Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Δώρα Τσαμπάζη: Η προστασία του κράτους δικαίου διακύβευμα των ευρωεκλογών

«Μια μεγάλη φθορά και μείωση στα ποσοστά της ΝΔ, δεν μπορεί και δεν θα περάσει απαρατήρητη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Τσαμπάζη. Η ίδια τονίζει πως η προστασία του κράτους δικαίου είναι το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, ενώ προσωπικά, όπως λέει, στόχο έχει αν εκλεγεί «να γίνει η φωνή των μονογονεϊκών οικογενειών».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρας Τσαμπάζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Χριστίνα Βασιλάκη:
ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για την Ευρώπη;
ΑΠ: Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό, είναι να προστατευθεί και να ενισχυθεί το κράτος δικαίου, το οποίο βλέπω να απειλείται ειδικά τα τελευταία χρόνια, από την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Μια ισχυρή νοοτροπία κράτους δικαίου είναι καίριας σημασίας για τις δημοκρατίες και βρίσκεται στο επίκεντρο της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και της προαγωγής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αυτά είναι θέματα ταυτοτικά και το έχουμε αποδείξει και πρέπει να συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε ώστε να πείσουμε και τους πολίτες να μας εμπιστευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
ΕΡ: Τι θα σηματοδοτήσουν στο εσωτερικό;
ΑΠ: Προφανώς οι εκλογές είναι ευρωπαϊκές και το όποιο αποτέλεσμα έρθει την επομένη των εκλογών πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχουμε, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως μια μεγάλη φθορά και μείωση στα ποσοστά της ΝΔ, την οποία και προσωπικά αναμένω, δεν μπορεί και δεν θα περάσει απαρατήρητη. Για αυτό άλλωστε και ο κύριος Μητσοτάκης κάνει ότι μπορεί, με περιοδείες του ίδιου, με τους υπουργούς να αναλαμβάνουν από μια περιφέρεια ο καθένας, με το να ψαρεύει στα πολύ θολά και επικίνδυνα νερά της ακροδεξιάς ώστε να μην πέσει κάτω από το 33%. Αν το βράδυ των εκλογών τα 2 πρώτα κόμματα έχουν τον αριθμό 2 μπροστά από το ποσοστό τους και ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μπει και πάλι σε τροχιά εξουσίας αυτό θα αλλάξει αρκετά τους τωρινούς συσχετισμούς και ίσως οδηγήσει σε κινήσεις από τον κύριο Μητσοτάκη για να βελτιώσει την εικόνα τη κυβέρνησης του. Δεν θα με εκπλήξει αν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές έχουμε ανασχηματισμό. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ μια τρίτη θέση, που την θεωρώ δεδομένη, θα προκαλέσει τριγμούς και ίσως και αλλαγή ηγεσίας.
ΕΡ: Για ποιους λόγους αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα;
ΑΠ: Όπως έχω αναφέρει, ο στόχος μου είναι να γίνω η φωνή των μονογονεϊκών οικογενειών, είτε από απώλεια, είτε από κακοποιητικές σχέσεις, είτε από επιλογή, είτε από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και να δείξω πως τίποτα δεν μας απαγορεύεται και μπορούμε να πετύχουμε ό,τι στόχο έχουμε θέσει. Με ενδιαφέρει πολύ η ουσιαστική στήριξη των καρκινοπαθών, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν. Είναι ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία στην Ε.Ε ώστε ένας ασθενής τελικού σταδίου να έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κάποιο πειραματικό φάρμακο άμεσα όπως συμβαίνει στην Αμερική, όπου ακολουθούν το μοντέλο «right to try» και δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπορεί να αποβεί μοιραίος.
ΕΡ: Τι θα αναδείξετε στην καμπάνια σας;
ΑΠ: Θέλω να δείξω πως η πολιτική πρέπει και οφείλει να είναι βιωματική, να αναδείξω την ανάγκη και τη σημασία της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης στη ζωή μας. Οι αξίες που πρεσβεύω είναι αυτές τις Αριστεράς, πιστεύω πολύ στη συλλογικότητα και αυτό που θέλω πιο πολύ είναι στο τέλος αυτής της προεκλογικής περιόδου να είμαι περήφανη για τον αγώνα που έκανα, μακριά από την τοξικότητα και τις υπερβολές. Να παραλάβω κατά κάποιο τρόπο τη σκυτάλη από τον σύντροφο μου και να την πάω παρακάτω, σε ένα είδος συμβολισμού και παράλληλα να βοηθήσω να τονιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς (ειδικά οι καρκινοπαθείς) αλλά και οι γυναίκες. Με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να αναγνωριστεί νομικά ο όρος γυναικοκτόνια και να πάψουμε να χάνουμε άλλες αδερφές μας. Το κυριότερο όμως που θέλω να τονίσω είναι πως είμαστε πιο δυνατοί όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.
ΕΡ: Υπάρχουν ανησυχίες πανευρωπαϊκά για σημαντική αύξηση των εδρών των ακροδεξιών κομμάτων στην ευρωβουλή. Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει κάτι τέτοιο τη λειτουργία της ΕΕ;
ΑΠ: Δεν σας κρύβω πως έχω και εγώ τις ίδιες έντονες ανησυχίες. Δυστυχώς μια περαιτέρω άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την Ε.Ε. Θα πρόκειται για μια βόμβα στα θεμέλια της, οι κοινές αξίες στα κράτη μέλη της ΕΕ που χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών θα κινδυνεύσουν να δεχτούν ισχυρό πλήγμα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη οι προοδευτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς ως ανάχωμα γιατί με λύπη διαπιστώνω πως το ΕΛΚ δεν είναι άμοιρο ευθυνών για αυτήν την ραγδαία αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς.

* Η Δώρα Τσαμπάζη είναι δημοσιογράφος και επιστημονική συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: