Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Αμφίρροπη η πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές

Μάχη δίνουν η Πανσπουδαστική Κ.Σ. και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την επικράτηση.
Στις κάλπες προσήλθαν την Τετάρτη οι φοιτητές όλης της χώρας, χωρίς ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ, να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι ο νικητής, ανάμεσα στην Πανσπουδαστική Κ.Σ. (ΠΚΣ) και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Πανσπουδαστική είχε πάρει την πρωτιά –για δεύτερη συνεχόμενη φορά–, την οποία αναγνώρισαν όλοι ως νικήτρια, εκτός της ΔΑΠ (που έδωσε πέρσι δικά της, εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα και έκανε αναφορά σε… νοθεία).
Και φέτος αμφότερες ΠΚΣ και ΔΑΠ έδωσαν τα δικά τους αποτελέσματα, που αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους (δείτε παρακάτω).
Η Αριστερά και η διάσπαση
Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς (η οποία είναι πολυδιασπασμένη), ορισμένα κατάφεραν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, στον απόηχο των φοιτητικών κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι έγινε για πρώτη φορά η διάσπαση της ιστορικής παράταξης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ΕΑΑΚ. Από τη μία υπήρχαν οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ και από την άλλη οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ-Αριστερά Αγωνιστικά Σχήματα. Φέτος κατέβηκε για πρώτη φορά μια νέα κίνηση, η Attack, που στηρίζεται από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το ΝΑΡ και την οποία υποστηρίζουν περισσότερα από 90 σχήματα σε πάνω από δέκα πόλεις. Στα σχήματα της ΕΑΑΚ που κατέβηκαν στις φετινές εκλογές συγκαταλέγονται δυνάμεις της ΑΡΑΣ (Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης), η οποία στηρίζεται από τη ΛΑ.Ε. και δυνάμεις του ΜέΡΑ25 (βλ. Φοιτητικές εκλογές με ξεχωριστή σημασία).
Ακολουθούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η ΠΚΣ, η ΔΑΠ και η ΝΚΑ.
| Αποτελέσματα σύμφωνα με την ΠΚΣ

| Αποτελέσματα σύμφωνα με τη ΔΑΠ

| Αποτελέσματα σύμφωνα με τη ΝΚΑ
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: