Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Εξολοθρεύστε φορολογικά τη «μαρίδα»!

Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. έχουν αποδείξει ότι κατέχουν καλά το «δόγμα του σοκ» και τις τεχνικές παραποίησης της αλήθειας. Η περίπτωση του νόμου για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι αμάχητο… τεκμήριο αυτών των δεξιοτήτων τους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες σαν μεταρρύθμιση την επαναφορά της παλιάς -ενδεικτικής της αδυναμίας του φορολογικού μηχανισμού να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή- μεθόδου των τεκμηρίων. Το πεπαλαιωμένο αναγορεύτηκε σε… εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό τόλμημα.
Μεταμφίεσε το χαράτσωμα των ελεύθερων επαγγελματιών, που εδώ και μέρες παίρνουν τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ με διπλάσιο και πλέον φόρο, σε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο: από τον τεκμαρτό προσδιορισμό θα «παταχθούν» μέχρις εξαφανίσεως οι εκατοντάδες χιλιάδες της «μαρίδας» με τα πενιχρά εισοδήματα, ενώ θα νομιμοποιηθεί η φορολογική ασυλία των ισχυρών, που ούτως ή άλλως έχουν μεγαλύτερο από το τεκμαρτό εισόδημα. Και τώρα έχουν τη δυνατότητα ένα σεβαστό μέρος του να το αποκρύβουν νομίμως…
Διακήρυξε ότι το κίνητρό της είναι η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ ο τεκμαρτός προσδιορισμός καταδικάζει αυτούς που έχουν χαμηλότερο εισόδημα από το τεκμαρτό και ανακουφίζει αυτούς που έχουν υψηλότερο.
Εκβιάζει με την απειλή του ελέγχου («θα ψάξουμε και κάτι θα σου βρούμε»…) όσους τολμήσουν να αμφισβητήσουν το χαράτσωμα, μετατρέποντας τους ελέγχους από υποχρέωση δίωξης της φοροδιαφυγής σε τιμωρητικό μηχανισμό για όσους υπερασπίζονται την επαγγελματική ύπαρξή τους απέναντι στο άδικο νομοθέτημά της.
Με τον τρόπο που το νομοθέτημά της «χτίζει» το τεκμαρτό εισόδημα, αντί να πατάσσει τη φοροδιαφυγή, δίνει νέα κίνητρα για την επέκτασή της: για απόκρυψη εσόδων (όσο λιγότερα τιμολογείς τόσο μικρότερη επιβάρυνση θα έχεις) και για «μαύρη» ή υποαμειβόμενη εργασία (όσο μικρότερη μισθολογική δαπάνη και όσο χαμηλότεροι μισθοί τόσο μικρότερη επιβάρυνση). Σε ποιους δίνει τα κίνητρα; Οχι σε αυτούς με τα πενιχρά εισοδήματα (οι οποίοι συνηθέστατα δεν έχουν μισθωτούς εργαζόμενους και δεν κάνουν μεγάλους τζίρους), αλλά στους ισχυρούς του χώρου.
Ποιο είναι τελικά το νόημα της «μεταρρύθμισης»; Εξολοθρεύστε τη «μαρίδα»! Οσοι είναι ήδη αρκετά ισχυροί και αξιοποιήσουν τα κίνητρα που τους δίνονται, θα είναι φορολογικά αξιοσέβαστοι. Οσοι απλώς επιβιώνουν και είναι οιονεί μισθωτοί, δηλαδή αποτυχημένοι επιχειρηματίες, ας αφανιστούν!

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: