρεξε πρόγραμμα Εξοικονομώ για το 2021(!), δεν κατόρθωσε να αξιολογήσει τις αιτήσεις για το Εξοικονομώ του 2022 (!) και κρατά παγωμένα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για εξοικονόμηση στην επιχειρηματικότητα και για ενεργειακές κοινότητες σε Δήμους, που δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί(!).
«Για όλες αυτές τις "επιτυχίες", η κυβέρνηση σήμερα ήρθε να κουνήσει το δάχτυλο στην αυτοδιοίκηση και σε δημόσιους φορείς, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν εντός προθεσμιών στην επιτελική καθυστέρηση της κυβέρνησης των αρίστων, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για ενδεχόμενες ρευματοκοπές σε σχολεία, καίριες δημοτικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια ΔΕΥΑ, κ.λπ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο οφείλει να είναι καθολική. Δεν μπορεί όμως να βασίζεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μιας κυβέρνησης που η αριστεία της στην ενέργεια εξαντλείται στο ξεπούλημα δικτύων και δημόσιας περιουσίας, σε εξυπηρετήσεις ημετέρων και σε στήριξη της αισχροκέρδειας», συμπληρώνουν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, με αναφορά στην περίοδο 2015-2019 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι «είχαν μπει οι βάσεις για μία συνολική στρατηγική εξοικονόμησης σε όλους τους τομείς: κατοικία, επιχειρηματικότητα, δημόσια κτίρια. Αυτή η στρατηγική χρειάζεται να συνεχιστεί το συντομότερο από μια προοδευτική κυβέρνηση και να σταματήσει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη».
ΠΑΣΟΚ: Tετριμμένες διαπιστώσεις, αόριστες αναφορές και παραπομπές στο άμεσο μέλλον
Σφοδρή κριτική κατά των μέτρων έκανε και ο γραμματέας ενέργειας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χάρης Δούκας, με δήλωσή του:
«Για δεύτερη φορά πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου τριών Υπουργών για τα κίνητρα και τα αντικίνητρα, που θα δοθούν στο δημόσιο, ώστε οι εργαζόμενοι να κλείνουν τα ανοιχτά παράθυρα, να μην ξεχνούν ανοιχτό το κλιματιστικό, να σβήνουν τα φώτα στους χώρους μετά την εργασία και να αναλάβει δράση ο «ενεργειακά υπεύθυνος» στα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μόνο που επί δεκατέσσερα χρόνια δεν έχουν ακόμα οριστεί τα πρόσωπα αυτά στα περισσότερα κτίρια.
Δεν ακούσαμε όμως τίποτα για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε δηλαδή θα πρέπει να επιτευχθεί η εξοικονόμηση κατά 10%, ούτε καν πώς θα υπολογίζεται.
Καμία απάντηση επίσης δεν πήραμε για το πότε θα εκκινήσουν προγράμματα υποστήριξης των Δήμων για παραγωγή καθαρής ενέργειας όπως προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τέλος, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε σχετικά με το τί θα ισχύσει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αν και πώς θα αλλάξουν/ αν τελικά αλλάζουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην κατανάλωση ενέργειας.
Τετριμμένες διαπιστώσεις, αόριστες αναφορές και παραπομπές για περισσότερες λεπτομέρειες στο άμεσο μέλλον.
Ενώ ο ενεργειακός πόλεμος κλιμακώνεται και το κόστος γίνεται δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις, για την Κυβέρνηση τα πράγματα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: