Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Γενικευμένη... σύγχυση

Την ώρα που οι καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν από χονδρεμπορικές τιμές, πολλαπλασιαστές «a» και άνω όρια «L_u», ο κ. Σκυλακάκης επέμεινε στη χθεσινή συνέντευξή του να διαφημίζει τα πράσινα τιμολόγια, λέγοντας ότι επιτρέπουν στον καταναλωτή να συγκρίνει «τελικές χρεώσεις»
Τα πολύχρωμα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
Σαν να μην έφτανε η απαίτηση κατανόησης των αλγόριθμων για να επιλέξεις πάροχο, εν αμφιβόλω τέθηκαν ήδη οι ημερομηνίες και οι... εκπτώσεις, ενώ στο ΥΠΕΝ γίνεται συζήτηση για να επιτραπούν αστερίσκοι δίπλα στις «τελικές τιμές».
Έσπρωξαν πρώτα εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρισμού στον «λαβύρινθο» των πολύχρωμων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και τώρα ζητούν από τον κόσμο «να μην πέφτει στην παγίδα της σύγχυσης» και να περιμένει έως την 1η Ιανουαρίου 2024 για να δει «τις τελικές τιμές των τιμολογίων».
Το νέο αυτό «επίτευγμα» χρεώνεται πρωτίστως στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος έχει εδώ και έναν μήνα εξαπολύσει καμπάνια άνευ προηγουμένου, προβάλλοντας τα ειδικά «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος. Η «Εφ.Συν.» είχε δημοσιεύσει σχετικά στις 19/10/23 («Αλγόριθμος παγίδα στο ρεύμα»), καθώς υπήρχαν οι πρώτες πληροφορίες για τον μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα διαμορφωνόταν ο νέος αυτός τύπος τιμολογίου.
Ακολούθησε παρουσίαση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 2 Νοεμβρίου 2023, όπου ο κ. Σκυλακάκης μίλησε αναλυτικά για το τιμολόγιο αυτό, υποστηρίζοντας ότι θεσπίζεται για να προστατευθούν οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν άλλο τιμολόγιο, από «μονομερείς αποφάσεις» των προμηθευτών. Από εκείνη την παρουσίαση προέρχεται και η εικόνα που παραθέτουμε. Εκεί, ο υπουργός δήλωνε ότι:
● Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν τιμολόγιο, θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο.
● Οι προμηθευτές το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου 2023 οφείλουν να ενημερώσουν για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2024».
Σε εφαρμογή των παραπάνω ψηφίστηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023 από τη Βουλή και ο νόμος 5066. Βάσει του άρθρου 17 του νόμου, όσοι δεν θέλουν να μεταπέσουν στο «ειδικό κοινό τιμολόγιο», που ονομάστηκε «πράσινο», θα πρέπει να το δηλώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε από όσα προαναφέραμε, χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Σκάι), ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης άλλαξε ρότα, εμφάνισε ένα πιο «χαλαρό» προσωπείο και έστειλε διαφορετικό μήνυμα: «Περιμένετε μέχρι την 1/1/2024 να δείτε τις τελικές τιμές των τιμολογίων για να επιλέξετε πάροχο».
Γιατί όμως θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν έως την 1/1/2024, όταν αρχικά διαβεβαίωνε ότι τα νέα τιμολόγια θα ήταν γνωστά από την 1η Δεκεμβρίου, έναν μήνα νωρίτερα; Πρώτον, διότι αυτό δεν ήταν εφικτό, αφού θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τη διακύμανση της χονδρικής τιμής τον Δεκέμβριο. Δεύτερον, διότι, όπως απεδείχθη, οι εταιρείες προμήθειας ενημέρωσαν την 1/12/23 η καθεμία με τον δικό της τρόπο.
Μια βασική διαφορά αφορούσε το αν και πόση έκπτωση θα παρέχουν στους καταναλωτές.
Το ζήτημα αυτό επισημάναμε στην «Εφ.Συν.» προχθές (4/12/23, «Εξερεύνηση στον λαβύρινθο των λογαριασμών ρεύματος»), όταν επιχειρήσαμε να εικάσουμε τις τιμές που ενδεικτικά θα ισχύσουν στα πράσινα τιμολόγια. Εκεί φαινόταν καθαρά ότι τέσσερις εταιρείες (Ηρων, Elpedison, ZENIΘ, Φυσικό Αέριο) δεν ανακοίνωναν καμία έκπτωση σε αντίθεση με ΔΕΗ, NRG και Protergia. Το αποτέλεσμα ήταν οι τρεις εταιρείες να αναδεικνύονται σαφώς φθηνότερες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με εκπροσώπους των εταιρειών, του ΥΠΕΝ και της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ). Εκεί ορισμένες εταιρείες ρώτησαν εάν μπορούν να ανακοινώσουν τώρα κάποιες εκπτώσεις και οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι εταιρείες που τις έχουν ήδη ανακοινώσει, ενώ ακούστηκαν και απειλές για επιβολή προστίμων.
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε χθες απαντήσεις στα δεδομένα που άλλαξαν για την εφαρμογή των νέων τιμολογίων, τις προθεσμίες για μεταπήδηση στα «πράσινα», ή τη μετακίνηση σε «μπλε» (σταθερά) ή «κίτρινα» (κυμαινόμενα με ρήτρα). Και εκεί διαπιστώσαμε ότι, παρά την πρόβλεψη του νόμου 5066, στην εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε 21/11, ο κ. Σκυλακάκης υπέγραψε να ισχύσει διαφορετική προθεσμία, η 31η Ιανουαρίου 2024.
Παρά τη γενικευμένη σύγχυση που έχει προκληθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των καταναλωτών που δεν καταλαβαίνουν από χονδρεμπορικές τιμές, πολλαπλασιαστές «a» και άνω όρια «L_u», ο κ. Σκυλακάκης επέμεινε στη χθεσινή του συνέντευξη να διαφημίζει τα πράσινα τιμολόγια, λέγοντας ότι επιτρέπουν στον καταναλωτή να συγκρίνει «τελικές χρεώσεις».
Ομως, το στοιχείο της συγκρισιμότητας τίθεται επίσης εν αμφιβόλω καθώς στο ΥΠΕΝ γίνεται συζήτηση για να επιτραπούν αστερίσκοι δίπλα στις «τελικές τιμές». Οι αστερίσκοι έρχονται ως απάντηση στο γεγονός ότι άλλες εταιρείες προσφέρουν έκπτωση σε όλους τους πελάτες, άλλες στους συνεπείς και άλλες «διπλή». Αν οι αστερίσκοι πολλαπλασιαστούν, τότε η σύγχυση θα ενταθεί και τα «πράσινα» θα καταλήξουν σαν τα «κίτρινα» που απαιτούν καθημερινή ενασχόληση και παρακολούθηση.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: