Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΕΠΟ: Αποφασίστηκε η επανέναρξη των Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία συνεδρίαζε αυτήν την ώρα, αποφάσισε την άμεση επανέναρξη των Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.
Στις 30/9, η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ψήφισε κατά πλειοψηφία τη διακοπή των Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων - όπως αναμενόταν τότε να συμβεί - λόγω του Μητρώου των Σωματείων.
Ωστόσο, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε το όποιο κώλυμα υπήρξε καθώς η Εκτελεστική της ΕΠΟ αποφάσισε την επανέναρξη των πρωταθλημάτων με 14 ναι, 1 κατά (Διακοφώτης), 1 παρών (Αγραφιώτης). Στις 14 ψήφους υπέρ ήταν και ο ταμίας Κλέαρχος Τζαφέρης και το μέλος της Εκτελεστικής, Άγγελος Δανιήλ, κάτι που δείχνει πως δεν επιβεβαιώθηκαν σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες πως αποτελούσαν τη σκληρή γραμμή κατά της επιστροφής στη δράση. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουμε δράση στα Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα. Πάντως, η ΕΠΟ δεν το έχει λύσει για τα καλά το θέμα αλλά θέλει τα σωματεία να ξαναπαίξουν όπως το έχουν ζητήσει και τα ίδια.
Αξίζει, δε, να θυμίσουμε ότι στις 7/10, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης με ανάρτησή του στο twitter αναφέρθηκε στο θέμα του Μητρώου, με την ΕΠΟ νωρίτερα να δίνει στη δημοσιότητα τις απαντήσεις του προέδρου της ΕΠΣ Χανίων, Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στις αιτιάσεις του Αυγενάκη.
Ηλεκτρονικό Μητρώο
Με το άρθρο 142 του ν. 4714/2020 θεσπίστηκε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
Με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία ένταξης των σωματείων στο Μητρώο. Με το νόμο Αυγενάκη, η διαδικασία όχι μόνο δεν απλοποιήθηκε, αλλά στην πρώτη φάση εφαρμογής του μητρώου ήθελε περίπου 64 διαφορετικά χαρτιά, συμπεριλαμβανομένου σε πολλές περιπτώσεις του ιδρυτικού καταστατικού των ομάδων και μάλιστα μιλάμε για τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 που για να θυμίσω ήταν η εποχή της βαθιάς πανδημίας και ήταν κλειστές όλες οι αρμόδιες διοικητικές δομές (Δικαστήρια, λογιστικά γραφεία, Ομοσπονδίες, Ενώσεις). Σε διάφορες επαφές τότε είχαμε επισημάνει το μέγεθος της γραφειοκρατίας, αλλά εισακουστήκαμε το 2022 όταν και μειώθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε 16. Το περίεργο της υπόθεσης και για το οποίο δεν μιλάει κανείς είναι ότι τα περισσότερα από τα δικαιολογητικά που ζητούσατε οι σύλλογοί σας τα είχαν υποβάλλει στο παρελθόν περισσότερες από μια φορές.
Στόχος η νομιμότητα, η τάξη και η διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα και η παροχή καθολικής πρόσβασης σε όλους.
Η νομιμότητα και η διαφάνεια στον αθλητισμό υπήρχαν και πριν από εσάς, και θα υπάρχουν και μετά την αποχώρηση σας από το υφυπουργείο, εκτός αν ορίζουμε διαφορετικά τη νομιμότητα. Νόμιμο είναι ένα σωματείο που έχει ιδρυτική πράξη, καταστατικό κατατεθειμένο και θεωρημένο από το Πρωτοδικείο του Νομού που εδρεύει, έχει τα απαιτούμενα από τον ΝΟΜΟ βιβλία θεωρημένα από την Περιφέρεια στην οποία ανήκει, έχει νόμιμα εκλεγμένο ΔΣ, κάνει γενική συνέλευση τουλάχιστον άπαξ ετησίως (στην οποία το ΔΣ παρουσιάζει τα πεπραγμένα του έτους που πέρασε, άρα ελέγχεται από τα μέλη της ΓΣ και παρουσιάζει τα σχέδια για την χρονιά που έρχεται), κάνει εκλογές στον χρόνο που προβλέπει το καταστατικό του και με τον τρόπο που προβλέπει ο ΝΟΜΟΣ για τις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες) και συμμετέχει στις επίσημες διοργανώσεις της Ομοσπονδίας ή της Ένωσης στην οποία ανήκει.
Επομένως η εμμονή σας με τα παράνομα σωματεία είναι ακατανόητη, αφού παράνομα σύμφωνα με τον ΝΟΜΟ της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν υπάρχουν. Τα βαφτίσατε για να έχει λόγο ύπαρξης το μητρώο. Η καθολική πρόσβαση την οποία επικαλείστε, ούτε καθολική είναι-αφού έχουν πρόσβαση μόνο τα εγγεγραμμένα σωματεία σε αυτό, ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν πρόσβαση ΟΥΤΕ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.
Ποια είναι τα οφέλη για την κοινωνία;
Άπαντες γνωρίζουν ανά άθλημα, νοικοκυρεμένα:
● πόσα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία υπάρχουν,
Ενεργά είναι τα σωματεία που έχουν συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις. Καλό είναι λοιπόν κανείς να ξέρει πόσα είναι είτε γιατί θέλει να τα ωφελήσει με κάποιον τρόπο ή τρόπους είτε θέλει να τα χειραγωγήσει με κάποιον τρόπο ή τρόπους.
● αν έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, αν δηλαδή έχουν αποκτήσει αθλητική οντότητα
Κάθε αθλητικό σωματείο είναι υποχρεωμένο να έχει Αθλητική αναγνώριση.
● αν απασχολούν προπονητή
Στο ποδόσφαιρο η απασχόληση προπονητή είναι υποχρεωτική, άρα αυτό είναι εκ του περισσού. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε το αντίστοιχο μητρώο προπονητών, η υποχρέωση των σωματείων, ως προαπαιτούμενο, την εγγραφή των σωματείων να δηλώνουν.
● αν έχουν Διοικητικό Συμβούλιο
Αν δεν έχουν διοικητικό συμβούλιο δεν είναι σωματεία.
● αν κάνουν προϋπολογισμό και απολογισμό. Ε
Είναι καθήκον του ίδιου του σωματείου και των μελών του.
● αν, δηλαδή, λειτουργούν όπως πρέπει.
Είναι εκτός Δημοκρατικών διαδικασιών και φλερτάρετε επικίνδυνα με τον ολοκληρωτισμό.
● να ξέρουν ΟΛΟΙ (οι γονείς πού εμπιστεύονται τα παιδιά τους, οι αθλητές, οι προπονητές, οι χορηγοί, τα στελέχη),
● να μπορούν οι διακριθέντες αθλητές να κάνουν χρήση της μοριοδότησης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
● να απολαμβάνουν τα κίνητρα που η Πολιτεία έχει θεσπίσει.
Πέρα από τα μοριοδότηση, η Πολιτεία δεν είχε θεσπίσει άλλα κίνητρα, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν αντικίνητρα. Η μοριοδότηση και μπορώ να μιλήσω εκ προσωπικής πείρας, δίδεται μετά από πολύ κόπο και αγώνα.
Ποια είναι τα οφέλη για τα αθλητικά σωματεία;
Η εγγραφή των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίησή τους. Και φυσικά, αυτά τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία:
● ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων ή των Ομοσπονδιών τους,
● συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες των οικείων Ενώσεων και Ομοσπονδιών, και
● απολαμβάνουν και τις παροχές της Πολιτείας:
● χρηματοδοτούνται ετησίως και απευθείας από τον «κουμπαρά» στήριξης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος
● χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις (που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού)
Το σημείο αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του μητρώου και η εμμονή σας σε αυτές τις εκδικητικές και ατιμωτικές διατάξεις σχετικά με τη χρήση δημοσίων χώρων απο πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι οποίοι πολίτες πληρώνουν τη συντήρηση αυτών των χώρων είτε στα Δημοτικά τέλη είναι στην γενική φορολογία. Είναι σαν να αποκλείετε απο τα νοσοκομεία και να αρνείστε την παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας σε όσους χρωστάνε στην εφορία ή στον ασφαλιστικό τους φορεά.
Σχετικά με το 87,5% των σωματείων που αναφέρετε συνέχεια γράφτηκαν στο μητρώο ακριβώς για να μην βιώσουν θέματα ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ και όχι γιατί πιστεύουν σε αυτό.
Δεν γίνεται να αποφασίζει το Μητρώο δηλαδή ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ.
Πάγια θέση της ΕΠΟ:
Η ΕΠΟ, σε αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε το 2016 με τίτλο «Διοίκηση και Οργάνωση Αθλητικού Σωματείου» προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, αναφέρει λεπτομερώς όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν την απαραίτητη Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, με σκοπό να τα βοηθήσει να συμμορφωθούν με τον αθλητικό νόμο (2725/1999).
Πάγια θέση του Ποδοσφαίρου είναι ότι τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να έχουν Αθλητική αναγνώριση.
Για τα αγωνιστικά θέματα και τα θέματα της συμμετοχής στις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες, αποφασίζει το Ποδόσφαιρο και ΟΧΙ κάποιος ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗΣ Δ/ΝΤΗΣ που δεν έχει μπει ποτέ σε γήπεδο ή ακόμα χειρότερα κάποιος που δεν έχει ασκήσει ποτέ διοίκηση στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόσμο.

Δημήτρης Τομαράς
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: