Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Κ. Χατζηδάκης: Τελειώσαμε με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις και πλέον εκδίδουμε νέες συντάξεις σε 2 μήνες - Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός των συνταξιούχων

Την ολοκλήρωση, ουσιαστικά, της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, το 2021 ήταν έτος ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν 225.000 συντάξεις, ενώ το 2019 είχαν εκδοθεί μόλις 123.000 (αύξηση 83%). «Το 2022 αναμένεται να φτάσουμε στις 280.000 απονομές. Μέσα σε 22 μήνες, εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις. Το 1/6 δηλαδή των συνταξιούχων έγιναν συνταξιούχοι, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε.
Εκκαθαρίστηκε το στοκ των εκκρεμοτήτων της περιόδου 2016-2021
Πλέον, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «έχει εκκαθαριστεί το στοκ των εκκρεμοτήτων της περιόδου 2016-2021, με εξαίρεση ορισμένες εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους θα ήταν ακόμη και παράνομο να εκδοθούν στην παρούσα φάση. Επίσης, έχει ήδη εκδοθεί το 85% των συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν μέσα στο 2022.
Μειώθηκε ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «πλέον, ο e-ΕΦΚΑ μπορεί και εκδίδει πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα από 500 συντάξεις που εκδίδονταν το 2019, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης που υποβλήθηκε το 2022, μειώθηκε στους δύο μήνες από 18 μήνες που απαιτούνταν για μία αίτηση συνταξιοδότησης το 2019».
«Είναι μία εντυπωσιακή αποκλιμάκωση που μας κατατάσσει επιτέλους ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου, που σέβονται τον πολίτη και δεν τον ταλαιπωρούν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και υπερημερίες.
Όλα αυτά - οφείλω να το πω - έγιναν πράξη με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Πέραν από προσλήψεις, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα αποτελεσματικό management, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτό το πετύχαμε στον e-ΕΦΚΑ» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.
Η διαδρομή, μέχρι την εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση πάνω από 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων ήταν αρκετά περίπλοκο, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τη φύρδην μίγδην συγχώνευση των πρώην Ταμείων, που το καθιστούσε ακόμα πιο σύνθετο, αλλά και τις πάνω από 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί.
«Από την πρώτη στιγμή, που ήρθα στο υπουργείο, κατάλαβα πως πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε πολιτικές "έξω από το κουτί"», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι το αίτημα για παραπάνω προσλήψεις υπαλλήλων από μόνο του δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. «Από την πρώτη στιγμή, λειτουργήσαμε με μία αντίληψη σύγχρονου management, με στόχο να δημιουργήσουμε έναν νέο μηχανισμό απονομής συντάξεων απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος. Υλοποιήσαμε πολιτικές ριζοσπαστικές» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που αντιμετώπισε σε αυτή την προσπάθεια.
Ενδεικτικά, σημείωσε ότι υπήρξαν αντιδράσεις για τη θέσπιση των προκαταβολών συντάξεων για εκείνους τους εν αναμονή συνταξιούχους που περίμεναν για 1, 2 ή και 3 χρόνια, τη σύνταξή τους, για τον θεσμό των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, οι οποίοι εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 60 ημέρες, για τη διαδικασία των συντάξεων fast track, καθώς και για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, όπου αναβαθμίζει συνολικά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, άρα και τον μηχανισμό έκδοσης συντάξεων.
«Εμείς, παρόλα αυτά, προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στον στόχο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, απαριθμώντας τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, όπως είναι η ομάδα έργου που θα αναλάμβανε την επίβλεψη της αποκλιμάκωσης και η δημιουργία του ηλεκτρονικού Πύργου Ελέγχου, με στόχο την παρακολούθηση όλων των εκκρεμοτήτων ανά την Ελλάδα, αλλά και της προόδου του κάθε εισηγητή και της κάθε διεύθυνσης. Πλέον, ο ΕΦΚΑ ξέρει πόσες συντάξεις εκδίδει ο κάθε υπάλληλος, ποιος καθυστερεί και ποια διεύθυνση απονομών υπερκαλύπτει τους στόχους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το υπουργείο επένδυσε στον ανθρώπινο παράγοντα και δόθηκαν οικονομικά και ηθικά κίνητρα στους υπαλλήλους, προκειμένου να αυξήσουν την απόδοσή τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς βραβεύθηκαν, πριν από λίγους μήνες, για την απόδοσή τους.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο ΕΦΚΑ κινείται πλέον σε τροχιά δυναμικής επίλυσης των παθογενειών που συσσωρεύτηκαν εν τη γενέσει του και πρέπει να τονίσω πως ο ΕΦΚΑ δεν είναι μόνο συντάξεις. «Έχει ως αποστολή και την καθημερινή εξυπηρέτηση 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων για θέματα εργασιακά, ασφαλιστικά και για μία σειρά από κοινωνικές παροχές και σε αυτό το κομμάτι λειτουργήσαμε επιθετικά και με γνώμονα τον ανυπεράσπιστο πολίτη. Δημιουργήσαμε τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης 1555, όπου και γι' αυτόν υπήρχαν στην αρχή αντιδράσεις. Μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο λειτουργίας, εξυπηρέτησε 3,5 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών. Θέσαμε σε λειτουργία, μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 35 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν η θέσπιση των Ψηφιακών ΚΕΠΑ.
Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με την αποκλιμάκωση των επικουρικών συντάξεων. Συνεχίζουμε με τη διαρκή βελτίωση του 1555, αλλά και την αλλαγή της εικόνας του ΕΦΚΑ συνολικά, με επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες, με καλύτερες υποδομές στα υποκαταστήματα και με τη δημιουργία εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας. 
Κυρ. Μητσοτάκης: Μπορούμε πλέον να δίνουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες - Η αύξηση από 1.1.2023 θα ξεπερνά το 7%
Η πολιτική της κυβέρνησης για τις συντάξεις έχει κοινωνικό πρόσημο τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το πρωί σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων της περιόδου 2016-21, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες του εγχειρήματος καθώς και την κατάσταση την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους συνταξιούχους και τόνισε ότι αναμένεται μία πολύ ουσιαστική αύξηση των συντάξεων η οποία θα ξεπεράσει το 7% από 1/1/2023, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ευνοήσει και αυτή πολλούς συνταξιούχους.
"Αλλά και το έκτακτο επίδομα στήριξης των 250 ευρώ το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο και αυτό με τη σειρά του θα έρθει να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι θα είναι και οι πρώτοι ωφελημένοι από την αύξηση των συντάξεων, καθώς κατά κανόνα είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά προσωπική διαφορά" είπε ο πρωθυπουργός.
Υποχρέωση της πολιτείας στους απόμαχους
Επισήμανε ότι το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας στους απόμαχους της εργασίας, να μπορεί να τους χορηγεί τη σύνταξή τους χωρίς καθυστέρηση, το συντομότερο δυνατό, ενώ εξήρε την συνεισφορά της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου, και των εργαζόμενων στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν λέγοντας ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση στον τομέα των εκκρεμών συντάξεων ήταν τραγική:
"Δεν νομίζω ότι επ΄ αυτού μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, εκτός εάν πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση να ταλαιπωρούμε τους εργαζόμενους για να εξυπηρετούμε ενδεχομένως κάποια πολύ λίγα συμφέροντα τα οποία μπορεί να έχουν κάποιο όφελος από όλη αυτή την κατάσταση την οποία παραλάβαμε το 2019 όταν ήρθαμε στα πράγματα" είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
"Ιδεολογικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει, παραδείγματος χάρη, αν υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την έννοια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις. Εκεί, καταλαβαίνω, υπάρχουν κάποιες ιδεολογικές διαφωνίες. Αλλά στο ζήτημα της απονομής των συντάξεων, σίγουρα όλοι πρέπει να συμφωνούμε ότι οι συντάξεις πρέπει να απονέμονται το συντομότερο δυνατό. Και η αλήθεια είναι ότι το 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική".
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκκρεμότητες οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν και για "μία εξαιρετικά πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα συγχώνευσης πολλών ασφαλιστικών οργανισμών", η οποία-όπως είπε- ουσιαστικά είχε μείνει, στην πράξη, στα χαρτιά. Εξήρε την προσπάθεια του πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση, η οποία -όπως είπε- επιταχύνθηκε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τον Κωστή Χατζηδάκη.
Τρία συμπεράσματα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρία συμπεράσματα που αποκόμισε από την παρουσίαση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων: Το πρώτο-όπως είπε- είναι ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές.
"Αυτό, νομίζω, το αποδείξαμε στην πράξη και μέσα από συνεργασία με πιστοποιημένους δικηγόρους για την έκδοση των συντάξεων, αλλά και μέσα από την επιστράτευση δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, εταιρειών συμβούλων, όπως η PwC, εταιρειών πληροφορικής που ούτως ή αλλιώς δουλεύουν με το δημόσιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη δημιουργική ώσμωση να περάσουμε και στο δημόσιο βέλτιστες πρακτικές λειτουργίες" είπε.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η αναγκαιότητα της χρήσης της τεχνολογίας και εξήρε την συνεισφορά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του επιτελείου του Κυριάκου Πιερρακάκη η οποία όπως είπε υπήρξε απολύτως καθοριστική.
Το τρίτο συμπέρασμα -είπε ο κ. Μητσοτάκης- είναι ότι "μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους, δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων, για να αλλάξουμε συμπεριφορές και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα".
Ο πρωθυπουργός έκανε αναδρομή στο παρελθόν όταν ο κ. Χατζηδάκης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, ουσιαστικά με διαφορετικούς κανόνες απ' ό,τι λειτουργούν άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εξήγησε αυτή την πρωτοβουλία του, αναλύοντας την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει ο ΕΦΚΑ στο συνολικό πλαίσιο των δημόσιων πολιτικών, κάτι με το οποίο όπως είπε συμφώνησε ο ίδιος πολύ γρήγορα με αυτή την εισήγηση.
"Και συμφώνησα, όχι μόνο γιατί ο ΕΦΚΑ καλύπτει τις ανάγκες 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων Ελλήνων και γιατί - όπως είπε ο Κωστής - το 48% των παραπόνων στο Συνήγορο του Πολίτη είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ. Αλλά και γιατί έβλεπα στον ΕΦΚΑ ένα «πιλότο», ένα μοντέλο το οποίο με βεβαιότητα μπορούμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Και αυτό ξεκινάει μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πια γνωρίζουν ότι μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων αξιολόγησης και μέτρησης απόδοσης μπορούν να είναι οι ίδιοι ωφελημένοι" είπε και προσέθεσε:
"Όταν ο επιμελής εισηγητής του ΕΦΚΑ, όταν ένας εργαζόμενος ο οποίος ξέρει ότι δουλεύει πολύ σκληρά και βγάζει περισσότερες αποφάσεις από ό,τι μπορεί να βγάζει κάποιος άλλος συνάδελφός του, όταν ο υπάλληλος αυτός γνωρίζει ότι αυτή η εργασία του, καταρχάς, δεν θα γίνει γνωστή και δεν θα ανταμειφθεί με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στον πατριωτισμό των υπαλλήλων αυτών για να μπορέσουμε να τους ενθαρρύνουμε να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
Αυτό αλλάζει. Έχει ήδη αλλάξει στον ΕΦΚΑ. Και γι' αυτό και επιμένω πολύ στα πριμ παραγωγικότητας. Το ίδιο κάνουμε και στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, θα το κάνουμε και σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου τομέα, τα πριμ με τα οποία μπορούν να επιβραβεύουν εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι πιάνουν και ξεπερνούν τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση. Άρα ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας πια για το ίδιο το κράτος, έτσι ώστε να μπορούν οι κρατικές υπηρεσίες να ανταγωνίζονται σε αποτελεσματικότητα και σε παραγωγικότητα τον ιδιωτικό τομέα".
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη δυσκολία του εγχειρήματος την συνέκρινε σε αντιδιαστολή με την επιχείρηση εμβολιασμού, η οποία-όπως είπε- σχεδιάστηκε εξαρχής σε μία λευκή κόλλα χαρτί, ενώ για τις συντάξεις "είχαμε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και έναν οργανισμό ο οποίος έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά και να αντιμετωπίσει και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και την τρέχουσα δουλειά, η οποία προφανώς συσσωρεύεται κάθε μέρα με εκκρεμείς συντάξεις οι οποίες πρέπει να απονεμηθούν".
Τόνισε ότι το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες, είναι πράγματι ένας πολύ-πολύ εντυπωσιακός αριθμός και σημείωσε:
"Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, ότι ένας στους έξι συνταξιούχους σήμερα στη χώρα μας έχει πάρει τη σύνταξή του, έχει εκδοθεί η σύνταξή του τους τελευταίους 22 μήνες. Αυτό αφορά το παρελθόν. Και αυτό το οποίο αφορά το παρόν, βέβαια, είναι ότι πια μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να υπολειπόμαστε σε τίποτα από άλλες χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες στον κρίσιμο αυτό τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής"
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "δεν σταματάμε εδώ" γιατί "υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα η οποία πρέπει να γίνει και στις επικουρικές συντάξεις και στις διεθνείς συντάξεις και στα εφάπαξ και πολλή δουλειά ακόμα για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών από τον ΕΦΚΑ".
Τέλος χαρακτήρισε "επανάσταση" το 1555 και είπε ότι αυτή είναι μία πολιτική η οποία δεν έχει κομματικό και ιδεολογικό χρώμα.
"Το γεγονός ότι μπορούν πια συμπολίτες μας να παίρνουν τηλέφωνο, για σύνθετα μάλιστα ερωτήματα, να τους καλούν πίσω μετά από κάποιες μέρες με απάντηση. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση" κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο κ. Μητσοτάκης έκοψε τη 13η σύνταξη και τώρα εμπαίζει τους συνταξιούχους με αυξήσεις από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ
Για εμπαιγμό των συνταξιούχων κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Αφού έκοψε τη 13η σύνταξη, στέρησε τα αναδρομικά από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, σήμερα πανηγυρίζει για τις εκκρεμείς συντάξεις. Τον διαψεύδει όμως η πραγματικότητα», αναφέρει σε δήλωση της, σχολιάζοντας ότι «παρά το φιάσκο των ιδιωτών στον ΕΦΚΑ και τις αλχημείες στον υπολογισμό των συντάξεων, τα στοιχεία είναι αμείλικτα».
Ειδικότερα, τονίζει ότι «με το σύστημα fast track οι μισές κύριες συντάξεις βγαίνουν, είτε με λάθη, είτε μειωμένες» και σημειώνει ότι «οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι 125.000 και 55.000 τα εφάπαξ».
Προσθέτει, ότι «τώρα με θράσος ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει, ως δικές του, τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα γίνουν με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017».
Καταλήγοντας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ότι «οι συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και την κρίση θα δώσουν στις εκλογές την απάντησή τους στον κ. Μητσοτάκη».

Γ.Μπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: