Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Ταφόπλακα για τις οικογένειες των εποχιακά εργαζομένων η κατάργηση του ειδικού εποχικού βοηθήματος ανεργίας

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε οι εργαζόμενοι του κλάδου μας την κατάργηση βοηθημάτων που μας αφορούν άμεσα, μετά από εισήγηση της Δ.ΥΠ.Α προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών.
Συγκεκριμένα καταργήθηκαν με την ΚΥΑ113582/29.12.2023 τα παρακάτω επιδόματα:
  • α.ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • β.ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΝΕΡΓΩΝ
  • γ.ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ Ή ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ/ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Οι οικογένειες των εργαζομένων και ενώ αναμέναμε, να επιδοτηθούμε ως δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος μετά την λήξη της ανεργίας ή του ειδικού βοηθήματος, μετά την τρίμηνη παραμονή στη ανεργία πληροφορούμαστε ότι τα επιδόματα καταργήθηκαν -εν κρυπτώ- μέσα σ’ ένα βράδυ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κύκλοι του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α διαρρέουν ψευδώς προς ότι τάχα το συγκεκριμένο επίδομα «αφορά ελάχιστους εργαζόμενους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού». Αλήθεια, πόσα δάχτυλα και πόσα χέρια απαιτούνται για να καταμετρηθούν εργαζόμενοι του κλάδου μας ; οι εργαζόμενοι στα διαλογητήρια , τα συσκευαστήρια στα ψυγεία , στα κονσερβοποιεία ; ενός κλάδου που μαζί με την αγροτική παράγωγη στηρίζει την οικονομία του τόπου μας
Τα παραπάνω βοηθήματα θεσμοθετήθηκαν μετά από αγώνες των εργαζομένων το 1989 με τον Ν. 1836 και αποτελούσαν κεκτημένο δικαίωμα μας . Με ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης που έγινε 27/01/2024 καλούμε τη νέα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θάνο Πετραλιά, να ανακαλέσουν αυτή την επαίσχυντη Κοινή Υπουργική Απόφαση για το σύνολο των καταργούμενων επιδομάτων, την οποία προώθησε προς υπογραφή η Δ.ΥΠ.Α στα συναρμόδια υπουργεία κυριολεκτικά στην εκπνοή του 2023 (με τι δικαιολογία άραγε;). Για τις οικογένειες των εργαζομένων του κλάδου μας, τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν θα ήταν ένα απλό συμπλήρωμα σε κάποιο εισόδημα. Ήταν το μοναδικό μας εισόδημα ώστε οι οικογένειές μας να μην είναι ευάλωτες και εκτεθειμένες στη μέγγενη της οικονομικής επιβίωσης, της ακρίβειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Επίσης ζητάμε την επαναφορά του ταμείου ανεργίας για τους εργαζόμενους του κλάδου στο προ των μνημονίων καθεστώς δηλαδή στους 5 μήνες και όχι 3 μήνες που είναι σήμερα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Μάρθα Σαλτζίδου Θεοδοσιάδου Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια: