Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Εκτός κλιματικής πραγματικότητας ο πρωθυπουργός

Το WWF Ελλάς διαψεύδει τα όσα υποστήριξε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις σεισμικές έρευνες που έχουν ξεκινήσει σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Αμφισβητεί και διαψεύδει το WWF Ελλάς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, για τις σεισμικές έρευνες που έχουν ξεκινήσει σε Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς και τα όσα είπε για το ορυκτό αέριο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του ότι η Exxon Mobil πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, το WWF αναφέρει ότι τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:
■ Σεισμικές έρευνες έχουν ξεκινήσει εν κρυπτώ από τις 25 Οκτωβρίου, αλλά το αίτημα πληροφοριών που έχει υποβληθεί από το WWF και την Greenpeace προς το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ) δεν έχει ακόμη απαντηθεί.
■ Τις σεισμικές έρευνες πραγματοποιεί η ΕΔΕΥΕΠ, όπως προκύπτει και από τις σχετικές ανακοινώσεις, και όχι η Exxon Mobil.
■ Η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών έχει ανατεθεί από την ΕΔΕΥΕΠ στην εταιρεία Petroleum GeoServices (PGS), 2 πλοία της οποίας εκτελούν ηχοβολιστικές εργασίες σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές (40.000 τ.χλμ.) της νότιας και νοτιοδυτικής Κρήτης και του Ιονίου, αντίστοιχα.
■ Η εκκίνηση σεισμικών ερευνών στις 25/10 αγνοεί και παραβιάζει τον ήδη ανεπαρκή όρο της ίδιας της υπουργικής απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τον οποίο οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιούνται μόνο τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στα ευαίσθητα θαλάσσια θηλαστικά αυτής της -πολύ σημαντικής οικολογικά- περιοχής.
Το WWF υποστηρίζει ότι οι σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται σε αυτή τη φάση με σκοπό να ασκήσουν πολιτική πίεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε μόλις στις 2/11 η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.
Για το φυσικό αέριο
«Επενδύουμε σε υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλειά μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις 8/11 από το βήμα της παγκόσμιας διάσκεψης, αλλά, σύμφωνα με το WWF, αυτή η δήλωση πίστης στο ορυκτό αέριο εκ μέρους του πρωθυπουργού δεν ευσταθεί, για τους εξής λόγους:
● Το αέριο δεν έχει κανένα μέλλον. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) τονίζει ξεκάθαρα ότι «κανένας δεν θα πρέπει να φανταστεί πως η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να δικαιολογήσει ένα κύμα νέων υποδομών πετρελαίου και αερίου σε έναν κόσμο που θέλει να φτάσει στον καθαρό μηδενισμό των εκπομπών μέχρι το 2050».
● Είναι κρίση ορυκτών καυσίμων και όχι «ενεργειακή κρίση». Η Ελλάδα υποφέρει τα τελευταία χρόνια από πολύ υψηλές τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της βαθιάς εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Τάσος Σαραντής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: