Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Νέο ιστορικό υψηλό για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός σημείωσε νέο ρεκόρ στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ, τροφοδοτούμενος από τις ανεξέλεγκτες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Οκτώβριο η Εσθονία, (22,4%), η Λιθουανία (22%) και η Λετονία (21,8%).
Ακολουθούν η Ολλανδία (16,8%), η Σλοβακία (14,5%), το Βέλγιο (13,1%) και η Ιταλία (12,8%).
Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφει η Γαλλία (7,1%), η Ισπανία (7,3%) και η Μάλτα (7,5%).
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε επίσης πριν από αυτό που οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι είναι μια επικείμενη ύφεση, κυρίως ως αποτέλεσμα αυτών των υψηλότερων τιμών που μειώνουν την ικανότητα των Ευρωπαίων να ξοδεύουν.
Ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε το 10,7% τον Οκτώβριο, ανέφερε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.
Η άνοδος αυτή έρχεται από το 9,9% τον Σεπτέμβριο και είναι το υψηλότερο από τότε που άρχισαν να καταρτίζονται στατιστικά στοιχεία για την ευρωζώνη το 1997.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες του αγωγού στο ελάχιστο σε σχέση με αυτό αυτό που ήταν πριν από τον πόλεμο. Η Ευρώπη χρειάστηκε να καταφύγει σε ακριβές αποστολές υγροποιημένου αερίου που έρχονται με πλοία από τις ΗΠΑ και το Κατάρ για να συνεχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και να θερμαίνει τα σπίτια. Ενώ το υγρό αέριο πέτυχε να γεμίσει τις αποθήκες για το χειμώνα, οι υψηλότερες τιμές έχουν κάνει ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα όπως ο χάλυβας ή τα λιπάσματα ακριβά ή απλά ασύμφορα στην παραγωγή.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο (41,9%, έναντι 40,7% τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,1%, έναντι 11,8% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,0%, έναντι 5,5% τον Σεπτέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,4%, έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο).
Η καταναλωτική ικανότητα των νοικοκυριών εξαντλείται στα καταστήματα και αλλού, καθώς περισσότερα έσοδα πηγαίνουν για την πληρωμή των λογαριασμών καυσίμων και κοινής ωφελείας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου για βραχυπρόθεσμες αγορές έχουν υποχωρήσει πρόσφατα, αλλά παραμένουν υψηλές στις αγορές τους επόμενους μήνες, υποδηλώνοντας ότι η δαπανηρή ενέργεια μπορεί να είναι επίμονη επιβάρυνση της οικονομίας.
Μια έρευνα επαγγελματικών προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξήθηκαν στο 5,8% από 3,6%. Το ξέσπασμα του πληθωρισμού ήταν ένα διεθνές φαινόμενο, στέλνοντας τις αυξήσεις των τιμών στα υψηλά σχεδόν 40 ετών και στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στις τιμές της ενέργειας ως κύριος συνεισφέρων, σημειώνοντας άνοδο 13,1%, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν αστρονομικά 41,9%.
Η οικονομία, η οποία είχε ανακάμψει από την πανδημία του COVID-19, παρουσίασε ανάπτυξη 0,2% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, επιβραδύνοντας από 0,8% το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι λένε ότι ένας σημαντικός λόγος είναι οι υψηλότερες τιμές και πολλοί προβλέπουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους και το πρώτο μέρος του επόμενου έτους.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός έχει στείλει μια αλυσίδα κλυδωνισμών στην οικονομία. Οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της με δύο αυξήσεις κατά τρία τέταρτα στις συνεδριάσεις της στις 27 Οκτωβρίου και στις 8 Σεπτεμβρίου. Αυτό έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού της αγοράς για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις και έχει εγείρει ανησυχίες ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού θα βλάψει την ανάπτυξη.
Αξιοσημείωτη κάμψη εμφανίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο. Ενώ στην Ευρωζώνη συνολικά ανέβηκε από το 9,9% του Σεπτεμβρίου στο 10,7% τον Οκτώβριο, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών έπεσε από το 12,1% τον Σεπτέμβριο στο 9,8% τον Οκτώβριο. Πάντως η οριστική μέτρηση του εγχώριου πληθωρισμού αναμένεται από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Νοεμβρίου, ενώ τα τελικά στοιχεία της Eurostat για ΕΕ και Ευρωζώνη θα δημοσιοποιηθούν στις 17/11.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: