Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Κοινό μέτωπο στη Βουλή απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Ομαδικά πυρά συγκέντρωσε το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που βάζει στο στόχαστρο μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
«Βγάζετε από τη ναφθαλίνη το Θατσερικού τύπου μοντέλο εργασίας», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου και πρόσθεσε ότι οι διατάξεις που φέρνει στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης είναι καθ΄υπαγόρευση του ΣΕΒ που επιβάλλει τώρα όσα δεν μπόρεσε να επιβάλλει με τα μνημόνια.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «νομοθετικό έκτρωμα» το νομοσχέδιο, που «εισπράττει την αντίδραση των εργαζομένων του ελληνικού λαού».
Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας, είπε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «έχει κηρύξει πόλεμο διαρκείας στους εργαζόμενους από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της» και αξιοποίησε την κρίση της πανδημίας ως «χρυσή ευκαιρία», για την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Διαλύετε 100 χρόνια διατάξεων που κατοχυρώθηκαν με αίμα, θυσίες και ιδρώτες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «είναι το βασικό όχημα για να καταστεί η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη μέσα στην Ευρώπη».
«Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μηνιαίο εργατικό κόστος στην Ευρώπη αν και ο Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται περισσότερο με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
Ο κ. Μουλκιώτης δεν αρνήθηκε ότι απαιτούνται αλλαγές ενόψει της νέας πραγματικότητας αλλά δεν είναι αυτές που φέρνει αυτή η κυβέρνηση “σαρώνοντας” δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι υπερωρίες, με αποθέωση του “απεργοσπαστισμού” και των ελεύθερων απολύσεων. «Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές. Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές και αυτό είναι μια πολύ κακή εξέλιξη, στην παρούσα συγκυρία», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ένα ύπουλο σχέδιο για να ξαναγράψει η ΝΔ το εργατικό δίκαιο», μέσα από την «ατομική διευθέτηση εργασίας».
Κατήγγειλε επίσης ότι ισοπεδώνονται δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ίδια ώρα επεκτείνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μια πολιτική όμοια με την πολιτική της “αλήστου μνήμης Θάτσερ»”. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη και πιθανότατα απλήρωτη εργασία, προέβλεψε ο Γιώργος Μουλκιώτης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Είστε μια εικόνα υποτέλειας εντολοδόχων. Δυστυχώς η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο με το παρόν νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει», «είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Είναι ένα νομοσχέδιο που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, είπε ο κ. Κατσώτης που αποκάλεσε “Χατζηθάφτη” τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τον οποίο ανέφερε ότι σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται το μίσος του για τον κόσμο της εργασίας.
«Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι στο ΚΚΕ γιατί δεν μπορείτε να το βάλετε στο χέρι και γιατί το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που υπηρετείτε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή αλλά με ατομική σύμβαση, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φτηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και καταργεί-ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας.
Το νομοσχέδιο εκθέτει τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών, κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου που προειδοποίησε ότι οι παγίδες σε βάρος των εργαζομένων είναι πολλές, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις, οδηγείται σε μείωση το εισόδημα των εργαζομένων. Κατήγγειλε ότι εισάγονται ευελιξίες δήθεν υπέρ του εργαζομένων αλλά στην πραγματικότητα εισάγονται νέες διατάξεις απορρύθμισης.
«Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει πλειάδα αρνητικών και δυσμενών συνεπειών στην καθημερινότητα των εργαζομένων», είπε η Μαρία Αθανασίου και για την πενθήμερη εργασία και για το ωράριο εργασίας και την αποζημίωση των υπερωριών. Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης δήλωσε την αντίθεση του κόμματος της, με τη λειτουργία άλλης μία «ανεξάρτητης Αρχής» σε αντικατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Είναι ζωτικής σημασίας να μην γίνει νόμος του κράτους αυτό το τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και προειδοποίησε ότι θα επιδεινωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάλεσε τους «πρόθυμους» βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο να αναλογιστούν ότι την επαύριο της ψήφισής του ο λαός θα εξακολουθήσει να έχει τα εκλογικά του δικαιώματα. «Ο κ. Χατζηδάκης έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα στην εργασία, όση σχέση έχει και ένας αναγνώστης για έναν μακρινό προορισμό μέσα από ένα μυθιστόρημα που διαβάζει», είπε η Μαρία Απατζίδη και προσέθεσε ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη δώσει τα μνημονιακά του διαπιστευτήρια, και σήμερα φέρνει νομοσχέδιο που εξυπηρετεί την παρασιτική ολιγαρχία που βάζει τη νεολαία στο θυσιαστήριο.
Η θέση της Ν.Δ.
Για μεταρρύθμιση προς όφελος όλων, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και πολυκαιρισμένα τσιτάτα για να αντικρίσουμε το μέλλον με καθαρότερη ματιά. Αυτή την προοπτική εκφράζει με το νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όταν επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για εκδικητικές απολύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξε ο κ. Μαραβέγιας προχώρησε το 2018 σε εκδικητικές απολύσεις στο Κόκκινο των εργαζομένων που αντέδρασαν σε μειώσεις των μισθών τους σε ποσοστό 20%, το δε ΚΚΕ έκανε τα ίδια στον 902, το 2010. «Αλλά είναι αυτά τα δύο “εργατοπατερικά κόμματα” που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για αντεργατική πολιτική, χωρίς τεκμηρίωση και με χαρακτηρισμούς που δεν αφορούν την κοινωνία, είπε ο βουλευτής της ΝΔ».
Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση που δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. «Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία».
«Το οκτάωρο όχι μόνο δεν καταργείται αλλά θα προστατεύεται ουσιαστικά, με τη νέα κάρτα εργασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος θα μπορεί να συμπυκνώσει την εργασία του σε λιγότερες ημέρες. Αυτό προφανώς θα μπορεί να συμβεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, διαφυλάσσοντας το απαραβίαστο μέγιστο των 5 ημερών εργασίας ή 40 ωρών την εβδομάδα.
«Γιατί να μην μπορεί ένας φοιτητής να διαθέσει μια ημέρα για το διάβασμά του», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το νέο καθεστώς στις υπερωρίες εξασφαλίζει ότι αυτές θα ελέγχονται και θα πληρώνονται στο σύνολό τους.
Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι με το νομοσχέδιο διευρύνεται το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις για πολλές καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών και θεσπίζονται κανόνες διαφανούς λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μην λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: