Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna υπόσχεται μεγαλύτερη ανοσία κατά της Covid-19

Ισχυροποιημένη ανοσολογική απόκριση κατά του κορονοϊού και των υποπαραλλαγών της Όμικρον παρέχει το νέο αναβαθμισμένο εμβόλιο της Moderna αν ληφθεί ως δεύτερη ενισχυτική δόση, ακόμα και τρεις μήνες μετά τη χορήγησή του, υποστηρίζουν τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής φαρμακευτικής πολυεθνικής.
Η εταιρεία είπε ότι τα ευρήματά της έδειξαν «ανώτερη» ανοσολογική απόκριση κατά της Covid-19 με την ενισχυτική δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna, που θα παρέχει «σημαντική προστασία» τους μήνες πριν τον χειμώνα.
Το νέο ενισχυτική δόση της Moderna ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να αμυνθεί ενάντια στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα το 2019, καθώς και κατά της πρώτης παραλλαγής της Omicron (BA.1) που βρισκόταν πίσω από το τέταρτο πανδημικό κύμα του προηγούμενου χειμώνα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο εμβόλιο με τη μορφή τέταρτης δόσης παρήγαγε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά του BA.1 από το αρχικό εμβόλιο που παράχθηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Και αυτό ανεξάρτητα από το πόσες φορές είχαν νοσήσει προηγούμενα όσοι το έκαναν.
Αν και τα αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά, δεν είναι σαφές πόσο καλά θα λειτουργήσουν οι ενισχυτικές αυτές δόσεις ενάντια σε νέες της Όμικρον που μπορεί να προκαλέσουν νέο πανδημικό κύμα τους επόμενους μήνες.
Κατά κύριο λόγο, αυτή τη στιγμή κυριαρχεί -τουλάχιστον στη Δύση-- στην κοινότητα η υποπαραλλαγή 5 της Όμικρον, αλλά οι υγειονομικοί ανησυχούν και για τις υπόλοιπες όπως οι BQ.1.1, BF.7 και BA.2.75.2, οι οποίες εμφανίζονται πιο ανθεκτικές και ικανότερες να παρακάμψουν την ανοσία που δημιουργείται από τα υπάρχοντα εμβόλιακαι την πρότερη νόσηση.
Ο καθηγητής Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, είπε ότι οι ενισχυτικές δόσεις που στοχεύουν την παραλλαγή BA.1 φαινόταν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και κατά της BA.5, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες δοκιμές και δεδομένα για να καταλάβουμε πόσο θα διαρκούσε η προστασία τους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: