Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

«Έρχονται σκληρά χρόνια» λέει ο πρόεδρος της Γερμανίας

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απηύθυνε ένα διάγγελμα σε δραματικούς τόνους, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, προετοιμάζοντας τους συμπατριώτες του ότι «έρχονται δύσκολα, σκληρά χρόνια».
«Το μερίδιο ειρήνης που μας αντιστοιχούσε έχει εξαντληθεί. Η Γερμανία μπαίνει σε μια εποχή έχοντας τον άνεμο κόντρα» είπε ο Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι η «24η Φεβρουαρίου σηματοδότησε ένα «τέλος εποχής» ειρήνης, ευμάρειας, σταθερότητας. Πράγματα που για την Γερμανία θεωρούνταν δεδομένα. Πλέον η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «βαθιά κρίση».
Κάλεσε επίσης τους Γερμανούς να παραμείνουν ενωμένοι τα επόμενα χρόνια, αν θέλουν να διασώσουν τα μεταπολεμικά κεκτημένα.
«Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα εποχή με φόβο ως ανυπεράσπιστοι (…) Χρειάζεται πνεύμα αντίστασης, χρειάζονται αντοχές» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Συγχρόνως «πρέπει να γίνουμε ικανοί να διαχειριζόμαστε κρίσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε όμως και αυτοκριτική, ενώ αναγνώρισε το γεγονός ότι η Γερμανία μάχεται και με εσωτερικά διλήμματα: από τη μια θέλει να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, χωρίς όμως να γίνει ταυτόχρονα εμπόλεμο μέρος. Θέλει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις αλλά να μην υποστεί και η ίδια τις συνέπειες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: