Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Πολιτικός σεισμός για το σκάνδαλο Πάτση και κρίσιμα ερωτήματα

Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το ξέσπασμα νέου σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον μέχρι χθες γαλάζιο βουλευτή Ανδρέα Πάτση, ο οποίος αγόραζε «κόκκινα» δάνεια «μπιρ παρά», δήλωνε ψευδές πόθεν έσχες και παράλληλα έκλεινε συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ επί των ημερών του του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
Συγκεκριμένα, το όνομα του Ανδρέα Πάτση αποκαλύφθηκε ότι συνδέεται άμεσα με εταιρεία που φέρεται να αγόρασε «κόκκινα» δάνεια ύψους 63 εκ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, αντί του τιμήματος των 4 εκατομμυρίων. Το ποσό αυτό μάλιστα φαίνεται ότι καταβλήθηκε σε μετρητά από την εταιρεία, ενώ όπως καταγγέλλει ο Παύλος Πολάκης, που έφερε την υπόθεση στο φως, μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ισολογισμός στο ΓΕΜΗ.
Μετά τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, ο Α.Πάτσης κλήθηκε άμεσα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Ιωάννη Μπουγά, -καθώς υπήρχε και παρέμβαση του πρωθυπουργού- να δώσει εξηγήσεις για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες. Oι εξηγήσεις του κ. Πάτση δεν κρίθηκαν επαρκείς και έτσι το κόμμα αποφάσισε την διαγραφή του.
Στη συνέχεια από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε πως «οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».
Με την ανακοίνωση της διαγραφής του, ωστόσο, ο Ανδρέας Πάτσης γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του και θα παραμείνει στο κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος βουλευτής. «Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμενω Βουλευτής σας. Ανεξάρτητος σε λίγη ώρα θα ανεβεί Δελτίο Τύπου από εμενα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρεας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.
Χρυσές δουλειές με ΕΛΤΑ
Ωστόσο, η υπόθεση δεν σταματάει εκεί. Παράλληλα με τις χρυσές δουλειές με τα κόκκινα δάνεια ο Πάτσης καρπωνόταν απευθείας αναθέσεις μέσω ΕΛΤΑ επί δύο χρόνια, από το 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Η καταγγελία είχε γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Νάσο Ηλιόπουλο, βάζοντας στο κάδρο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει την εποπτεία των ΕΛΤΑ. Οι εν λόγω αποκαλύψεις οδήγησαν και την παραίτηση του επικεφαλής των ΕΛΤΑ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, για «λόγους ευθιξίας», όπως ανακοινώθηκε.
«Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του» αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος, «αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους "άριστους" του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του».
Ψευδές Πόθεν έσχες
Το τρίτο αμάρτημα του κ. Πάτσημ είναι ότι, ήδη από τον Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε υποβάλει αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, αναφορικά με τη ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. Όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν στην επίμαχη αναφορά, «Από την έρευνα μου προέκυψε πως ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Πάτσης δεν έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του τέσσερις εταιρίες, ανάμεσά τους και την αμαρτωλή «Πλάτων» μέσω της οποίας αγόραζε δάνεια».
Την ίδια περίοδο και η εφημερίδα Documento είχε προχωρήσει στην αποκάλυψη ότι ο Ανδρέας Πάτσης είχε ξεχάσει να σημειώσει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του 2018, τη συμμετοχή του σε πέντε εταιρείες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναγραφόταν επίσης ότι ο Ανδρέας Πάτσης συμμετείχε εταιρικά σε κυπριακές εταιρείες, γεγονός που απαγορεύεται βάσει νόμου.
Συνεπώς, παρά την διαγραφή Πάτση γεννιούνται ερωτηματικά σχετικά με τις ευθύνες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Επίσης πως είναι δυνατόν να ήταν γνωστά όλα, και ξαφνικά η υπόθεση να φουσκώσει τώρα σε βαθμό που να επιφέρει τη διαγραφή του βουλευτή και την παραίτηση του επικεφαλής των ΕΛΤΑ.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε πως η διαγραφή Πάτση, αν δεν συνοδευτεί από την αποπομπή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη είναι προσχηματική. Όπως αναφέρεται «ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από την εφημερίδα Δημοκρατία και την εφημερίδα Documento. Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση».
«Δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του έκανε λόγο «καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας» που «αποδεικνύονται καθημερινά» υπογραμμίζοντας πως «μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, την διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών.
Για την διαγραφή του Ανδρέα Πάτση το ΚΚΕ δήλωσε πως «καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο γιατί ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της, αλλά κυρίως γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών, για την οποία και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, έχουν "λερωμένη τη φωλιά τους"», αναφέρει το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
«Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας» αναφέρει το ΜέΡΑ25, ενώ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει:
«Το ΜέΡΑ25 ήμασταν οι πρώτοι που από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο “Ηρακλής”, αυτή η ψευτοαγορά των κόκκινων δανείων μιλούσαμε για Μητσοτάκης Α.Ε. Μιλήσαμε για διαπλοκή κυβερνητικών κύκλων και αυτής της χυδαίας αγοράς του ανθρώπινου πόνου, των σπιτιών, των μικρομάγαζων τα οποία κατέρρευσαν τα 13 χρόνια των μνημονίων.
»Σήμερα με την περίπτωση Πάτση, τι έχουμε; Τον Πρωθυπουργό που απολύει έναν από τα χαμηλότερα στελέχη του για μια συμμετοχή σε αυτό το αλισβερίσι. Τον κ. Μητσοτάκη που είναι υπεύθυνος γι' αυτήν την αγορά του “Ηρακλή” μαζί με τον κοινωνικό του κύκλο ποιος θα τον απολύσει; Ο ελληνικός λαός πρέπει να το κάνει».
Στο δικό του σχόλιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, επισημαίνει:
«Η περίπτωση του κ. Πάτση απλώς επιβεβαιώνει τα όσα έχει καταγγείλει το ΜεΡΑ25 από την πρώτη στιγμή όχι μόνο για τα στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και για ανθρώπους πέριξ του Μαξίμου και του Πρωθυπουργού. Το έγκλημα όμως που διαπράττεται, έχει την υπογραφή όλων των μνημονιακών».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: