Κυριακή 26 Μαΐου 2024

«Ψιλικά» και 2 δισ. ευρώ στον βρόντο

«Μην ασχολείστε με τα... ψιλικά, αυτά είναι μικροποσά. Αλλού είναι τα πολλά» συμβουλεύουν φίλοι με αφορμή τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων σε έργα διαφήμισης και προβολής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ρεπορτάζ που πυροδότησαν οι καταγγελίες των συλλόγων εργαζομένων της ΔΥΠΑ.
Ισως και να έχουν δίκιο. Αυτά -και στην προκειμένη περίπτωση το ποσό των 130.000 ευρώ που δαπανήθηκε για 5 απευθείας αναθέσεις σε μία και μόνο εταιρεία που προέκυψε από το πουθενά- είναι μικροποσά. Μικροποσά για να καλύπτονται μισθοί επικοινωνιακών συμβούλων, λογογράφων κ.λπ. κ.λπ. που παρέχουν οι συνεργαζόμενες εταιρείες προβολής και επικοινωνίας σε υπουργούς και όχι μόνο. Προσλήψεις και παροχές υπηρεσιών που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τον αριθμό των μετακλητών που μπορεί να έχει κάθε υπουργός ή υφυπουργός και συνήθως επιλύεται με… άλλους τρόπους. Δηλαδή μέσα από την (υπερ)τιμολόγηση της όποιας διαφημιστικής καμπάνιας και διοργάνωσης. Αλλωστε μόνοι τους είναι οι άνθρωποι στη ΔΥΠΑ, τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων από το διοικητικό συμβούλιο τους έδιωξαν. Οπως θέλουν τιμολογούν, όπως θέλουν πληρώνουν. Ας είναι καλά οι «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνουν σε όλη την Ελλάδα. Εύκολη μπίζνα και ακόμη ωραιότερη εικόνα. Πώς λέμε τεχνοκρατικά τη νέα ευκαιρία; «Σύζευξη της αγοράς εργασίας», matching ή και jobmatching. Μπίζνα σε ό,τι αφορά τις διοργανώσεις και την προβολή.
Αλλά το γεγονός ότι η ΔΥΠΑ με χρηματοδότηση 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχεδόν άλλα τόσα από το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να κάνει καμία σύζευξη στην αγορά εργασίας και δεν κατόρθωσε να κλείσει έστω και λίγο την τρύπα των 80.000 θέσεων εργασίας σε τουρισμό και εστίαση στη χώρα είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα.
Και ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι αυτά τα δισ., που ποτέ άλλοτε μια ελληνική δημόσια υπηρεσία δεν είχε την ευκαιρία να διαχειριστεί, πετιούνται κυριολεκτικά στον δρόμο. Επιδόματα κατάρτισης 1.000 ευρώ προς ό,τι κινείται και πετάει. Προγράμματα με εγγυημένες πιστοποιήσεις για το 100% των καταρτιζόμενων είτε συμμετέχουν, είτε δεν συμμετέχουν. Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία. Και αυτά τα 2 δισ. δεν τα λες και μικροποσά.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: