Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Επιτελικό κράτος μόνον για… Αλκυονίδες

Στον… ακριτικό Άγιο Στέφανο ζουν χωρίς ρεύμα από χθες το απόγευμα κάτω από μισό μέτρο χιόνι. Από τα… ορεινά της Ανοιξης, επίσης χωρίς ρεύμα, κάνουν εκκλήσεις μέσω social media να φανεί εκχιονιστικό για να απεγκλωβιστούν ηλικιωμένοι, ευπαθείς πολίτες και παιδιά.
Από τα Βριλήσσια και το Μαρούσι έως την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά, χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε συνθήκες γενικού μπλακ άουτ για πάνω από 12 ώρες, στην κεντρική και ορεινή Εύβοια δεν έχουν ούτε φως, ούτε νερό, ούτε έχουν δει από χθες γκρέιντερ και αλατιέρα στον ορίζοντα, η εθνική οδός έχει κλείσει «προληπτικά» για 24 ώρες (και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αποκλεισμός θα παραταθεί για «λόγους ασφαλείας»), και κάπου στις… εσχατιές της Μαλακάσσας – ξεχασμένος από κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους και τηλεοπτικά κανάλια – όλος ο καταυλισμός των προσφύγων είναι από χθες χωρίς ρεύμα και θαμμένος στο χιόνι.
Το επιτελικό κράτος όμως λειτουργεί και «κάνει το καλύτερο δυνατό»: «Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς» όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός μετά την πρωινή σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία. «Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καλύτερο δυνατό» είπε επίσης, διότι «μεγάλη μας έγνοια είναι η ηλεκτροδότηση όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα». Και κατόπιν αυτού συνέστησε «να αποφεύγουμε όλες τις περιττές μετακινήσεις» διότι, ως γνωστόν, υπεράνω κάθε αρχής βρίσκεται η ατομική ευθύνη, Και διότι, ως μαθαίνουμε το τελευταίο 24ωρο, η κρατική ευθύνη μάλλον εξαντλείται στα πάσης φύσεως «ακορντεόν» και lockdowns: από την πανδημία έως τα φυσικά φαινόμενα, η απάντηση της Πολιτείας είναι να ανοιγοκλείνει την οικονομία, την κοινωνία, τους δρόμους και τις εθνικές οδούς με εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος ναυαγεί σε, περισσότερο ή λιγότερα έντονα, καιρικά φαινόμενα. Ούτε είναι η πρώτη κυβέρνηση υπό την οποία αποκαλύπτονται οι παθογένειες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Είναι όμως η πρώτη φορά που αντί της, ήσσονος έστω και στοιχειώδους, προσπάθειας πρόληψης και αποτροπής επελέγη εξ αρχής η διαχείριση μιας θεομηνίας με βασικό κριτήριο την επικοινωνία.
Είναι η πρώτη φορά που η εθνική οδός κλείνει μόνη της, πριν την κλείσουν τα καιρικά φαινόμενα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι ο πρώτος υπουργός που το ένα βράδυ προϊσταται σύσκεψης για να διακηρύξει ότι «δεν θα αφήσει την Ελλάδα να κοπεί στα δύο» και το επόμενο πρωί προϊσταται νέας σύσκεψης για να ανακοινώσει ότι είναι «προσωπική απόφασή» του να κόψει ο ίδιος την Ελλάδα στα δύο. Είτε το έκανε για να μην βρεθεί η κυβέρνηση ενώπιον επικοινωνιακής καταιγίδας από εγκλωβισμένους οδηγούς, είτε για να γλυτώσει ο ιδιώτης διαχειριστής του δρόμου το πρόστιμο του 1 εκατομμυρίου ευρώ εάν δεν κατάφερνε να κρατήσει ανοιχτή την Εθνική, το αποτέλεσμα είναι ο ίδιο.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που επειδή χιόνισε μένει χωρίς ρεύμα το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο στην Πεντέλη, είναι η πρώτη φορά που μια κακοκαιρία αφήνει 12 ώρες όχι μόνον χωρίς ρεύμα αλλά και χωρίς νερό τον Χολαργό, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, τη Φιλοθέη και την Ηλιούπολη, και είναι μάλλον από τις σπάνιες φορές που οι εργαζόμενοι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας ανακάλυψαν το πρωί ότι δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους διότι επί ώρες έμειναν εκτός λειτουργίας ακόμη και τα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς.
Πιθανώς να είναι και η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει εγγράφως τους υπαλλήλους του ότι… ξέμεινε από αλάτι και τους καλεί να προσέχουν για την σωματική τους ακεραιότητα προσερχόμενοι στην δουλειά τους.
Σίγουρα όμως, είναι η πρώτη φορά που η περιφέρεια Αττικής έχει αφήσει επί 24 ώρες θαμμένη στο χιόνι την Μαραθώνος και την Θησέως, αλλά ο περιφερειάρχης Αττικής παίρνει δύο γκρέιντερ για να ξεχιονίσουν την πλατεία Συντάγματος και φωτογραφίζεται ως επιτελάρχης στον Αγνωστο Στρατιώτη. Και, επίσης σίγουρα, δεν είναι η τελευταία φορά που το επιτελικό κράτος ναυαγεί μέσα στον ίδιο τον αυτοθαυμασμό του…
 
Νικόλ Λειβαδάρη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: