Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Να σώσουμε το Ασφαλιστικό

Το σίγουρο είναι ότι η πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα, θίγει τον βαθύ πυρήνα κοινωνικής συνοχής, αφού πολλοί συνταξιούχοι έχουν εξαναγκαστεί να συντηρούν με τη σύνταξή τους -η οποία έχει ήδη περικοπεί από τους προηγούμενους κατά 45%- και τις στρατιές ανέργων που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές.
Με αυτό το δεδομένο, η προκρούστεια λογική που εισάγει στο συνταξιοδοτικό η πρόταση Κατρούγκαλου δεν μπορεί, σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και οικονομίας, να γίνει αποδεκτή.
Γίνεται προφανές ότι δεν μπορεί τα προβλήματα, τις αδυναμίες και την αβελτηρία του κράτους και όσων αυτό διόρισε για να καταστρέψουν τελικά στην πράξη το ασφαλιστικό σύστημα και να εξαφανίσουν τον κόπο των εργαζομένων να καλούνται να τα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει λύσεις που μπορεί να δώσουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης διεξόδους, χωρίς να καταδικάσει μια γενιά σε οικονομικό… θάνατο.
Αν κάποιος πατάξει ή έστω μειώσει τη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία -που μέχρι τώρα και σε όλη τη μεταπολίτευση αποτελεί ένα συνεχές κυβερνητικό ευχολόγιο κενό περιεχομένου- τότε θα δώσει ανάσες στο σύστημα. Οπως το φιλί της ζωής στην κοινωνική ασφάλιση μπορεί να δώσουν αναπτυξιακές πολιτικές που θα μειώσουν την ανεργία και θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.
Ενα πρόσκαιρο, αλλά ζωογόνο μέτρο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήδη έχει ψηφιστεί από το 2010 και κανείς μνημονιακός υπουργός δεν τόλμησε να το υλοποιήσει. Μπορεί να πέρασαν από τον υπουργικό θώκο του υπουργείου Εργασίας πολιτικοί, τουλάχιστον τηλεοπτικά, παγκοίνως γνωστοί, όμως κανένας από αυτούς δεν εξέδωσε την υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε τους εργοδότες να καταβάλλουν τον μικτό μισθό των εργαζομένων που απασχολούν σε τραπεζικό λογαριασμό…
Με αυτόν τον τρόπο θα εξαλείφονταν με μία υπουργική υπογραφή οι οφειλές εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πρόκειται για κάποιο μικρό ποσό, αλλά για 15 δισ. ευρώ, τα οποία διαρκώς αυξάνονται παρά τις ρυθμίσεις, όταν το σύστημα χρειάζεται περί τα 4 δισ. τον χρόνο για να μην είναι ελλειμματικό…

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: