Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Αιχμηρό σχόλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την απόφαση του ΣτΕ

Την οργή του ΣΕΑ προκαλεί η επικύρωση της ανάκλησης παραχώρησης του ιστορικού κτιρίου, με τον Σύλλογο να επιτίθεται στο υπουργείο Πολιτισμού.
Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ιστορικό κτίριο στο οποίο εδρεύει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΑ κατά της εκδικητικής απόφασης ανάκλησης παραχώρησης του ακινήτου, με τον Σύλλογο να σχολιάζει με νόημα ότι μπορεί να επικύρωσε την ανάκληση, ωστόσο δεν δικαιώνει το αφήγημα του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπογραμμίζει ότι η απόφαση να οδηγηθεί σε έξωση ένας ιστορικός σύλλογος εργαζομένων αποτελεί προσβολή και τονίζει με νόημα ότι «οι κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στοχεύουν ευθέως στην κριτική που ασκεί ο Σύλλογος στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, στις καταστροφές αρχαιοτήτων, στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις απευθείας αναθέσεις».
«Δεν είναι μόνο ότι αμφισβητείται ο συνδικαλιστικός λόγος, αλλά διακυβεύεται η ελευθερία του λόγου στο δημόσιο βίο γενικά, καθώς με αφορμή μία συζήτηση για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιδιώκει να διαμορφώνει ένα ασφυκτικό κλίμα ελέγχου της διαφορετικής άποψης, ακόμη κι αν αυτή επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και τις έρευνες των ευρωπαϊκών θεσμών» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται «είναι σαφές ότι στην χώρα μας οι θεσμοί διέρχονται κρίση».
Απαντώντας στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ με το οποίο έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ ο ΣΕΑ επισημαίνει ότι κάθε άλλο παρά δικαίωσε τη θέση της Λίνας Μενδώνη πως «σκοπός της παραχώρησης του ακινήτου από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στον ΣΕΑ ήταν «αποκλειστικά η στέγαση της έδρας» του Συλλόγου και της διοικητικής του λειτουργίας».
«Αντίθετα, μάλιστα έκρινε ότι, μεταξύ των σκοπών της παραχώρησης, ήταν φυσικά και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από τον ΣΕΑ, στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών και με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του κτηρίου ως σύγχρονου μνημείου πολιτισμού. Δυστυχώς, όμως, η αντίληψη του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας περί ανάδειξης και προστασίας των σύγχρονων μνημείων πολιτισμού, διαφέρει σημαντικά, όπως φαίνεται, από εκείνη των Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και χιλιάδων Αθηναίων, που επί δεκαετίες συμμετείχαν και στήριζαν τις πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές και εκδηλώσεις για θέματα της σύγχρονης ζωής που διοργανώνονταν από τον ΣΕΑ ή φιλοξενούνταν στο ακίνητο. Εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ουσιαστική σύνδεση των πολιτιστικών μνημείων, και δη των νεότερων, με την κοινωνία και είναι εναρμονισμένες με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές θεωρήσεις και πρακτικές για την ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτά, χωρίς αποκλεισμούς» προσθέτει.


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: