Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Πολεμική Αρετή των Ελλήνων: Επανέφεραν 73χρονο Ταξίαρχο

Αναβιώνουν την χουντική «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων» με 73χρονο Ταξίαρχο που είχε παραιτηθεί και επανέφεραν στην ενέργεια
Όταν η οικονομία της χώρας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και όταν τα κυβερνητικά στελέχη μας ενημερώνουν ότι δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στα μακαρόνια γιατί τρώνε οι πλούσιοι και θα χάσει έσοδα το κράτος, τότε είναι που η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, επαναφέρει άρτον και θεάματα για να ξεχνιέται ο κοσμάκης.
Η συνταγή είναι γνωστή από την περίοδο της δικτατορίας όπου καθιερώθηκε από το 1968, η Πολεμική Αρετή των Ελλήνων, την οποία εμπνεύστηκε το καθεστώς της χούντας για να δοξάσει δήθεν «τα ηρωικά κατορθώματα του ελληνισμού, από την αρχαιότητα έως σήμερα», αλλά στην πραγματικότητα, για να προσφέρει θέαμα με την κιτς αισθητική της στον κόσμο.
Σε μια τελετή σχολικού επιπέδου, που ελαβε χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο και έγινε δυνατή με τη βοήθεια του στρατού, φαντάροι ντυμένοι Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Βυζαντινοί, αλλά και Πέρσες, Άραβες και Τούρκοι, ακόμα και Βορειοκορεάτες, λύσανε όλους τους λογαριασμούς του έθνους, έγραφε χαρακτηριστικά ο Η. Κανέλλης.
 
Βαδίζοντας στα χνάρια της χούντας το ΓΕΕΘΑ, θέλησε να μεταφέρει στη σημερινή κοινωνία αυτούς τους εορτασμούς και έτσι είδαμε να παρελαύνουν την 25η Μαρτίου άλογα αλλά και στολές από όλες τις εποχές της «πολεμικής αρετής των Ελλήνων».
Το επόμενο βήμα είναι η καθιέρωση ίλης ιππικού για επιδείξεις, την οποία φρόντισαν να μας εμφανίσουν στην εβδομάδα ιππικού τεθωρακισμένων, στην οποία ακόμα και ο Αρχηγός ΓΕΣ παρέστη όχι με την ιδιότητά του, αλλά ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Πολεμική Αρετή των Ελλήνων: Επανέφεραν 73χρονο Ταξίαρχο
Και από αυτή την τελετή γίναμε σοφότεροι. Μάθαμε δηλαδή ότι έχει επανέλθει στην ενέργεια 73χρονος ταξίαρχος, οποίος είχε παραιτηθεί από το στράτευμα τον Ιούνιο του 1994.
Στα 28 χρόνια που μεσολάβησαν από την παραίτησή του έως την επαναφορά του, ο Ταξίαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε δήμαρχος Πεντέλης, ενώ σε δηλώσεις του ως επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συμμαχία», έχει δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2023.
Ο επανελθών Ταξίαρχος, τοποθετήθηκε διοικητής …λόχου ή όπως επισήμως λέγεται ίλης ιππικού, καθώς το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ θέλησαν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις του σε θέματα εκπαίδευσης αλόγων.
Το περίεργο βέβαια είναι ότι δεν έκλεισαν μαζί του ένα συμβόλαιο ώστε να επιτύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όπως κάνουν σε άλλες περιπτώσεις με πλήθος αποστράτων, αλλά τον επανέφεραν στην ενέργεια, κι ας βαδίζει την 7η δεκαετία της ζωής του.
Η επαναφορά του έχει και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ο νέος υπερήλικας Ταξίαρχος θα αμοίβεται περισσότερο από τους «μάχιμους» Ταξίαρχους που υπηρετούν στα σύνορα και έχουν την ευθύνη της άμυνας κάποιου νησιού. Και αυτό γιατί οι αποδοχές του που φθάνουν περίπου τις 2.5000 έχουν μειωμένες κρατήσεις σε σχέση με τα στελέχη που δεν έχουν περάσει στην αποστρατεία για να αναβαπτισθούν.
Συνεπώς ο νέος Ταξίαρχος των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει κάθε λόγο να φοράει περιχαρής την στολή και τα διακριτικά του, και έφιππος να παρελαύνει μπροστά τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στον Αυλώνα.
Τα υπόλοιπα στελέχη, που κάνουν νυχτερινές υπηρεσίες σε Έβρο, νησιά αλλά και σε όλη την χώρα, ακόμα περιμένουν να κατατεθεί το νομοσχέδιο που τους έταξε ο πρωθυπουργός μπας και πάρουν κανένα ψιλό για να πληρώσουν το ρεύμα ή να αγοράσουν ρύζι και όχι μακαρόνια που παίρνουν οι πλούσιοι. Και οι εθελοντές Μακριάς Διάρκειας, όπως απεκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης τους ΕΜΘ περιμένουν τη μισθολογική τους εξέλιξη. Φαίνεται όμως ότι είναι πολύ πιο σημαντική για την κυβέρνηση η μισθολογική εξέλιξη του νέου Ταξίαρχου.
Την ίδια ώρα η ίλη επιδείξεων που σχηματίζεται έχει ως δια μαγείας κάποια άλογα. Ένα ερώτημα είναι εάν τα αγοράσαμε τα άλογα επίδειξης ή εάν έχουν γίνει δωρεά και από πού.
Γιατί μέχρι στιγμής στο Διαύγεια δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την αγορά αλόγων ή την αποδοχή ενδεχόμενης δωρεάς. Θα μας διαφωτίσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού για το θέμα;

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη
Πηγή: armyvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: