Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης

Πανηγυρικές δηλώσεις σε παγκόσμιο συνέδριο στο Σικάγο για την επαναστατική θεραπεία ● Σε κλινικές δοκιμές με λορλατινίμπη, το 60% των καρκινοπαθών σε προχωρημένο στάδιο συνέχισε να ζει μετά από πέντε χρόνια και χωρίς η νόσος να έχει εξελιχθεί
Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ερευνητών τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός νέου φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα, με περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με προχωρημένες μορφές της νόσου, που έλαβαν λορλατινίμπη να παραμένουν εν ζωή μετά από πέντε χρόνια και χωρίς ο καρκίνος να έχει εξελιχθεί.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το νέο αυτό φάρμακο σταμάτησε την εξέλιξη της νόσου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στα ιατρικά χρονικά.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα φτωχά.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν λορλατινίμπη ήταν ακόμη ζωντανοί πέντε χρόνια αργότερα, χωρίς εξέλιξη της νόσου τους, έδειξαν στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο. Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, το αντίστοιχο ποσοστό σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ένα τυπικό φάρμακο (κριζοτινίμπη), ήταν μόλις 8%.
Πρόκειται για τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη (PFS) που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της νόσου στον κόσμο. Παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο σήμερα Παρασκευή.
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα αποτελέσματα είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Μπέντζαμιν Σόλομον, ιατρός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, 296 ασθενείς με προχωρημένες μορφές μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν είτε λορλατινίμπη (149 ασθενείς) είτε κριζοτινίμπη (147 ασθενείς, εκ των οποίων οι 142 έλαβαν τελικά θεραπεία). Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν γυναίκες. Σε περίπου 25% από αυτούς ο καρκίνος του πνεύμονα είχε ήδη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, θετικό σε ALK. Η λορλατινίμπη και η κριζοτινίμπη είναι και οι δύο αναστολείς της κινάσης τυροσίνης ALK (TKIs). Τα ALK TKIs είναι στοχευμένες θεραπείες που συνδέονται με την πρωτεΐνη ALK, η οποία βρίσκεται σε θετικό σε ALK μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
«Παρά τις σημαντικές προόδους με ALK TKI νεότερης γενιάς, η πλειονότητα των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με ALK TKI δεύτερης γενιάς θα έχουν εξέλιξη της νόσου τους εντός τριών ετών», δήλωσε ο Σόλομον. «Η λορλατινίμπη είναι η μόνη ALK TKI που έχει αναφέρει πενταετή επιβίωση χωρίς εξέλιξη και ακόμη και μετά από αυτό το διάστημα, η πλειοψηφία των ασθενών συνεχίζoυν να έχουν τον έλεγχο της νόσου τους, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της νόσου στον εγκέφαλο».
«Δεν χρειάζεστε μεγεθυντικό φακό για να δείτε τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο φαρμάκων», είπε η Δρ Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρός του Asco. «Σε 60% πενταετής επιβίωση χωρίς εξέλιξη σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα είναι κάτι το ανήκουστο».
Ο Δρ Ντέιβιντ Σπίγκελ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Sarah Cannon στο Λονδίνο, μιας κορυφαίας παγκοσμίως μονάδας κλινικών δοκιμών που ειδικεύεται σε νέες θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο, χαιρέτισε τα ευρήματα. «Αυτά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεδομένων είναι άνευ προηγουμένου και ανήκουστα», σχολίασε.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς παρουσίασαν κάποιες παρενέργειες. Ζητήματα σχετιζόμενα με τη θεραπεία εμφανίστηκαν στο 77% των ασθενών που έλαβαν λορλατινίμπη και στο 57% των ασθενών που έλαβαν κριζοτινίμπη. Οι πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρθηκαν στη δοκιμή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Pfizer, ήταν οίδημα, υψηλή χοληστερόλη και αυξημένα επίπεδα λιπιδίων.
Ο επικεφαλής κλινικός ιατρός της Cancer Research UK, καθηγητής Τσαρλς Σουάντον, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι τα «πρωτοποριακά» αυτά αποτελέσματα θα προσφέρουν νέα ελπίδα σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.
«Παρά την πρόοδο στην κατανόησή μας για τη νόσο, μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να ελέγξουμε τους καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί και υπάρχουν περιορισμένες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα», είπε και πρόσθεσε: «Δείχνοντας τη δύναμη των φαρμάκων που αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να μας παρουσιάσει έναν αποτελεσματικό τρόπο να σταματήσουμε τον καρκίνο εν τη γενέσει του και να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του στον εγκέφαλο. Τα πρωτοποριακά αυτά αποτελέσματα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν λορλατινίμπη δεν παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου τους μετά από πέντε χρόνια. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν κριζοτινίμπη παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου μετά από μόλις εννέα μήνες. Η έρευνα όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την εύρεση νέων τρόπων θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα και για να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Πηγή: TheGuardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: