Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Κυβερνητικό σόου στη Νομική για να μη γίνει… Κολούμπια

Οι 4 λόγοι που το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να στείλει τα ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών που διαδηλώνουν για την Παλαιστίνη
Να «θερίσει θύελλες» στα πανεπιστήμια της χώρας κινδυνεύει η κυβέρνηση μετά την απρόκλητη εισβολή της αστυνομίας στο κτίριο της Νομικής Σχολής της Αθήνας που βρέθηκε σε κατάληψη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Μια κίνηση «πυγμής», που συνοδεύθηκε με συλλήψεις, σε μία περίοδο που σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα «φουντώνουν» οι κινητοποιήσεις κατά της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και στις συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Επικοινωνιακή επιχείρηση

Η αιφνιδιαστική κίνηση της αστυνομικής επιχείρησης συνοδεύθηκε στην συνέχεια από μία – πρόδηλα ενορχηστρωμένη- επικοινωνιακή «επιχείρηση». Ξεκινώντας με (τις συνήθεις από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν) διαρροές περί «αλλοδαπών καταληψιών» και «καταστροφών στους χώρους του πανεπιστημίου», οι οποίες έτυχαν θερμής φιλοξενίας σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Παρά το γεγονός ότι τα αστυνομικά «ευρήματα» (κοντάρια με σημαίες και ρουχισμός) κάθε άλλο παρά δικαιολογούν την κινδυνολογική εικόνα που θέλησε η κυβέρνηση θα «οικοδομήσει».
Η επικοινωνιακή επιχείρηση κορυφώθηκε με την δήλωση που έκανε χθες από τον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε πως «αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης η οποία είχε γίνει στη Νομική»
Το περιεχόμενο της δήλωσης είναι εμφανές ότι παραπέμπει στις καταλήψεις υπέρ της Παλαιστίνης που έγιναν στα πανεπιστήμια του Κολούμπια και του Μπέρκλει των Ηνωμένων Πολιτειών ή και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Καταδεικνύει επίσης την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για την δημιουργία ανάλογου ρεύματος και στην Ελλάδα, που θα συνέπιπτε μάλιστα με την περίοδο που προηγείται των ευρωεκλογών. Εύλογα μπορεί κανείς να συμπεράνει πως η κυβέρνηση θέλησε να καταστείλει «εν τη γεννέσει» τέτοια φαινόμενα. Παίρνοντας πάντως το ρίσκο να οδηγήσει τα πράγματα στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Τα 4 μηνύματα

Η «αποκρυπτογράφηση» της πρακτικής που ακολουθήθηκε στην Νομική, σε γνώση αν όχι κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί επίσης να αναλυθεί σε τέσσερα επί μέρους στοιχεία, που συνιστούν αυτοτελή μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις:
Πρώτον: Επρόκειτο για μία επίδειξη μηδενικής ανοχής σε εκδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης που σαφώς δεν θα περάσει απαρατήρητη από την Ισραηλινή Πρεσβεία και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές αρχές επιδεικνύουν κατασταλτικό ζήλο απέναντι σε φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις στην χώρα. Είναι γνωστή άλλωστε η υπόθεση της σύλληψης του 22χρονου παλαιστίνιου που ύψωσε την σημαία της χώρας του τον Νοέμβριο του 2023.
Δεύτερον: Αποτέλεσε μια κίνηση πλήρως ενταγμένη στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπόδειγμα «πρόθυμου Δυτικού ηγέτη». Μάλιστα αυτή την φορά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και ως «βασιλικότερος του Βασιλέως»!
Αφού η αναφορά του σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα δεν πρόκειται «να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια» μπορεί να εκληφθεί και ως …κριτική στην χαλαρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εκεί όπου βρέθηκαν σε κατάληψη τα πανεπιστήμια που προαναφέραμε.
Τρίτον: Η εισβολή της αστυνομίας στην υπό κατάληψη Νομική, εξυπηρέτησε – όπως απέδειξαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγες ώρες αργότερα- και προεκλογικούς σκοπούς. Την προβολή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» που ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα ελκτικό για τα πολιτικά ακροατήρια που κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ. Την «πλευρά» δηλαδή όπου το κυβερνών κόμμα καταγράφει τις σημαντικότερες απώλειες στις δημοσκοπήσεις.
Τέταρτον: Η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι πλήρως συμβατή με την διαχρονική «επιθετικότητα» που δείχνει στις αντιδράσεις της νεολαίας. Ανάλογα δείγματα άλλωστε είχαμε όταν αυτές εκφράστηκαν στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη η πιο πρόσφατα στις κινητοποιήσεις εναντίον του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: