Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Οχτώ αιώνες στην... αναμονή

Ανεξάρτητη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι δύσμοιροι πολίτες πέρασαν αθροιστικά 7 εκατ. ώρες ή 798 χρόνια για να μιλήσουν με εκπρόσωπο της Εφορίας, προς δόξαν του νεοφιλελεύθερης κοπής «επιτελικού λιγότερου κράτους».
Απίστευτο κι όμως αληθινό: περίπου οχτακόσια χρόνια περίμεναν συνολικά πέρυσι στο τηλέφωνο οι δύσμοιροι Βρετανοί πολίτες προκειμένου να μιλήσουν για υπόθεσή τους με κάποιον υπάλληλο της Εφορίας. Mελέτη της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών της Βρετανίας (ΝΑΟ), που είδε πρόσφατα το φως το δημοσιότητας, αποκάλυψε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής των κλήσεων προς τη βρετανική Εφορία (HMRC) αυξήθηκε την τελευταία πενταετία πάνω από… 350% ενώ μεγάλος αριθμός πολιτών δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει στην… πηγή και να μιλήσει με έναν υπάλληλο.
Στο φορολογικό έτος 2022-2023, οι φορολογούμενοι πολίτες πέρασαν αθροιστικά 7 εκατομμύρια ώρες (το ισοδύναμο 798 ετών) στο τηλέφωνό τους περιμένοντας να μιλήσουν με έναν σύμβουλο της βρετανικής Εφορίας, υπερδιπλάσιο χρόνο των συνολικά 3,2 εκατομμυρίων ωρών που περίμεναν αντίστοιχα το 2019-20. Η Εφορία από την πλευρά της απάντησε στους πρώτους 11 μήνες του φορολογικού έτους 2023-2024 μόνο στα 2/3 (67,2%) των κλήσεων που δέχτηκε από τους πολίτες. Η επίδοση είναι χειρότερη σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν η HMRC απάντησε στο 77% των κλήσεων, και αρκετά μακριά από τον στόχο της για 85%.
Οσοι πολίτες κατάφεραν τελικά να μιλήσουν με έναν υπάλληλο της Εφορίας στο πρώτο 11μηνο του 2023-24 χρειάστηκε να περιμένουν πρώτα στο ακουστικό τους κατά μέσο όρο 23 λεπτά, δεκαοκτώ περισσότερα απ’ ό,τι πέντε χρόνια πριν. Η μελέτη αποκάλυψε ακόμη ότι όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι… «τρώνε πόρτα» από την Εφορία. Αν το τμήμα της HMRC που δέχεται την κλήση κρίνει ότι το είδος του ερωτήματος που της υποβάλλει ο φορολογούμενος μπορεί να αντιμετωπιστεί στο διαδίκτυο, τότε δεν απαντά. Απλά του… κλείνει το τηλέφωνο.
Η γαϊδουριά αυτή δεν είναι άμοιρη του νεοφιλελεύθερης κοπής «επιτελικού λιγότερου κράτους», που στο όνομα της δημοσιονομικής σύνεσης κόβει πόρους από παντού υποβαθμίζοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει στους φορολογούμενους πολίτες που το συντηρούν. Η βρετανική Εφορία, όπως και πολλές άλλες στον ανεπτυγμένο κόσμο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της ενθαρρύνοντας τους πολίτες να στραφούν πρώτα στις ψηφιακές υπηρεσίες της.
Πληρωμές φόρων
Ωστόσο δεν λύνονται όλα τα ζητήματα ψηφιακά όταν οι υποθέσεις των φορολογουμένων γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, η φορολογική βάση διευρύνεται και οι πληρωμές φόρων είναι περισσότερες. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες έχουν αποδειχτεί πιο κατάλληλες για απλά ερωτήματα ή για την καταγραφή αλλαγών στις συνθήκες των φορολογουμένων. Η έκθεση και τα συμπεράσματά της έπεται ανάλογης που πραγματοποίησε η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών του Κοινοβουλίου προ τριμήνου. Τα ευρήματα της τελευταίας υποχρέωσαν το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στην απελευθέρωση κονδυλίου 51 εκατ. λιρών αυτήν την εβδομάδα, έτσι «ώστε», όπως ανακοίνωσε, «οι υπάλληλοι της Εφορίας να μπορούν να απαντούν σε περισσότερες κλήσεις».

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: