Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

«Οδοστρωτήρας» ο Χατζηδάκης, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο «έκτρωμα»

Αμετανόητος υπερασπιστής ενός χρεοκοπημένου μοντέλου που οδηγεί στην αποδυνάμωση των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες τους ο υπουργός Εργασίας. Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Οι πρώτες εσωκομματικές αναταράξεις.
Ντελίριο ενθουσιασμού από τον υπουργό Εργασίας για το (αντ)εργατικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Προχωρούμε μπροστά, με ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο, δίνει περισσότερες δυνατότητες, επιλογές, ευκαιρίες στον εργαζόμενο, δίνει παραπάνω δύναμη τελικά (...)» ανέφερε από το βήμα της Βουλής κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αγνοώντας την ευρεία κατακραυγή και την γενικευμένη αντίδραση που έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του ν/σ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, με το καλημέρα, φανέρωσε τους σκοπούς της κυβέρνησης για ευθεία σύγκρουση με τη λογική κάνοντας το μαύρο-άσπρο στην προσπάθεια να υπερασπιστεί ένα νομοθέτημα που δικαίως αποκαλείται «έκτρωμα». Ο υπουργός Εργασίας φρόντισε από την αρχή της τοποθέτησής του να δείξει τον στόχο που δεν είναι άλλος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εδώ σήμερα θα γίνουν τα πολιτικά αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης που ασκείτε», είπε.
Και συνέχισε εξαπολύοντας πυρά προς το κόμμα της Κουμουνδούρου κατηγορώντας πως «πάσχει από πολιτικό διπολισμό».
Ένα νομοσχέδιο που... «εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο»
Έχοντας τον άχαρο ρόλο να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στη δραματική αποδυνάμωση των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες τους ξεκίνησε να λέει πως «οι δικές μας ρυθμίσεις συνδυάζουν δύο στόχους. Την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας -και γι΄ αυτό φέρνουμε ρυθμίσεις για τις Κυριακές και τις υπερωρίες- και από την άλλη, στοχεύουν στην προστασία των εργαζομένων» για να ειρωνευτεί στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ που «θα αναγκαστεί να ψηφίσει τα 5/6 των διατάξεων του νομοσχεδίου» χαρακτηρίζοντας «ακραία, αβάσιμη και παθιασμένη» την αντιπολίτευση που του ασκείται.
«Εμείς προχωρούμε μπροστά, με ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο, δίνει περισσότερες δυνατότητες, επιλογές, ευκαιρίες στον εργαζόμενο, δίνει παραπάνω δύναμη τελικά, στον εργαζόμενο. Ξέραμε ότι απέναντί μας είναι η συμμαχία του χθες. Δικό σας όραμα είναι η Ευρώπη. Δικό μας όραμα είναι σύγχρονες επιχειρήσεις, ισχυροί εργαζόμενοι, παραγωγική Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε: «Η κριτική σας θα σας εκθέσει. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δικαιωθούμε πολιτικά. Ο χρόνος έτσι και αλλιώς είναι σύμμαχός μας, αλλά θα δικαιωθούμε γιατί οι ρυθμίσεις μας είναι ρυθμίσεις Ευρώπης, από τη μια πλευρά και είναι ρυθμίσεις κοινής λογικής, από την άλλη. Και όταν κανείς βαδίζει σε αυτόν τον δρόμο πάντα βγαίνει δικαιωμένος».
Η επίθεση του υπουργού συνεχίστηκε και ως προς το θέμα της ψηφιακής κάρτα εργασίας βάζοντας και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής του τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «πλήρως αναξιόπιστη» την πολιτική που εφαρμόζει και παίζοντας το χαρτί των αναξιόπιστων δημοσκοπήσεων καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει γιατί είναι τόσο χαμηλά. «Η πολιτική σας ζάλη, η εμπάθεια σας και η άρνηση των πάντων, σας οδηγούν σε αυτό το σημείο και αν συνεχίσετε έτσι, θα πάτε χειρότερα» πρόσθεσε.
Το οκτάωρο και η διευθέτηση
Αναφερόμενος στις διατάξεις για το ωράριο, ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε και πάλι την αντιπολίτευση λέγοντας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύγχυση γύρω από το 8ωρο. «Γεμίσατε το κέντρο της Αθήνας αφίσες ότι δήθεν καταργείται το 8ωρο. Διαβάστε το άρθρο του νομοσχεδίου διότι κατοχυρώνει το 8ωρο», είπε και επικαλούμενος την πρωτοφανή δήλωση που ο ίδιος έκανε για τα ρεπό πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε πως «μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ τα διακινούν αυτά στο διαδίκτυο».
Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη διευθέτηση του ωραρίου, σημειώνοντας ότι δεν ισχύει πρώτη φορά στην Ελλάδα, «ισχύει εδώ και 30 χρόνια» και σήμερα «ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής μιλούν σαν να τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι», αν και εισήχθη η διευθέτηση το 1990, τροποποιήθηκε το 2005, το 2010,το 2011, και το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει με επιχειρησιακές συμβάσεις».
Το συνδικαλιστικό κίνημα
Τέλος, ο υπουργός έβαλε στο στόχαστρό του και το συνδικαλιστικό κίνημα που προετοιμάζεται για να δώσει την απάντησή του στις 10 Ιούνη στη μεγάλη πανελλαδική απεργία. «Πίσω από τις διαμαρτυρίες κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι οι διαμαρτυρίες κάποιων συνδικαλιστών, διότι το νομοσχέδιο αγγίζει θέματα διαφάνειας και προνομίων, πληροφόρησε τους βουλευτές ο Κ. Χατζηδάκης και άρχισε να απαριθμεί τα «προοδευτικά» μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου.
«Καταργείται η χρηματοδότηση των συνδικάτων από τους εργοδότες τους, είτε είναι ΔΕΚΟ είτε είναι ιδιώτες, και καταργείται και η χρηματοδότηση από κόμματα. Για ποιον λόγο πρέπει να την επιτρέπουμε τη χρηματοδότηση από εργοδότες; Πιστεύετε στον εργοδοτικό συνδικαλισμό; Είμαι περίεργος να ακούσω. Φέρνουμε ηλεκτρονικά μητρώα και τον θεσμό των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών; Ποιο είναι το πρόβλημα σας; Δεν θέλουμε να υπάρχει μια τάξη; Να μην ξέρουμε ποιος είναι ποιος; Ποιος είναι σωματείο σφραγίδα; Θέλουμε να διαιωνίσουμε τους ξυλοδαρμούς, όπως έγινε στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ; Είναι προοδευτική πολιτική αυτή η αντίληψη;», είπε και αναρωτήθηκε αν οι συνδικαλιστές πρέπει να έχουν προστασία μεγαλύτερη από αυτή που έχουν οι έγκυες.
Κυρίως όμως αναρωτήθηκε αν η απεργία πρέπει να γίνεται κατά του κοινωνικού συνόλου ή κατά της όποιας κυβέρνησης και της εργοδοσίας υπερασπιζόμενους το σχέδιο νόμου-οδοστρωτήρα που δίνει τη χαριστική βολή στην απεργία, καθώς με δύο δυσμενέστατες ρυθμίσεις ολοκληρώνει την ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος, επιβραβεύει την απεργοσπασία και απαγορεύει την επανακήρυξη απεργίας ή στάσης εργασίας από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, στην περίπτωση που η κινητοποίηση με τα συγκεκριμένα αιτήματα έχει ήδη κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη.
► Είχαν προηγηθεί στο βήμα οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έβαλαν κατά του βασικού κορμού του νομοσχεδίου, και έλαβαν τον χαρακτηρισμό «εργατοπατερικά κόμματα», τόσο από τον εισηγητή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μαραβέγια, όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: