Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Και το όνομα αυτής «Νέα Αριστερά»

Ο Αλέξης Χαρίτσης έδωσε το στίγμα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην κλιματική δικαιοσύνη. 
Νέα Αριστερά είναι το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν οι 11 βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε μια εκδήλωση γεμάτη κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο, οι βουλευτές με πρώτο τον Αλέξη Χαρίτση, που θα είναι ο επικεφαλής της νέας Κ.Ο. παρουσίασαν το όραμά τους για το νέο κοινοβουλευτικό φορέα της Αριστεράς.
Χαρίτσης: «Προχωράμε μπροστά με τη Νέα Αριστερά»

«Προχωράμε μπροστά με τη Νέα Αριστερά» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, αφήνοντας για το τέλος της ομιλίας του την αποκάλυψη του ονόματος της νέας Κ.Ο.
Δίνοντας το στίγμα του νέου κοινοβουλευτικού φορέα έκανε αρκετές αναφορές στο ζήτημα των ανισοτήτων και της κλιματικής δικαιοσύνης και επισήμανε πως «θέλουμε μια Αριστερά που θα αφουγκράζεται τα κοινωνικά κινήματα». Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι η πολιτική που εκπροσώπουν θα μεταφέρει στη Βουλή το αίτημα για τη αναγνώριση των γυναικοκτονιών και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Θέλουμε και μια Αριστερά των ρεαλιστικών στόχων και που αναλαμβάνει την ευθύνη της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα, τόνισε.
Κατά την ομιλία του σημείωσε ακόμα ότι θέλουμε «να βάλουμε την πολιτική στο τιμόνι, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που σήμερα νιώθουν εγκλωβισμένοι». Όπως επισήμανε «θέλουμε και μια Αριστερά που να εμπνέει ένα υπόδειγμα πολιτικής συμμετοχής», καθώς και ότι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι ένα νέο «υπόδειγμα πολιτικής μακριά από αρχηγισμούς».
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και συναίσθηση των δυνατοτήτων» υπογράμμισε και σε άλλο σημείο τόνισε: «είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης και ταυτόχρονα πολιτικής αλλαγής». «Η Αριστερά μπορεί φτάνει να λέει αυτά που πιστεύει και να πιστεύει αυτά που λέει», ήταν άλλη μια αναφορά του Αλ. Χαρίτση.
«Κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν ξεκινάμε απ' το μηδέν», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «η σημερινή συνάντηση είναι πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε». Όπως είπε άλλωστε θα είναι παρόντες στις ερχόμενες Ευρωεκλογές. Σε λίγους μήνες έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη μάχη, ενάντια στις ανισότητες και τη δεξιά, είπε. «Σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί, με μια νέα Αριστερά».
Ο Αλέξης Χαρίτσης παρατήρησε ότι η Αριστερά και ο προοδευτικός χώρος βιώνουν μια στρατηγική κρίση και ότι χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα προβλήματα, τις ανισότητες και την κλιματική κρίση. «Να βάλουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο της κλιματικής δικαιοσύνης» τόνισε.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με διάθεση αυτοκριτικής, είπε ότι σήμερα στεκόμαστε και αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε, σε αυτά που υποτιμήσαμε.
«Θέλουμε και μια Αριστερά που θα είναι φιλόδοξη και ενωτική και δεν θα αναλώνεται στην τοξικότητα του διαδικτύου», είπε σε άλλο σημείο.
Όπως είπε δεν προχωρούν σε ένα επιχείρημα νοσταλγικό, αλλά «θέλουμε μια Αριστερά ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια». «Μας εμπνέει το όραμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα« συνέχισε.
Αναφορικά με το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής τόνισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Απ' την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αιχμές προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σημείωσε πως «η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση», «αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις».
Εξάλλου, σχολίασε πως «η ιστορική απαξίωση» από την οποία κινδυνεύει η Αριστερά, οδηγεί σε μια «πρωτοφανή κατάσταση» ότι «η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της, προωθώντας ένα μοντέλο πολιτικής που στηρίζεται στην αλαζονεία και στον ιδεολογικό εκφοβισμό».
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Αλέξη Χαρίτση που έχει αναλάβει πρόεδρος της Κ.Ο., ρόλους έχουν αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), καθώς και η Πέτη Πέρκα (γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας).
Οι τοποθετήσεις

Για μια νέα αρχή μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου, που πήρε πρώτη τον λόγο, και τόνισε πως δεν ήταν εύκολο να φύγουν απ' τον χώρο που αγωνίστηκαν για χρόνια, δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εύκολο είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδηση μας, για τον κόσμο της εργασίας, για να υπάρχει μια οικολογική πρόταση για την επόμενη μέρα».
Η κ. Αχτσιόγλου έθεσε ως πρώτο βήμα για τη νέα αρχή τη δημιουργία της εν λόγω κοινοβουλευτικής ομάδας. Κάλεσε τον κόσμο «να πιστέψει σε εμάς πριν από εμάς», εκφράζοντας την αισιοδοξία της πως «θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε με νόημα ότι «σήμερα ξεκινάμε απ' την αρχή αλλά όχι απ' το μηδέν». Εξέφρασε τη «βαθιά» πίστη του ότι «υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής», θέτοντας ως πρώτο βήμα «να μη δεχθούμε ούτε τη στασιμότητα ούτε τον εκφυλισμό».
«Δεν νοσταλγούμε παλιές καλές μέρες ή έτοιμες λύσεις», σημείωσε επίσης και έκανε λόγο για μια νέα «πολιτική δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή, που δεν φοβάται να μαθαίνει και να λειτουργεί μαζί με την κοινωνία» Κάλεσε τον κόσμο «να βάλουμε ξανά το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής» και έστειλε το μήνυμα πως «δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό τον πολιτικό χάρτη, που αποδείχθηκε πολύ στενός για να χωρέσει τα όνειρα όλων των πολιτών».
Στη συνέχεια μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική». Όπως υπογράμμισε, «δεν επιδιώκουμε να είμαστε στρατηγοί». Στο σημείο αυτό κάλεσε τον κόσμο να πρωταγωνιστήσει στο νέο εγχείρημα.
Παρόντες στην εκδήλωση πολλά στελέχη απ' την «Ομπρέλα» και την ομάδα των 6+6, αλλά και στελέχη εκτός των δύο ομάδων όπως ο Γ. Σταθάκης.
«Συνεκτικό σχέδιο μιας εναλλακτικής πρότασης»
Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι παρούσα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 στα μέσα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτή μάλλον δεν θα είναι η πρώτη «μάχη» στη Βουλή που θα δώσουν οι «11». Η σημερινή παρουσίαση του νέου φορέα και του ονόματος δίνει τη δυνατότητα στο νέο σχήμα να δώσει το «παρών» στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Οπότε ο στόχος των «11» –για σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά και για παρουσίαση ενός πρώτου, εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα στηρίζεται σε μια σύγχρονη, προοδευτική, αριστερή και οικολογική αντίληψη– αναμένεται να μετατεθεί στη συζήτηση για το φορολογικό. Εκεί, θα δοθεί η «στρατηγική σύγκρουση» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ αναμένεται να απουσιάσει η κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή του κόμματος από το οποίο αποχώρησαν.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: