Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Λαπαβίτσας: Απίστευτο να μην μιλάμε για το νόμισμα, σε ρημαγμένη χώρα

Είναι απίστευτο για μια χώρα που για 5 χρόνια έχει ρημαχτεί, να μην μπορεί να διεξαχθεί μια λογική,  δημόσια συζήτηση σχετικά με το θέμα του νομίσματος». Αυτό ανέφερε ο οικονομολόγος, υποψήφιος με τη ΛΑΕ, Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στον ιστότοπο «hitandrum.gr».

Για τις δικές του θέσεις στο θέμα του νομίσματος, ο κ. Λαπαβίτσας είπε:

«Κατέθεσα μελέτες, οι οποίες στη χώρα μας διαβάστηκαν πολύ λιγότερο από το εξωτερικό. Ακόμη μια ένδειξη για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται η δημόσια ζωή κι ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα. Πολλοί νομίζουν ότι άποψή μου είναι αυτό που λένε οι εφημερίδες ή έχω δηλώσει σε μία συνέντευξη. Προσπάθησα, όμως, μαζί με ένα επιτελείο συνεργατών να καταθέσω μια άποψη όσο πιο τεκμηριωμένα γινόταν. Η ΛΑΕ είναι ένα πολιτικό φόρουμ, που θα θέσει αυτά τα ζητήματα ανοιχτά κι έχει σημασία να το κάνει σωστά. Κατά την άποψή μου, πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει και την έξοδο από την ευρωζώνη, και να υπερασπιστεί αυτές τις θέσεις με ψυχραιμία, ωριμότητα κι ηρεμία. Ο κόσμος τα αποδέχεται αυτά, όταν του τα δίνεις έτσι. Δεν ξέρω αν θα το κάνει. Ελπίζω να το κάνει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διαθέσεις της κοινωνίας, ως προς το θέμα του νομίσματος, ο υποψήφιος με τη ΛΑΕ οικονομολόγος σημείωσε:

«Ακόμη κι αυτές οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν κατά κόρον, με το κιλό, σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες είναι «ερωτευμένοι» με το ευρώ σε πολύ υψηλά ποσοστά, ακόμη και τότε που ο καταιγισμός παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας ήταν απίστευτος, ένα 25% του ελληνικού λαού έλεγε ότι θέλει εθνικό νόμισμα. Το εντυπωσιακό δεν είναι αυτό το υποτιθέμενο 75%, όταν σου λένε πως, ανφύγεις από το ευρώ, θα «πέσει ο ουρανός να σε πλακώσει», αλλά αυτό το 25% που, παρόλα αυτά, έλεγε «όχι». Υπήρχε και υπάρχει ένα ένστικτο στον ελληνικό λαό, απλώς δεν είχε βρεθεί ο φορέας που θα το εκφράσει πολιτικά».

Αναπτύσσοντας τη δική του λογική για την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ, ο κ. Λαπαβίτσας ανέφερε:

«Το βασικό είναι να απελευθερωθούμε από το δόκανο της ευρωζώνης. Η επανεισαγωγή εθνικού νομίσματος σηματοδοτεί αυτομάτως την απελευθέρωση από αυτό το δόκανο. Κι αυτή σημαίνει πολλά. Σημαίνει, κατ’ αρχήν, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε δυναμικά σε μια στάση πληρωμών και απομείωση του χρέους με διαγραφή, κάτι που είναι αδύνατο εντός της ευρωζώνης. Δεύτερον, η Ελλάδα μπορεί να βάλει, δυναμικά, τη δημοσιονομική της πολιτική σε άλλη βάση, γιατί η δημοσιονομική μας πολιτική καθορίζεται από τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη και την εξυπηρέτηση του χρέους. Είμαστε, δηλαδή, δομικά δεμένοι στη λιτότητα. Με το που θα εξέλθεις της ευρωζώνης, δίνεις στον εαυτό σου ένα βαθμό ελευθερίας και του επιτρέπεις να διαμορφώσει δημοσιονομική πολιτική, που θα στοχεύει στην ανεργία και την τόνωση της οικονομίας, αντί να στοχεύει στα πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του χρέους»

Και πρόσθεσε:

«Τρίτον, και καταλυτικό, η αποχώρηση από την ευρωζώνη και η επανεισαγωγή εθνικού νομίσματος επιτρέπει τη δημιουργία αυτόματης ρευστότητας εγχωρίως, δεν υπάρχει, δηλαδή, εξάρτηση από τον κ. Ντράγκι, ο οποίος είχε αυτό το μοχλό εκβιασμού στα χέρια του και τον χρησιμοποίησε κατά κόρον όλο αυτό το διάστημα, για να αναγκάσει το ΣΥΡΙΖΑ να παραδοθεί άνευ όρων. Κατά αυτόν τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε ρευστότητα μόνοι μας. Τέταρτον, το εθνικό νόμισμα δημιουργεί μια βάση, επειδή οδηγεί στην ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα μας. Θα έχουμε, βέβαια, περιορισμούς στη συναλλαγματική πολιτική. Δε θα έχουμε πλήρη ελευθερία. Αλλά δεν υπάρχει και κάποια χώρα με πλήρη ελευθερία σήμερα, ακόμη κι οι Η.Π.Α. που παράγουν το παγκόσμιο χρήμα δεν έχουν. Θα έχουμε, όμως, περισσότερη ελευθερία από αυτή που έχουμε τώρα».

Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: