Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Εισπράξτε, διαγράψτε και είμαστε… Πάτση

Η ΝΔ αναγκάστηκε να διαγράψει τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση για την εισπρακτική εταιρεία που κερδοσκοπούσε με “κόκκινα δάνεια”, αλλά δεν διέγραψε το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης.
Το σκάνδαλο Πάτση συνταράσσει τη Νέα Δημοκρατία: Ο βουλευτής Γρεβενών διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κυβερνών κόμμα μετά τις αποκαλύψεις για την κερδοσκοπία της εισπρακτικής εταιρείας του με “κόκκινα δάνεια”. Αλλά δεν διαγράφεται το μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, καθώς παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση.
Ο Ανδρέας Πάτσης εκλήθη ως γνωστόν χθες το πρωί για εξηγήσεις από τον ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, καθώς άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις πολιτικής χιονοστιβάδας η καταγγελία ότι ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. για μόλις 4,3 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 1/15 της αξίας τους.
Κατά τη συνάντηση ο βουλευτής Γρεβενών επέμεινε ότι πρόκειται για… σκευωρία εις βάρος του “δείχνοντας” μάλιστα τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, δεν έπεισε όμως τον κ.Μπούγα, ο οποίος του ζήτησε να παραδώσει την έδρα. Ο κ.Πάτσης αρνήθηκε και ως εκ τούτου διεγράφη, γεγονός που σημαίνει ότι η ΝΔ μένει πλέον με 156 βουλευτές (είχε πάρει 158 έδρες το 2019, αλλά έχει εν τω μεταξύ διαγραφεί και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος).
Από την πλευρά της κυβέρνησης έλεγαν ότι κ. Πάτσης αποπέμφθηκε για ηθικούς και νομικούς λόγους, καθώς ο βουλευτής Γρεβενών όχι μόνο διέθετε εξωχώριες εταιρείες στο εξωτερικό (κάτι παράνομο με νόμο του 2016, τον οποίο πάντως δεν είχε ψηφίσει η ΝΔ), όχι μόνον οι εταιρείες αυτές κερδοσκοπούσαν με πλειστηριασμούς, αλλά και ως βουλευτής είχε συναλλαγές με φορείς του δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαγραφή Πάτση και τα όσα είδαν το φως για απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, την παραίτηση του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως η εταιρεία του κ.Πάτση, που εκλέγεται στα Γρεβενά, είχε σύμβαση και με το νοσοκομείο Γρεβενών.
Υπάρχουν όμως ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Ο κ. Πάτσης εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά το 2019 και οι επίμαχες εταιρείες είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του 2020. Γιατί δεν παρενέβη η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής;
Σημειωτέον ότι και γαλάζιοι βουλευτές ασκούν κριτική στον πρόεδρο της επιτροπής πόθεν έσχες, Θανάση Μπούρα, για αβλεψία, αλλά και στους δικαστικούς που μετέχουν στην επιτροπή. Η επιτροπή πόθεν έσχες βέβαια αποτελεί και μία πιθανή Ιφιγένεια, καθώς η αντιπολίτευση θέτει το ερώτημα πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επικαλείται πως δεν γνώριζε τις εισπρακτικές δραστηριότητες του βουλευτή της.
Ο ίδιος ο κ.Πάτσης επικαλείται πάντως ακριβώς ότι είχε δηλώσει τις εταιρείες στο πόθεν έσχες, αλλά ουδείς του επισήμανε ότι επρόκειτο για κάτι επιλήψιμο. Δήλωσε μάλιστα ότι εάν το ήξερε θα είχε μεταβιβάσει τις εξωχώριες σε συγγενικό του πρόσωπο, λες και αυτό αλλάζει το ηθικό και πολιτικό ζήτημα της συμμετοχής σε εταιρείες που κερδοσκοπούν με “κόκκινα δάνεια”.
Σημειωτέον ότι ο γιος του βουλευτή Γρεβενών, Πάρης Πάτσης, είχε διατελέσει συντονιστής θεματικής ενότητας "Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων" του κόμματος της ΝΔ…
Ζήτημα μάλιστα προκύπτει και όσον αφορά στην αιτιολόγηση των 4,3 εκ ευρώ με τα οποία οι εισπρακτικές Πάτση αγόρασαν τα “κόκκινα δάνεια” 15πλάσιας αξίας. Άλλο ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η επιτροπή πόθεν έσχες και που “βασανίζει” και τη ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει σε κάθε περίπτωση τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση ως προσχηματική, υπενθυμίζει ότι οι εισπρακτικές του βουλευτή Γρεβενών ήταν γνωστές από το 2020 και ζητά τη σύγκληση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, ενώ βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάντως “πετάει από πάνω του” το θέμα, με το επιχείρημα ότι τα ΕΛΤΑ υπάγονται πλέον στο Υπερταμείο, επικαλούμενο και σχετικές παλαιότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά.
Η διαγραφή Πάτση και η παραίτηση Κωνσταντόπουλου αποτέλεσαν άλλωστε “ασπίδα” γενικότερα για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρεται να ζήτησε χθες το πρωί απαντήσεις. Όμως η πλούσια πολιτική δράση και οι κουμπαριές του βουλευτή Γρεβενών καθιστούν την υπόθεση ένα ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ.

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: