Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Βγάζουν σπίτια στο σφυρί και έπειτα μένουν άδεια

Servicer επιμένει στην έξωση ηλικιωμένης στον Αλιμο απορρίπτοντας την πρότασή της να παραμείνει με ενοίκιο, παρότι το ακίνητο θα μείνει κενό ● Παράτυπος πλειστηριασμός 67χρονου με αναπηρία στην Καισαριανή.
Ενα τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων (servicer) doValue ήταν αρκετό για να μη λάβουν προχθές κάποια απάντηση οι διαδηλωτές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στα γραφεία της στην Αθήνα ενάντια σε έξωση 85χρονης με προβλήματα υγείας, στον Αλιμο. Μέλη του ΠΑΜΕ απέτρεψαν την έξωση προσωρινά την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας τη δικαστική επιμελήτρια να αποχωρήσει.
Η εταιρεία όμως απορρίπτει το αίτημα του οφειλέτη Φ.Δ., γιου της ηλικιωμένης και κληρονόμου του δανειολήπτη, που τον Ιούλιο του 2023 έχασε το σπίτι σε πλειστηριασμό έναντι 230.000 ευρώ για χρέος 320.000 ευρώ από μη εξυπηρετούμενο επιχειρηματικό δάνειο του πατέρα του, ύψους 150.000 ευρώ.
Ο θανών διατηρούσε κατάστημα αλουμινίων αλλά καταστράφηκε οικονομικά και δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει. «Το μόνο που ζητάμε είναι να μείνει μια μεγάλη, άρρωστη γυναίκα με ενοίκιο βάσει των τιμών της περιοχής. Προφανώς έχουν λάβει εντολή να μη μισθώνουν τα ακίνητα που έχουν χαθεί σε πλειστηριασμό στους πρώην ιδιοκτήτες, αλλά να τους διώχνουν», τονίζει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος της οικογένειας, Κατερίνα Φραγκάκη.
Ωστόσο, το σπίτι δεν θα μπορεί να διατεθεί σε τρίτο, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ανακοπής κατά της κατακυρωτικής έκθεσης – έχει προσδιοριστεί για το 2030. «Για την καθυστέρηση ευθύνεται η ελληνική Δικαιοσύνη, δεν είναι δική μας υπαιτιότητα. Θα είναι ένα ακίνητο-φάντασμα, το οποίο δεν μπορούν να το κάνουν τίποτα αλλά δεν θέλουν να το μισθώσουν. Δεν δέχονται να γίνει ρύθμιση. Για την αναστολή του πλειστηριασμού ζητούσαν 30.000 ευρώ προκαταβολή από βιοπαλαιστές, που είχαν κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και μέσω του εξωδικαστικού».
Ευρύτερη στρατηγική
Η δικηγόρος επισημαίνει ότι πρόκειται για ευρύτερη στρατηγική με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη στις διαπραγματεύσεις με τους servicers. «Μας λένε πως δεν μισθώνουν. Ακίνητα που θα παραμένουν και θα ερημώσουν. Ακίνητα που συχνά χτυπούν εταιρείες real estate, που έχουν δημιουργήσει servicers. Πολλές φορές έχω συναντήσει μία real estate μιας servicer να αγοράζει σε πλειστηριασμούς άλλης servicer. Το να επικοινωνήσεις μαζί τους είναι εφιαλτικό», μας λέει με αφορμή την αγορά του διαμερίσματος στον Αλιμο από τη «Reoco-Frontier», θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.
Η κ. Φραγκάκη καταγγέλλει επίσης πως η doValue προχώρησε σε παράνομο πλειστηριασμό σπιτιού 67χρονου ανάπηρου ατόμου με βεβαίωση ευαλωτότητας εν ισχύ, λόγω οφειλής 100.000 ευρώ σε στεγαστικό δάνειο. Τελικά το σπίτι του στην Καισαριανή βγήκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο σφυρί έναντι 200.000 ευρώ. «Και αυτό το ακίνητο θα είναι “φάντασμα”, που δεν θα μπορούν να το εκποιήσουν γιατί έχουμε καταθέσει ανακοπή κατά της κατακυρωτικής έκθεσης και έχει εγγραφεί στο υποθηκοφυλακείο».

Λένα Κυριακίδη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: