Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Προσβασιμότητα, όρος συμμετοχής στα πρωταθλήματα!

Συνοπτική και ουσιαστική αναφορά για τη διεκδίκηση αυτονόητης πραγματικότητας-εφαρμογής επειδή, αν και τέτοια, δεν βρίσκει τον δρόμο υλοποίησης, όχι μόνο με την ταχύτητα που υπαγορεύει η ηθική διάστασή της αλλά ούτε ως αργή, επίπονη διαδικασία… Το αίτημα: δημιουργία ή ανάπλαση τμήματος εξέδρας για αυτόνομη ή με συνοδό, αν απαιτείται από τη σωματική δυσχέρεια, πρόσβαση από τον περιβάλλοντα χώρο ώς εκεί των θεατών με κινητικό πρόβλημα ή άλλες σωματικές επιβαρύνσεις, σε γήπεδα, στάδια και κάθε αθλητική εγκατάσταση.
Στις 17 Ιανουαρίου με δέχτηκε, ευγενέστατος, επισήμως με διάθεση συνεννόησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Ναι μεν αλλά…
Του υπέβαλα το αίτημα: η ύπαρξη προσβάσιμης εξέδρας για θεατές με κινητικά ή άλλα σωματικά προβλήματα να είναι όρος συμμετοχής ομάδων στα πρωταθλήματα κάθε αθλήματος· όρος ύπαρξης αγωνιστικών χώρων. Στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τώρα, σε συνεννόηση με τη διοργανώτρια αρχή, να δοθεί εντολή στις ομάδες της Super League1: «Απομένουν επτά μήνες μέχρι την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, φροντίστε λοιπόν, από τώρα ώς την ημέρα έναρξης, τη διαμόρφωση προσβάσιμου τμήματος εξέδρας και δυνατότητας άνετης πρόσβασης για αμαξίδια και όχι μόνο από τον περιβάλλοντα χώρο ώς εκεί».
Απάντησε: «Θα συγκροτήσω επιτροπή ελέγχου προσβασιμότητας των εθνικών σταδίων, μέλη της παραολυμπιονίκες, άλλοι γνώστες της σημασίας που έχει η προσβασιμότητα. Επίσης θα απευθύνω επισήμως σχετική προτροπή προς τις ομάδες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου». Η ανταπάντησή μου: «Προτροπή; Εδώ χρειάζεται δυναμική επιβολή του συνταγματικού δικαιώματος της προσβασιμότητας. Και η παρουσία επιτροπής ελέγχου έπεται των κατασκευών προσβασιμότητας…». Από τότε; Σιγή!
Το Σάββατο (3/2) στην εκπομπή μου (ΕΡΑ ΣΠΟΡ) ο κ. Μαυρωτάς (ΓΓΑ) με διαβεβαίωσε ότι η προσβασιμότητα θα είναι σκέλος νέου νομοσχεδίου. Τι ακριβώς εννοούν; Ο,τι και οι προκάτοχοι; Είμαι έτοιμος να χτυπήσω την πόρτα στο (προσβάσιμο;) Μαξίμου…

Σπύρος Τσάμης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: