Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Μια άγνωστη ιστορία από τον πόλεμο του 1940 στην Pella TV

- Όλοι γνωρίζουμε ότι το κυρίως μέτωπο του ελληνικού στρατού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τον πόλεμο του 1940, ήταν στα σύνορα της Αλβανίας όπως και οι πρώτες επιθετικές ενέργειες. Όμως και στην άλλη πλευρά της επικράτειας, στα Δωδεκάνησα που ήταν υπό ιταλική κατοχή από το 1912, την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε μια επιθετική ενέργεια, όχι από οργανωμένο στρατό αλλά από μια θαρραλέα ομάδα, Σαμιών κυρίως κατοίκων, στο ακριτικό Αγαθονήσι.
Αυτό διαπραγματεύεται η εκπομπή "Μια φωτογραφία μια ιστορία" της Pella TV την Πέμπτη 27-10-2022 και ώρα 19.00' και το Σάββατο 29-10-2022 στις 22.00' με καλεσμένο τον εκπαιδευτικό και κινηματογραφιστή Γιώργο Γρηγοριάδη, ο οποίος έζησε μια συγκινητική εμπειρία όταν υπηρετούσε τη διετία 2011-13 ως καθηγητής φυσικής αγωγής στο ακριτικό Αγαθονήσι. Ξεκινώντας από τη μελέτη μιας λαϊκής αφίσας που αναπαριστούσε την αποβίβαση μιας ομάδας τολμηρών Σαμίων με επικεφαλής τον Δωδεκανήσιο γιατρό Βάσσο Βέργη (πρώην αξιωματικό των Γαριβαλδινών), τη νύχτα της 17ης προς 18ης Νοεμβρίου 1940 στο κατεχόμενο από Ιταλούς Αγαθονήσι, συνέχισε τη συλλογή πληροφοριών για να καταλήξει σε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που προβλήθηκε το 1985 για αυτό το γεγονός. Το ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στην εκπομπή και αναφέρεται στις τολμηρές ενέργειες της ομάδας, μετά από πολλούς κόπους ήλθε στα χέρια του Γ. Γρηγοριάδη. Είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο καθώς για την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Αφού το μελέτησε, οργάνωσε στη συνέχεια, με την συνεργασία και του δημάρχου του νησιού εκδήλωση, όπου προβλήθηκε τιμώντας το υς ήρωες εκείνης της αποβίβασης, με συγκινητικές στιγμές για τους κατοίκους του νησιού.
- Για την ιστορία, σκοπός της ομάδας που συμμετείχε στην παράτολμη αυτή επιχείρηση, ήταν να πιάσουν Ιταλούς αιχμαλώτους για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις Ιταλικές δυνάμεις στα Δωδεκάνησα. Στο νησί υπήρχε φυλάκιο χωροφυλακής με εφτά ή οχτώ καραμπινιέρους και στρατιωτικό φυλάκιο με δεκαπέντε περίπου Ιταλούς καταδρομείς. Οι Έλληνες επιτέθηκαν στο φυλάκιο της χωροφυλακής, σκότωσαν έναν ή δύο καραμπινιέρους και αιχμαλώτισαν τέσσερις ή πέντε. Αμέσως μετά επέστρεψαν στη Σάμο χωρίς να εντοπιστούν από τα Ιταλικά αεροπλάνα. Γιαυτή την ηρωϊκή τους πράξη όσοι συμμετείχαν στην ομάδα, τιμήθηκαν αργότερα από την πολιτεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: