Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Ο Δήμος Πέλλας άναψε τη "Φλόγα της Μνήμης" για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου

Άναψε τη "Φλόγα της Μνήμης" ο Δήμος Πέλλας, τιμώντας την 105η πένθιμη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προβάλλοντας παράλληλα το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία και της καθολικής καταδίκης της ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η εκδήλωση με τη "Φλόγα της Μνήμης" προς τιμήν της θυσίας των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και ώρα 20:30, με σημείο αφετηρίας το Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.
Με αναμμένα φαναράκια η πένθιμη πομπή κατευθύνθηκε στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Νέας Τραπεζούντας, όπου τελέστηκε τρισάγιο από τον π. Κυριάκο Ηλιόπουλο και ακολούθησε σύντομη ομιλία του Δημάρχου Πέλλας, Ευστάθιου Φουντουκίδη.
Εκεί ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση για δικαιοσύνη και αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Η Ημέρα αυτή είναι μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας, είναι μια πληγή για την ανθρωπότητα. Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τους Έλληνες, είναι ένα θέμα οικουμενικό που αφορά την διεθνή κοινότητα, που αφορά όλους όσοι πιστεύουν στην δικαιοσύνη και πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους λαούς και τα κράτη και πρώτα από όλα από την γείτονα χώρα της Τουρκίας. Η Ημέρα της Γενοκτονίας είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στους νεκρούς αλλά και στους πρόσφυγες. Είμαστε πολύ τυχεροί που ένα μέρος των Ποντίων ήρθε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή μας γιατί έδωσαν ώθηση στον πολιτισμό, στις τέχνες, στις επιστήμες, στον αθλητισμό, αλλά και σε κάθε μορφή της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Σε αγαστή συνεργασία με τους γηγενείς αλλά και με τους άλλους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εδώ, διαμόρφωσαν την σύγχρονη Πέλλα της ομόνοιας, της φιλίας, της φιλοξενίας και του κοινωνικού μόχθου».
Και ο κ. Φουντουκίδης κατέληξε ως εξής: «Το ζητούμενο σήμερα είναι η καθολική, διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάτι για το οποίο εμείς θα αγωνιζόμαστε μέχρι εκείνη τη μέρα. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη και η τιμή των προγονών μας. Ως Δήμαρχος Πέλλας δεσμεύομαι να συνεχίζω να αγωνίζομαι για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Ακολούθησε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Κωνσταντίνο Ποργιαζίδη, απαγγελία ποιημάτων από τον Απόστολο Ασλανίδη και ενός λεπτού σιγή.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από καθηγητές και μαθητές του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, ενώ συμμετείχαν ποντιακά σωματεία του Δήμου Πέλλας.
Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης, 22 Μαϊου, το Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών φωταγωγήθηκε συμβολικά σε ένδειξη σεβασμού και πένθους για τους αδικοχαμένους νεκρούς της Γενοκτονίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, οι Αντιδήμαρχοι Τζένη Δεντσίδου, Θέμης Μάγος, Νίκος Δόντσης, Γιάννης Γυριχίδης, Εύη Θεοδωρίδου, Σίμος Φωστηρόπουλος και Ευφροσύνη Μερεμητσάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κουτούδης και Αναστασία Δαρδανελιώτη, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιαννιτσών Διονύσης Παροτσίδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος πολιτών.
Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η εκδήλωση της «Φλόγας Μνήμης» ήταν ενταγμένη στην πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής της ΚΕΔΕ, στο οποίο ανήκει και ο Δήμος Πέλλας.Δεν υπάρχουν σχόλια: