Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Τσουχτερές οι νέες ρυθμιζόμενες χρεώσεις

  • ΥΠΕΡ ΔΕΗ ΚΑΙ... MACQUARIE ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ
Την ώρα που μειώνεται δραστικά η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και τα τιμολόγια κατανάλωσης, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε τις αυξήσεις ώς 50% στις χρεώσεις δικτύου που ζήτησε ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Αυξήσεις έως και 50% στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπέρ ΔΕΔΔΗΕ που επιβάλλονται σε κλειστά σπίτια και επιχειρήσεις προκαλεί με απόφασή της η πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (νυν ΡΑΑΕΥ) που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2024.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά οι νέες χρεώσεις να ισχύσουν από την 1η Μαρτίου 2024 ενώ από τον Μάιο του 2023 είχαν επιβληθεί σημαντικές αυξήσεις στα τέλη του. Θεωρητικά, οι αλλαγές στις χρεώσεις δεν θα πλήξουν την τελική χρέωση υπέρ ΔΕΔΔΗΕ για σπίτια και επιχειρήσεις που λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο. Αυτό, διότι αυξάνονται σημαντικά οι χρεώσεις ισχύος αλλά μειώνονται δραστικά οι χρεώσεις με βάση την κατανάλωση:
● Η χρέωση υπέρ ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει από δύο πηγές, την ισχύ και την κατανάλωση. Η ισχύς μιας σύνδεσης μετριέται σε KVA. Η χαμηλότερη ισχύς ενός νοικοκυριού είναι 8 KVA ενώ οι τριφασικές συνδέσεις μπορεί να φτάνουν τα 25, τα 35 KVA ή και ακόμη παραπάνω αν πρόκειται για κάποιον φούρνο, επιχείρηση ψυγείων ή μια τουριστική μονάδα. Η χρέωση ανά KVA για κατοικίες αυξάνεται από τα 4,434 στα 5,955 ευρώ ετησίως. Δηλαδή μια σύνδεση 25 KVA θα πληρώνει φέτος 148,875 από 110,85 ευρώ πέρυσι. Εμπορικοί καταναλωτές ανεβαίνουν από τα 7,292 στα 10,693 ευρώ και βιομηχανικοί από 10,123 στα 13,014 ευρώ. Την ίδια στιγμή μειώνεται δραστικά κατά 75% η χρέωση κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα από τα 1,415 λεπτά του ευρώ στα 0,348 λεπτά. Με αυτή τη μείωση ένα σπίτι ή επιχείρηση που λειτουργεί συνεχώς θα μπορεί να ισοσταθμίζει την αύξηση που προκαλείται στη χρέωση ισχύος.
● Το πρόβλημα γεννάται για χιλιάδες σπίτια που μένουν κλειστά ή ανοίγουν λίγες μέρες κάθε χρόνο όπως τα εξοχικά ή τα ξενοδοχεία που λειτουργούν λίγους μήνες. Εκεί η χρέωση κατανάλωσης που φτηναίνει μπορεί να είναι μικρή ή μηδενική, οπότε αντίστοιχο είναι και το όφελος από τη μείωση του 75%. Ομως, η χρέωση ισχύος συνεχίζει να χρεώνεται κανονικά και θα φανεί ξεκάθαρα στην τσέπη του ιδιοκτήτη. Μέσα από τις νέες αυξήσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ, που ανήκει κατά 51% στη ΔΕΗ και κατά 49% στο fund Macquarie, αναμένει εγγυημένο ετήσιο έσοδο 1,07 δισ. ευρώ.
Εντελώς τυχαία, οι νέες ρυθμιζόμενες χρεώσεις πέρασαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε μια χρονική στιγμή που αναμένεται η ανακοίνωση των νέων τιμολογίων λιανικής ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο. Τις τελευταίες μέρες η ειδησεογραφία κυριαρχείται από προβλέψεις για φτηνότερα τιμολόγια στις ανταγωνιστικές χρεώσεις κάθε λογαριασμού. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιανουάριο, ο διεθνείς τιμές φυσικού αερίου εμφάνισαν μεγάλη πτώση ενώ και η χονδρεμπορική τιμή που καθορίζεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμάνθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο οι εταιρείες θα περάσουν τη διεθνή πτώση τιμών στα τιμολόγιά τους που δεν είναι σταθερά (μπλε), δηλαδή στα πράσινα και τα κίτρινα (κυμαινόμενα), καθώς για τα πορτοκαλί (70.000 μετρητές) ισχύει ακόμη η ρήση «αγνοείται η τύχη τους»...
Μεικτά τιμολόγια
Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιχειρεί να βάλει τέρμα στη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από το τιμολόγιο MAXI Home Fixed της εταιρείας Φυσικό Αέριο και ανακοίνωσε χθες την υπογραφή υπουργικής απόφασης με την οποία «θεσμοθετούνται μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον 6μηνης διάρκειας». Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ ζήτησε την απόσυρση του τιμολογίου της Φυσικό Αέριο που πρόσφερε χαμηλή χρέωση 12,3 λεπτών ανά κιλοβατώρα, καταλογίζοντας παραπλανητική διαφήμιση ως σταθερού ενώ δεν είχε την ελάχιστη διάρκεια των 12 μηνών όπως έκαναν οι άλλες εταιρείες. Η ΡΑΑΕΥ έχει καλέσει τη Φυσικό Αέριο σε ακρόαση στις 12/2, ενώ η υπουργική απόφαση που υπεγράφη απλώς επαναλαμβάνει μια διατύπωση που υπάρχει ήδη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ισχύει από το 2013.
Ελλειμμα ΥΚΩ
Στο ίδιο διάστημα το ΥΠΕΝ καλείται να βρει λύση σε πλήθος άλλων θεμάτων που μένουν ανοικτά, όπως οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΥΚΩ όπου το έλλειμμα συνεχίζει να γιγαντώνεται όπως πρόσφατα (7/11/23) ξαναέγραψε η «Εφ.Συν.», αλλά και ο κίνδυνος χιλιάδες δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου να χάσουν τις μειωμένες χρεώσεις με τη μηνιαία καταμέτρηση κατανάλωσης, επειδή μπορεί μέσα σε έναν μήνα να ξεπεράσουν το όριο των 500 κιλοβατωρών.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: