Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ενα άρθρο - ασπίδα κατά της λιτότητας

Οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, όπως η Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει το γερμανικής έμπνευσης Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εάν φυσικά «ξυπνήσουν» έγκαιρα, προβούν στις αναγκαίες ενέργειες και κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες…
Πρόκειται για αίτημα της πάντα διορατικής Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ιρλανδίας, που «έσπρωξε» η λουξεμβουργιανή προεδρία, το οποίο συζητήθηκε το διήμερο της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς Οικονομικών τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε.
Η πρώτη αντίδραση ήταν θετική. Απόδειξη ότι δόθηκε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τις επιπτώσεις και στη συνέχεια να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στα κράτη-μέλη.
Μάλιστα ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) διαβεβαίωσε τους υπουργούς ότι η Κομισιόν θα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση της κατάστασης ως προς τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης το συντομότερο δυνατόν και ενδέχεται οι σχετικές προτάσεις της να βρίσκονται στο τραπέζι του συμβουλίου υπουργών ECOFIN που θα συνέλθει στις 5-6 Οκτωβρίου στο Μεγάλο Δουκάτο.
Οπως δήλωσε ο προεδρεύων των 28, Λουξεμβούργιος υπουργός Πιερ Γκραμένια, πολλές χώρες ζήτησαν να μη ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, οι πρόσθετες δαπάνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία πρέπει να εκληφθεί ως «εξαιρετική περίσταση».
Ο Λουξεμβούργιος παρατήρησε ότι η εν λόγω κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί βραχυπρόθεσμα και συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Ε.Ε. οι επιπτώσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών λόγω της αύξησης των κοινωνικών προβλημάτων σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η άμυνα και η ασφάλεια.
Και ανέλαβε η Επιτροπή τη συνέχεια του όλου θέματος, η οποία θα βασιστεί στο άρθρο 3 παράγραφος 3β του μερκελικού Συμφώνου Σταθερότητας.
Το άρθρο αυτό «ταιριάζει γάντι» στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. (26%) και τα σοβαρά προβλήματα σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς τομείς. Υπό την προϋπόθεση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κυνηγήσει το όλο θέμα, όπως κάνουν ήδη οι Ιταλοί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: