Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σφυροκόπημα στη Βουλή από τους φορείς

Ακρόαση φορέων περιλαμβάνει η δεύτερη μέρα συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Το νομοσχέδιο που εισάγεται την άλλη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής φιλοδοξεί να ξηλώσει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να ποινικοποιήσει περαιτέρω την απεργία και τον συνδικαλισμό.
ΟΤΟΕ
«Το νομοσχέδιο οδηγεί στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αποδυνάμωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», ανέφερε, ο Γιώργος Μότσιος, εκ μέρους της ΟΤΟΕ.
«Εμείς λέμε όχι, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία. Γιατί κανείς εργαζόμενος, ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, μπορεί απέναντι στον εργοδότη να αντισταθεί σε αυτά που θέλει, σε σχέση με το ωράριο εργασίας», είπε ο κ. Μότσιος και τόνισε ότι η ΟΤΟΕ λέει όχι στις διατάξεις που βάζουν εμπόδιο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι η ατομική διευθέτηση.
Ο κ. Μότσιος κατήγγειλε επίσης ότι με τις διατάξεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα της απεργίας που είναι ένα συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα.
ΓΣΕΕ
«Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών ρυθμίσεων, έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο το εργασιακό δίκαιο», ανέφερε, ο Γιάννης Παναγόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, με τους εργαζόμενους στο περιθώριο.
«Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται συζήτησης. Πρέπει να αποσυρθεί. Είναι άκρως αντιδραστικό στην ουσία και στο περιεχόμενο του», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο Γιώτα Ταβουλάρη.
Οικονομικό Επιμελητήριο
Την κάθετη διαφωνία του με διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας που έχει προκαλέσει εργασιακό ξεσηκωμό, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Συγκεκριμένα, ζήτησε την ανάκληση της διάταξης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υποκρύψει φαινόμενα εξαπάτησης των εργαζομένων, με προσαρμογή της εργασίας με βάση τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, αντισταθμιστική ανάπαυση και χορήγηση μειωμένης απασχόλησης σε περιόδους αναιμικής δραστηριότητας.
«Στην ουσία η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή.
Διαφωνία εξέφρασε και για το θέμα των υπερωριών των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης. «Πρέπει να καταργηθεί η εν λόγω διάταξη για δυνατότητα υπερωριών, σε διακεκομμένο ωράριο μάλιστα, με προσαύξηση μόνο 12%. Στη χώρα μας που η υποδηλωμένη εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με εξοντωτικά διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς», είπε.
Ανέφερε εξάλλου ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί δεν θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας αλλά παρακινεί τις επιχειρήσεις, με το υπάρχον προσωπικό, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
ΕΚΑ
Νομοσχέδιο προστασίας του ΣΕΒ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, είναι νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα», είπε ο Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, για ποιον λόγο όταν, μετά κόπων και βασάνων, υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση εργασίας, να δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μπορεί να προχωρήσει και σε ατομικές συμβάσεις». Ο πρόεδρος του ΕΚΑ είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί το δεκάλεπτο διάλειμμα ενός εργαζόμενου, πρέπει να βγαίνει εκτός του ωραρίου του, γιατί οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα πρέπει να έχουν σπαστό ωράριο, γιατί εάν εργαζόμενος δικαιωθεί από το δικαστήριο, δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί, ούτε μπορεί να γίνει κατανοητό πως αυξάνονται οι υπερωρίες την ίδια ώρα που καταργείται το 8ωρο και πάμε στο δεκάωρο».
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ.
ΑΔΕΔΥ
«Το νομοσχέδιο αποδομεί το υφιστάμενο, εδώ και δεκαετίες, πλαίσιο που διέπει το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο», ανέφερε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης. «Βασική στόχευση του νομοσχεδίου είναι η αποδυνάμωση της συλλογικής αυτονομίας και του ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», είπε ο κ. Μπράτης στη διαδικασία της ακρόασης φορέων.
ΓΣΕΒΕΕ
«Το εργασιακό νομοσχέδιο αφήνει, αν όχι όλους, τους συντριπτικά περισσότερους, δυσαρεστημένους», ανέφερε ο Γιώργος Καββαθάς, εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είπε ο κ.Καββαθάς, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων.
Ομοσπονδία Οικοδόμων
To νομοσχέδιο έχει στο σύνολο του αντεργατικό χαρακτήρα. Δεν διορθώνεται, δεν θεραπεύεται και γι΄αυτό πρέπει να αποσυρθεί. Έχει δε την καθολική αποδοκιμασία και απορρίπτεται από το σύνολο των εργαζομένων, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασούλας.
Δικηγόροι
«Με μια σειρά από διατάξεις περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα των συνδικάτων να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές, τόσο σε εθνικό ή σε κλαδικό επίπεδο», ανέφερε ο Γιώργος Σταματογιάννης, εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Αθήνας.
Θετικής γνώμες
Υπέρ του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας τάχθηκε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Υπέρ των ευέλικτων μορφών εργασίας δήλωσε η Δήμητρα Αγγελή, εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας
Την θέση ότι οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση θα βοηθήσουν ιδίως το λιανεμπόριο που έχει πολλές ανάγκες, εξέφρασε ο Αντώνης Μέγγουλης, εκ μέρους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
«Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θεωρεί ότι η εργασιακή μεταρρύθμιση πρέπει να αντανακλά τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και απαιτεί διαρκή προσαρμοστικότητα και ευελιξία», είπε η Αικατερίνη Δασκαλάκη. Η υπεύθυνη του τομέα Απασχόλησης του ΣΕΒ υπογράμμισε επίσης καταθέτοντας τις ενστάσεις του ΣΕΒ, ότι «το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και αξιοποιεί το ευέλικτο σύστημα απασχόλησης, με τρόπο που δεν συνάδει με τις σύγχρονες πρακτικές».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: