Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Τελικά... μην επιστρέψετε στο πετρέλαιο!

Απολύτως ανεύθυνη και παραπλανητική ήταν, όπως ήδη αποδεικνύεται, η προτροπή της κυβέρνησης στους πολίτες να μετατρέψουν εκ νέου τους καυστήρες τους, δίνοντας μάλιστα και οικονομικά κίνητρα γι’ αυτό ● Οικονομικότερη χρήση του φυσικού αερίου και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, επιχειρήσεων και κτιρίων του Δημοσίου, ο μοναδικός τρόπος να αντεπεξέλθουμε στην ενεργειακή κρίση, λένε στην «Εφ.Συν.» συντηρητές καυστήρων.
«Eμπρός πίσω!». Η θρυλική ατάκα του δήμαρχου Περίανδρου Πώποτα στο τηλεοπτικό Κολοκοτρωνίτσι περιγράφει τη σουρεαλιστική πρωθυπουργική προτροπή για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο νέος κλιματικός νόμος προβλέπει ότι από το 2025 απαγορεύονται η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.
Κι ενώ η ενεργειακή φτώχεια απειλεί τα νοικοκυριά, η περιβαλλοντική ανισότητα εντείνεται, αφού οι παραζαλισμένοι καταναλωτές, που κάποτε επένδυσαν αρκετά χρήματα για να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο, προτρέπονται όχι μόνο να πετάξουν την επένδυση από το παράθυρο, αλλά και να στραφούν σε περιβαλλοντικά πιο επιβαρυντικές επιλογές. Πάντως, όπως διαπιστώνουν οι συντηρητές καυστήρων που κάνουν το δικό τους «ρεπορτάζ» στα σπίτια και στις πολυκατοικίες που επισκέπτονται στην Αττική, οι πολίτες μάλλον προχωράνε σε... ανυπακοή - κι ευτυχώς, αφού, παρά τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι τιμές του αερίου πέφτουν.
Το επίδομα θέρμανσης, συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, θα δοθεί με διευρυμένα κριτήρια και θα αφορά περίπου 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά. Μάλιστα, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται, ενώ εξετάζεται ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία (σ.σ. με το ανώτερο ποσό ανά νοικοκυριό που θα «απαρνηθεί» το αέριο να φτάνει έως 1.600 ευρώ έναντι 800 ευρώ πέρυσι).

«Ο κόσμος είναι μπερδεμένος», μας εξομολογείται ο Γιάννης, συντηρητής καυστήρων κυρίως στα βόρεια προάστια. «Εκαναν μια επένδυση για να βάλουν φυσικό αέριο και βλέπουν το κόστος να διπλασιάζεται. Ορισμένοι, ειδικά σε μονοκατοικίες, σκέφτονται την επιστροφή στο πετρέλαιο, όμως το αέριο παραμένει τελικά πιο οικονομικό». Αλλοι πελάτες λένε στον Γιάννη... εν θερμώ ότι δεν θα ανάψουν καθόλου την κεντρική θέρμανση και θα στηριχτούν στο τζάκι.
Σε δημοσκόπηση της Alco (17/10/22, Alpha), το 77% των πολιτών απάντησε ότι θα αναγκαστεί να περιορίσει τις ώρες θέρμανσης στο σπίτι του. Για χρήση με μέτρο, χωρίς πάντως να δίνει δραματικό τόνο, μας μίλησε και ο Γιώργος Καλύβας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εγκαταστατών-Συντηρητών Καυστήρων Υγρών και Αερίων «ο Ηφαιστος». Για τον κ. Καλύβα, προκλήθηκε ένας πανικός στον κόσμο για το θέμα του πετρελαίου από λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης που στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν: «Απ’ όσο γνωρίζω, κανένας καταναλωτής δεν έχει προβεί σε αντικατάσταση καυστήρα φυσικού αερίου σε πετρέλαιο. Γιατί να αλλάξει; Στην αγορά υπάρχει μεγάλη αμφιβολία περί της παροχής αερίου και της τιμής του στο χρηματιστήριο.
Εάν ανεβεί το αέριο, θα ανεβεί και το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο κινείται στο 1,35 ευρώ το λίτρο και το φυσικό αέριο είναι περίπου 7% φτηνότερο. Εάν τελειώσει ο πόλεμος, η τιμή θα μειωθεί κι άλλο». Σύμφωνα δε με τον κ. Καλύβα, μετά τις επιδοτήσεις, αρκετές πολυκατοικίες που δεν άναβαν θέρμανση ξεκίνησαν τη διαδικασία για να ανάψουν πάλι. «Πιστεύω ότι θα μειώσουν ώρες κατανάλωσης και θα ανάψουν τις πιο κρύες μέρες. Χωρίς κεντρική θέρμανση δεν μπορεί να ζεσταθεί το σπίτι. Τα καυσόξυλα δεν μπορούν να ζεστάνουν ουσιαστικά έναν χώρο. Εμείς προτείνουμε χρήση της θέρμανσης με χρονοδιακόπτες για να γίνεται οικονομία», συμπληρώνει.
Και για τον Γιώργο Ζυγούμη, πρόεδρο του σωματείου «Εστία» (σ.σ. αποτελείται από αδειούχους εγκαταστάτες και συντηρητές καυστήρων υγρών αερίων καυσίμων), η συζήτηση για επιστροφή σε καυστήρες πετρελαίου είναι εντελώς ανεδαφική. «Το «γυρίστε στο πετρέλαιο» ήταν μια ανεύθυνη κουβέντα. Καλά καλά δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στις πολυκατοικίες για να το κάνουν αυτό. Ο νέος κλιματικός νόμος προβλέπει ότι από το 2025 απαγορεύονται η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης», αναφέρει στην «Εφ.Συν.». Αλλωστε, η επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο συνεπάγεται επιπλέον γραφειοκρατία και κόστος. «Προσωπικά δεν το έχω κάνει. Το 2012 η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε πάει στο 1,30 και οι πολυκατοικίες είχαν σταματήσει να λειτουργούν. Τώρα με το 1,40 θα πουν κάποιοι στους πολίτες να γυρίσουν σε αυτό;», αναρωτιέται.
Στην πραγματικότητα, η λογική του κράτους δεν θα πρέπει να κινείται απλώς σε κάποια επιδόματα θέρμανσης αλλά σε διευρυμένα κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα κτίρια του Δημοσίου, τις επιχειρήσεις και τις κατοικίες. Η χρήση κλιματιστικών 20ετίας, αερόθερμων, σομπών κτλ. με την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτό το επίπεδο στοιχίζει περισσότερο και από το πετρέλαιο ενός παλιού καυστήρα. Τέτοια παραδείγματα είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζυγούμη, νέοι λέβητες συμπύκνωσης είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση σε συνδυασμό με μέτρα όπως μονώσεις, θερμοπροσόψεις, αναβαθμίσεις στα κουφώματα και θερμοστατικές κεφαλές για την αυτονομία σε παλιές πολυκατοικίες.

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: